1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “RUM HÜKÜMETİ MARAŞ İLE İLGİLİ BÜTÜNLÜKLÜ ÖNERİ SUNACAK”
“RUM HÜKÜMETİ MARAŞ İLE İLGİLİ BÜTÜNLÜKLÜ ÖNERİ SUNACAK”

“RUM HÜKÜMETİ MARAŞ İLE İLGİLİ BÜTÜNLÜKLÜ ÖNERİ SUNACAK”

FİLELEFTHEROS’A GÖRE, BRÜKSEL RUM HÜKÜMETİNİN MARAŞ’LA İLGİLİ GÖRÜŞÜNÜ ANKARA’YA İLETTİ VE TÜRKİYE’NİN GÖRÜŞÜ BEKLENİYOR

A+A-

Rum hükümetinin, Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakerelerin yeniden başlaması ışığında, Maraş’la ilgili bütünlüklü bir öneri sunacağı haber verildi.

Fileleftheros gazetesi ilk sayfadan “Maraş’la İlgili Yeni Hareket” başlığıyla yayımladığı haberinde, genel hatlarıyla, Rum kesimi tarafından geçtiğimiz Mart ayından bu yana ortaya konulan şeylerle ilgili önerinin, daha bütünlüklü olacağını ve BM ile AB’nin önüne konulacağını yazdı.

Elde ettiği bilgilere dayanarak, Brüksel’in Rum hükümetinin Maraş konusuyla ilgili fikrini hali hazırda Ankara’ya ilettiğini kaydeden gazete, yeni hareketin daha somut bir şekilde gerçekleşmesinin ve Türkiye’nin bunun hakkında görüş belirtmesinin beklendiğini haber verdi.

Türklerin Avrupalılarla yaptıkları görüşmelerde konu hakkında görüş belirtmediklerini ileri süren gazete, Türklerin bu konuyu İngilizlerle görüştükleri zaman ise negatif göründükleri iddiasında bulundu.

Haberine iç sayfalardan yer vermeye devam eden gazete, Rum kesiminin önümüzdeki haftalarda bütünlüklü bir öneri ortaya koyarak, Maraş’la ilgili bir faaliyette bulunmasının beklendiğini yineledi.

16-17 TEMMUZ’DA RUM ULUSAL KONSEYİ’NDE

Konunun, Rum Ulusal Konseyi’nin 16 ve 17 Temmuz’da gerçekleştireceği toplantılarında ele alınmasının beklendiğini de kaydeden gazete, önerinin BM ve AB’ye sunulacağını belirtti.

Elde edinilen bilgilerin, Rum hükümetinin, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’den; Ankara’ya yaptığı ziyarette, öneriyi Türk tarafına iletmesini istediğini ancak Downer’in bu fikre sıcak bakmadığını anlatan gazete, Downer’in Ankara’dan Rum kesimine hangi mesajları getirdiği veya herhangi bir mesaj getirip getirmediğine dair herhangi bir bilgi bulunmadığını da ifade etti.

Meselenin, Ankara’nın şu anki ve öneri sunulduktan sonraki tepkisi olduğunu kaydeden gazete, bazı ağız yoklamalar yapıldığını, ancak Türk yetkililerin konuya ne olumlu ne de olumsuz tepki verdiklerini ifade etti.

Türklerin aslında konunun herhangi bir aşamada görüşülebileceği imasında bulunduklarını ileri süren gazete, İngilizlerin ilettiği üzere ise, Türklerin başka durumlarda da Maraş konusunu “büyük bir adım” olarak addettiklerini ve bunu Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümüne havale etmekte olduklarını ekledi.

İngilizlerin de Maraş konusunun müzakere süreci başladığı zaman gözden geçirilebileceğini düşündüklerini kaydeden gazete, İngilizlerin bunu söze dökmeden; Ankara’nın, Maraş’ın açılmasının “büyük bir adım” olduğu yaklaşımıyla hemfikir göründüklerini öne sürdü.

TÜRKLERİN YAKLAŞIMINDA DEĞİŞİKLİK İDDİASI

Türklerin, Maraş konusunu başlangıçta Ercan Havalimanı’nın tanınması ve Rumlar tarafından bloke edilen AB katılım başlıklarının açılmasıyla ilişkilendirdiklerinin bilindiğini de öne süren gazete, ilk bakışta, Türklerin yaklaşımında bir değişiklik görüldüğünü savundu.

Türklerin şu an Maraş ile Ercan’ın ilişkilendirilmesinden bahsetmediklerini kaydeden gazete, yabancı diplomatların, Maraş konusunun Ankara için sağlam bir deneme olacağını düşündüklerini ifade etti.

Öte yandan, yabancı diplomatların, Ankara’nın yıllardır yapmadığı bir hareketi şimdi yapması için herhangi bir sebebi olmadığına işaret etmekte oldukları da belirtildi.

ÖNERİ BAZI DEVLETLER TARAFINDAN DESTEKLENİYOR

“Öneri Devletler Grubu Tarafından Destekleniyor” ara başlıklı haberinde ise, Rum kesiminin Maraş ile ilgili önerisinin, Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy tarafından Ankara’ya iletildiğini yazan gazete, Rompuy’un Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i, önümüzdeki Çarşamba günü Brüksel’de gerçekleştirecekleri görüşmede konu hakkında bilgilendireceğini haber verdi.

Anastasiadis ile Rompuy’un, Avrupa Konseyi Başkanı’nın ev sahipliğinde gerçekleşecek bir çalışma yemeğinde görüşeceklerini kaydeden gazete, Maraş önerisini Rusya, Fransa ve Çin’in de olumlu karşıladığını ekledi.

MARAŞ’IN YENİDEN İNŞAASI VE İSKANI PLANI

Alithia gazetesi ise “Maraş’ın İadesi Durumuyla İlgili Planlama” başlıklı haberinde, Rum kesimindeki “Yeniden İnşa ve Yeniden İskân Konseyi” Başkanı Nikos Mesaritis’in gazeteye açıklamalarına yer verdi.

Gazeteye göre Masaritis açıklamasında, “Yeniden İnşa ve Yeniden İskân Konseyi’nin”, kapalı bölge Maraş’ın iadesi durumuna ilişkin güncellenmiş bir plana sahip olduğunu söyledi.

Konseyin temel işinin, planlama projeleri hazırlamak olduğunu dile getiren Mesaritis, Konseyin başlıca projesinin, şu an, ileri sürülen Türk işgali altında bulunan bölgelerin yeniden inşası ve nüfusun bu bölgelere yeniden yerleştirilmesiyle ilgili stratejiyi içerdiğini anlattı.

Gazeteye göre Mesaritis, ikinci önemli projenin de Maraş’ın iadesi durumuna ilişkin planla alakalı olduğunu belirtti ve bunun bir yıl önce güncellendiğini söyledi.

Bu plana göre, iade edilmiş şehrin sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti” tarafından yapılacak resmi kontrolünün iyileştirilmesi için, üç aylık bir zamana ihtiyaç duyulacağını kaydeden gazete, devamla, planla ilgili başka detaylara da yer ayırdı.

 

TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.