1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. "RUM KOMŞULARIMIZ HALA OYALAMA TAKTİKLERİYLE ZAMAN KAZANMAYA ÇALIŞIYOR"
"RUM KOMŞULARIMIZ HALA OYALAMA TAKTİKLERİYLE ZAMAN KAZANMAYA ÇALIŞIYOR"

"RUM KOMŞULARIMIZ HALA OYALAMA TAKTİKLERİYLE ZAMAN KAZANMAYA ÇALIŞIYOR"

CUMHURBAŞKANI EROĞLU, 11. SPOR ŞURASI’NIN AÇILIŞINA KATILDI…(1)

A+A-

EROĞLU: “RUM KOMŞULARIMIZ HALA OYALAMA TAKTİKLERİYLE ZAMAN KAZANMAYA ÇALIŞIYOR"

“KIBRIS TÜRK GENÇLERİNİ SPOR AMBARGOSU İLE CEZALANDIRMAK NEDENİ DÜNYAYA YAKIŞMIYOR"

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Rum komşularımız hala oyalama taktikleriyle zaman kazanmaya çalışıyor. Kıbrıs Türk gençlerini spor ambargosu ile cezalandırmak medeni dünyaya yakışmıyor. ‘Spora siyaset bulaştırılmasın’ deniliyor ama bunu asıl onlar yapıyor” dedi.

Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Spor Dairesi’nin bugün Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirdiği 11. Spor Şurası’nın açılışına katılan Cumhurbaşkanı Eroğlu, buradaki konuşmasında Kıbrıs Türklerinin uluslararası alanda spor yapmasını, ülke gençlerinin başka ulusların gençleriyle yarışmasını engellemenin insan haklarına aykırı olduğunu dile getirdi.

Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs’taki gerçeklere dayalı bir uzlaşma için üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını vurguladı.

İyi niyetli ve yapıcı bir yaklaşımla, daha fazla geç kalınmadan Kıbrıs meselesini sonuca bağlamaya hazır olduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Rum komşularımız hala oyalama taktikleriyle zaman kazanmaya çalışıyor. Kıbrıs Türk gençlerini spor ambargosu ile cezalandırmak medeni dünyaya yakışmıyor. ‘Spora siyaset bulaştırılmasın’ deniliyor ama bunu asıl onlar yapıyor” ifadesine yer verdi.

Eroğlu, Türkiye’nin ve KKTC’nin bir an önce Kıbrıs’ta bir sonuca ulaşılması için kararlı olduğunu vurgulayarak, “Türkiye Cumhuriyeti’nin en üst makamlarının da ifade ettiği üzere ya bir anlaşma yapıp Kıbrıs’ı bir barış adası haline getirecek, bu adanın ekonomik değerlerini birlikte kullanacağız, ya da anlaşamadığımızı kabul ederek bunu  ilan edeceğiz. Kıbrıs Türk halkı devletinden memnundur, haklarından vazgeçmemekte kararlıdır” şeklinde konuştu.

Başta Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi olmak üzere Birleşmiş Milletleri, NATO, Avrupa Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Kıbrıs konusu ile ilgilenen üçüncü ülkelerden artık gereken anlayışı görmeyi beklediklerini dile getiren Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının kendisine anlayış göstermeyenlere karşı tepkili olduğunu, bu tepkinin her geçen gün arttığını söyledi.

“Önerilerimiz ortadadır” diyen Eroğlu, Rum tarafı ile Kıbrıs’taki gerçekler temelinde işbirliğine ve bir antlaşma için belirlenecek yol haritası çerçevesinde ilerlemeye hazır olduklarını söyledi.

Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“‘Spora siyaset bulaştırılmasın’ deniliyor. Eğer spora siyaset bulaştırılmıyorsa neden Rum uzlaşmazlığı sonucu egemenliğimizi vurgulamak, kendi kendimizi yönetme noktasından gerilemeyeceğimizi, 1974 öncesi duruma dönmeyeceğimizi vurgulamak için devletimizi ilan ettik diye gençlerimize spor ambargosu uygulanıyor?

Neden Kıbrıs Türk gençliğinin dünya ile buluşmasını engelliyorlar? Nerden korkuyorlar?

Bu baskıcı tutum asla Kıbrıs’ta bir çözüme ve bu çözüm sonrası oluşması muhtemel işbirliği ortamına katkı sağlamaz.

Kıbrıs Türk halkına Rum otoritelerinin ‘Gelin bizim tüm Kıbrıs’ı temsil eden devlet olduğumuzu kabul edin, bizim federasyonlarımızın çatısı altına girmenize izin verelim’ denilmesi yanlış bir zihniyettir.

Bu zihniyet, Kıbrıs Türk halkına, ‘Özgürlüğünden, egemenliğinden ve güvenliğinden vazgeç, 1974 öncesinde dön’ demek anlamına gelir.

Türkiye ve KKTC bir an önce Kıbrıs’ta bir sonuca ulaşılması için kararlıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin en üst makamlarının da ifade ettiği üzere ya bir antlaşma yapıp Kıbrıs’ı bir barış adası haline getirecek, bu adanın ekonomik değerlerini birlikte kullanacağız, ya da anlaşamadığımızı kabul ederek ilan edeceğiz. Kıbrıs Türk halkı devletinden memnundur, haklarından vazgeçmemekte kararlıdır.”

“SPOR TOPLUM İÇİN EN AZ SAĞLIK, EĞİTİM, EKONOMİ, SAVUNMA, ÇEVRE KADAR ÖNEMLİDİR”

11. Spor Şurası’nın açılışında konuşan Eroğlu, şura ile ilgili dileklerini de dile getirerek fikirleri, sunuları, çalışmaları ile şuraya katkı koyanlara teşekkür etti, başarı diledi.

Derviş Eroğlu, şuradan çıkacak sonuçların sporda yaşanan sıkıntıların aşılması için yararlı ve hayırlı olacağına inanç belirtti.

Sporun toplum için en az sağlık, eğitim, ekonomi, savunma, çevre kadar önemli olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Eroğlu, eski bir sporcu olduğunu anımsatarak, uzun yıllar spor kulübü başkanlığını yaptığına değindi, Milli Eğitim, Gençlik Spor eski Bakanı ve eski bir Başbakan olarak spora verdiği öneme işaret etti.

“Uzmanlar çağdaş toplumlarda fertlerin huzur ve refahı için beden ve ruh sağlığına gereken önemin verilmesinin altını çizmektedir” diyen Eroğlu, sporun kişinin yarışmacı, rekabetçi, dayanışmacı bir yapıya kavuşmasına ciddi katkı sağladığını da vurguladı.

“SPORUN ULUSLARARASI ROLÜ BÜYÜK”

Sporun uluslararası rolünün büyük olduğuna da  değinen Cumhurbaşkanı Eroğlu, sporun, ulusların kaynaşması, birbirlerini tanıması yoluyla barışa hizmet eden en önemli olgu olduğunu söyledi.

Sporda başarı için doğru politikaların saptanıp uygulanması gerektiğini ifade eden Eroğlu, “Spor yapan gençlerimizi gördükçe mutluluğu artan bir insanım. Sporun toplumsal birlikteliğimize öteden beri büyük faydalar sağladığını yaşadım, gördüm. Spor federasyonlarımız, kulüplerimiz en değerli yapı taşlarımızdır” diye kaydetti.

Başbakanlığı döneminde spor şuralarının düzenli olarak yapılması ve sonuçların uygulamaya geçilmesi için görevlendirmeler yaptığını anımsatan Eroğlu, “Dileğim, ülkede nasıl bir siyasi ortam olursa olsun sporumuzun bundan etkilenmemesi ve şuradan çıkan sonuçların daha iyi, daha etkin bir spor yönetimi için kullanılmasıdır” dedi.

 

Kaynak: TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.