1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RUM KESİMİNDEN BRÜKSEL’E; 53’ÜNCÜSÜ YAPILACAK AB-TÜRKİYE ORTAKLIK KONSEYİ TOPLANTISI KONUSUNDA UYARI
RUM KESİMİNDEN BRÜKSEL’E; 53’ÜNCÜSÜ YAPILACAK AB-TÜRKİYE ORTAKLIK KONSEYİ TOPLANTISI KONUSUNDA UYARI

RUM KESİMİNDEN BRÜKSEL’E; 53’ÜNCÜSÜ YAPILACAK AB-TÜRKİYE ORTAKLIK KONSEYİ TOPLANTISI KONUSUNDA UYARI

Rum Kesiminden Brüksel’e; 53’üncüsü yapılacak AB-Türkiye ortaklık konseyi toplantısı konusunda uyarı

A+A-

Rum kesiminin dün bir mektupla Brüksel’e, 53’üncüsü yapılacak AB-Türkiye Ortaklık Konseyi toplantısı konusunda uyarıda bulunduğu ve Rum kesiminin, Ankara’nın bu toplantı öncesinde, yapacağı açıklamanın içeriğini 28 AB üye ülkesine bildirmemesi halinde, toplantının gerçekleştirilmeyeceği uyarısında bulunduğu haber verildi.

Haberi “53’üncü Ortaklık Konseyi Gerçekleştirilmeyecek… Lefkoşa Türk Tahrikleri Konusunda Brüksel’i Uyarıyor” başlıklarıyla yayımlayan Fileleftheros gazetesi, daha spesifik olarak, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Türk açıklamasının içeriğinin önceden bildirilmemesi halinde, AB-Türkiye Ortaklık Konseyi’nin gerçekleştirilmesine onayını vermeyeceğini yazdı.

Bir sonraki AB-Türkiye Ortaklık Konseyi toplantısının önümüzdeki Ekim ayı içerisinde gerçekleştirilmesinin beklendiğini kaydeden gazete, Rum kesiminin uyarısının, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’a gönderdiği mektupta yer aldığını belirtti.

Gazeteye göre Kasulidis, dün Rum Meclisi Dış İlişkiler Komitesi huzurunda yaptığı konuşmada, “AB’ye aday devletin, AB üye devletleri tarafından bilinmesi ve 28’ler tarafından kendisine uygun yanıtın verilmesi için, görüşlerini önceden ortaya koyması gerektiğini” öne sürdü.

Ankara’nın 106 sayfalık belgeyi önceden sunmadığını dile getiren Kasulidis, bu belgenin Yunanistan’ın AB Dönem Başkanlığı sırasında gerçekleştirilen 52’nci AB-Türkiye Ortaklık Konseyi toplantısının ardından sunulduğunu ve belgede Rum yönetiminden “fonksiyonsuz” (defunct) olarak söz edildiğini anımsattı.

HRİSTODULİDİS

Gazeteye göre, dün konu hakkında yazılı açıklama yapan Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Rum hükümetinin AB’ye, Türkiye’nin belgesinde kayda geçirilen Türk görüşlerinin, Türkiye’nin ileri sürülen bu kışkırtıcı tavrının ülkenin bu yılki ilerleme raporuna yansıtılması için, yetkili AB kurumsal organları tarafından gözden geçirilmesi gerektiğini ilettiğini dile getirdi.

Türkiye’nin kabul edilemez olduğu ileri sürülen açıklamalarının, Ankara’nın gerçek niyetlerinin göstergesi olduğunu iddia eden Hristodulidis, Ankara’nın AB sürecine başladığı zaman, AB karşısında üstlendiği yükümlülükleri görmezden geldiğini iddia etti.

Gazeteye göre Hristodulidis, bunun hükümetler arası bir süreç olduğunu, öte yandan “fonksiyonu olsun veya olmasın”, bunun her aşamada 28 üye devletin onayını gerektirdiğini sözlerine ekledi.

Buna paralel olarak, Rum kesiminin AB’deki Daimi Temsilcisinin AB’nin yetkili kurumsal organları nezdinde bir dizi protestoda bulunduğunu da yazan gazete, Rum Daimi Temsilcinin, Ankara’nın ileri sürülen kışkırtıcı tavrı konusunda şikâyette bulunduğunu ifade etti.

Öte yandan, Rum AP milletvekili Eleni Theoharus ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos arasında meydana gelen anlaşmazlık yüzünden, Atina ile ortaya çıkan mesele hakkında konuşan Dışişleri Bakanı Kasulidis ise, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın Rum yönetimine gönderdiği sözlü nota yüzünden, iki ülke arasında herhangi bir diplomatik olay yaşanmadığını söyledi.

Sözlü notanın kötü bir şey olmadığı gibi, diplomatik bir girişimden de ibaret olmadığını dile getiren Kasulidis, bunun önceden iki ülke diplomasisinin iletişim kurduğu geleneksel yol olduğunu söyledi.

Kasulidis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ay sonunda Atina’ya yapacağı ziyaretinin, bu olayla herhangi bir ilgisi bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Alithia gazetesi ise “Kıbrıs ile Yunanistan Arasında Herhangi Bir Diplomatik Olay Yok” başlıklı haberinde, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’a, Türkiye’nin açıklamasının önceden bilinmemesi halinde, Rum kesimini AB-Türkiye Ortaklık Konseyi’nin onay vermesinin söz konusu olmadığını bildirdiğini yazdı.

Politis gazetesi ise “Beyler Biz Önlemimizi Aldık… Lefkoşa Anlaşmazlık Konusu Olan Türk Belgesine Tepki Gösterdi” başlıklı haberinde, Rum yönetiminin “fonksiyonsuz” olarak nitelendirilmesi gibi olaylardan kaçınılması için, Rum hükümetinin, “üçüncü ülkenin açıklamasının”, AB-Türkiye Ortaklık Konseyi toplantısının öncesinde sunulmasını istediğini yazdı.

Gazete, Kasulidis’in, Theoharus ile Venizelos arasında meydana gelen anlaşmazlığın ardından Yunanistan’ın Güney Kıbrıs’a sözlü nota göndermesiyle ilgili açıklamasını ise “Kasulidis’ten Güvenceler… Hangi Diplomatik Olaydan Bahsediyorsunuz?” başlıklarıyla yayımladı.

Haber Simerini gazetesinde “Türk Belgesiyle İlgili Olarak AB’ye Şikâyet… Kıbrıs Cumhuriyeti Ashton Nezdinde Açıklamalar ve Mektupla Tepki Gösterdi”, Haravgi gazetesinde ise “Ankara’nın Açıklaması Casus Belli (Savaş Nedeni)” başlığıyla yer aldı.

OMİRU’DAN SCHULZ’A PROTESTO MEKTUBU

Öte yandan Simerini gazetesinde yer alan habere göre, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru’nun, kısa zaman önce 52’ncisi gerçekleştirilen AB-Türkiye Ortaklık Konseyi toplantısında ortaya konulan Türk görüşlerini içeren belgede bulunan, Rum yönetimiyle ilgili Türk ifadeleri konusunda, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz’a bir protesto mektubu gönderdiği ifade edildi.

Gazeteye göre, Türkiye’nin AB katılım sürecinden doğan yükümlülüklerini muhafaza etmeyi kabul etmediğini ileri süren Omiru, Türkiye’nin Ek Protokolü imzalamayı kabul etmediği iddiasında da bulundu.

Kısa zaman önce gerçekleştirilen 52’nci AB-Türkiye Ortaklık Konseyi’nde, Rum yönetiminin Türkiye tarafından “fonksiyonsuz” olarak nitelendirilmesine de atıfta bulunan Omiru, bunun özellikle Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili müzakerelerin gerçekleştirilmekte olduğu bir dönemde, Türkiye’nin onur kırıcı ve olumsuz tavrının kanıtı olduğunu iddialarına ekledi.

Omiru, uluslararası hukukun sürekli ihlal edilmesinin, aynı zamanda Türkiye’nin Rum yönetimi ve AB karşısındaki kışkırtıcı tavrının, AB’yle ilişkilerinin daha fazla gelişmesindeki ciddi engeli teşkil ettiğini de ileri sürdü.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.