1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "RUM KESİMİ VE ATİNA İLE HEMFİKİRİZ"
"RUM KESİMİ VE ATİNA İLE HEMFİKİRİZ"

"RUM KESİMİ VE ATİNA İLE HEMFİKİRİZ"

"RUM KESİMİ VE ATİNA İLE HEMFİKİRİZ"

A+A-

THEOHARUS, LEFKOŞA RUM KESİMİ VE ATİNA’NIN KIRBIS SORUNUYLA İLGİLİ İCRAATLARI KONUSUNDA HEMFİKİR OLMADIĞINI SÖYLEDİ

 Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) Milletvekili Eleni Theoharus, Lefkoşa Rum kesimi ile Atina’nın, Kıbrıs sorunuyla ilgili icraatları konusunda hemfikir olmadığını belirtti.

Kathimerini gazetesi, Türkiye-AB Ortaklık Konseyi toplantısında Türkiye’nin sunduğu belgede Güney Kıbrıs’ı “fonksiyonsuz” olarak nitelendirmesine AB ile Yunanistan’ın kayıtsız kalmasına tepki göstermesiyle adından söz ettiren Theoharus ile söyleşi yaptı.
 
Gazete,haberin giriş kısmında tanıtlan Theoharus’un, Türk belgesinde yer alan “fonksiyonsuz Kıbrıs Cumhuriyeti” ifadesi üzerine Yunanistan Dönem Başkanlığı’na yönettiği soru, Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos’un sert açıklamaları ve sözlü nota yollanmasının ardından bir mini krizin ortasında kaldığını yazdı.

Habere göre, bir soru üzerine gerek Lefkoşa Rum kesimi, gerekse Atina’ın Kıbrıs sorununun yönetilmesiyle ilgili icraatlara karşı olduğunu söyleyen Theoharus, iki hükümet arasında “metotlarda koordinasyon var olup olmadığını; planlamaların örtüşüp örtüşmediğini; ya da ne derece var olup örtüştüğünü” bilmediğini belirtti.

Theoharus, buna rağmen, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yeni çabayı desteklediğini söyledi. Theoharus, Türk tarafının kendilerini yeniden çıkmaza götüreceği yönündeki değerlendirmelerini de aktardı.

Güney Kıbrıs’ın “fonksiyonsuz” olarak nitelendirmesiyle ortaya çıkan meselenin, ilk andan sonlanabileceğini çünkü konunun böyle bir boyut almasına gerek olmadığını ifade eden Theoharus, art niyet olmadan bir soru yönettiğini ve bir yanıt beklediğini söyledi. Kıbrıs Rum tarafının, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in gönderdiği mektupla, belgenin kabul edilmez ve tehlikeli olduğunu anladığını belirtti.

Mektubun gönderilme zamanının hem Atina, hem de Lefkoşa Rum kesiminin ihmallerde bulunduğunu ortaya koyduğunu da savunan Theoharus, kişisel olarak bu konuda hiçbir şey söylemeyeceğini ve Kıbrıs meselesine fayda sağlayacak ya da zarar verecek her hareketi kontrol etme sorumluluğunu kendinde saklı tuttuğunu söyledi.

Bir başka soru üzerine konuyla ilgili tartışmanın sürdürülmesinin gerilimi azaltma çabasına katkıda bulunmadığına işaret eden Theoharus, Yunanistan hükümetinin karşı karşıya kaldığı sorunlara karışmak istemediğini, zira zamanın ne kadar zor olduğunu ve Yunan Başbakan’ın dişiyle tırnağıyla ülkeyi doğrultmak için nasıl çalıştığını bildiğini söyledi.

Atina’da hükümet istikrarsızlığı olması ve Yunanistan’ın hükümetsiz kalması yönündeki korkusunu da dile getiren Theoharus, bunların beraberinde acı getirdiğini ifade etti.

Theoharus, tek endişesinin, çıkmazdan kurtulmak, Yunanistan’ın belinin doğrulması, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurtarılması” ve bölünmesini hedefleyen faaliyetlerin etkisiz haline getirilmesi olduğunu da dile getirdi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.