1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RUM MECLİSİNDE TARTIŞMA
RUM MECLİSİNDE TARTIŞMA

RUM MECLİSİNDE TARTIŞMA

Rum kesiminin, memorandum çerçevesinde alacağı toplam 10 milyar Euro’luk kredinin ikinci dilimine “yeşil ışık” yakılması için onaylanması gereken yasaların, Rum Meclisinden tartışmalı şekilde geçtiği haber verildi.

A+A-

Rum kesiminin, memorandum çerçevesinde alacağı toplam 10 milyar Euro’luk kredinin ikinci dilimine “yeşil ışık” yakılması için onaylanması gereken yasaların, Rum Meclisinden tartışmalı şekilde geçtiği haber verildi.

Haber Rum gazetelerinde geniş şekilde yer alırken, Alithia gazetesi “Meclis: Sorumsuzluk Komedisi… Gülme ve Ağlama Toplantısı” başlıklarıyla manşete çektiği haberinde, dün Rum Meclisinde gerçekleştirilen toplantıda, muhalefetin kooperatif bankalarıyla ilgili iki memorandum yasasını reddettiğini ve Kooperatif Bankalarıyla ilgili bir buçuk milyar Euro’luk kredi diliminin ödenmesi beklentisinin böylece havaya uçtuğunu yazdı.

Mecliste gece yarısı sonrasına kadar “korku filmi” yaşandığı yorumunda bulunan gazete, daha sonra, AKEL ve EDEK’in ilk başta reddettikleri yasaları onayladıklarını ve “hatanın” düzeltildiğini belirtti.

Dün Rum Meclisi’nde, muhalefet partileri olan AKEL ve EDEK’in başrolü oynadıkları “trajik etkilere sahip büyük bir komedi yaşandığı” yorumunu yapan gazete, oylanması gereken toplam 14 memorandum yasasının 2 tanesinin,  az bir çoğunlukla reddedildiğini anlattı.

Bunların reddedilmesiyle, Kooperatif bankalarının yeniden yapılandırılması için kullanılacak bir buçuk milyar Euro’nun, Euro grubu tarafından ödenmesi perspektifinin de havaya uçtuğunu yineleyen gazete, 1,5 milyar Euro’nun ödenmesinin şartının, 14 yasanın Meclis tarafından onaylanması olduğunu anımsattı.

Bunun ardından, muhalefet partilerinin kendi yaptıkları hatayı düzeltebilmeleri için yoğun bir perde gerisi yaşandığını kaydeden gazete, muhalefet partilerinin, 1 buçuk milyar Euro’nun ödenmemesi halinde, Kooperatif bankalarının çökeceği ve ardından her şeyi birlikte sürükleyeceğini bildiklerini ifade etti.

Bu durumun gece yarısına kadar sürdüğünü, bu yüzden de Meclis toplantısının sona ermesi ve reddedilen iki yasanın onaylanması için hemen başka bir toplantı yapılmasına karar verildiğini kaydeden gazete, yapılan yeni toplantıda, bu yasaların da kabul edildiğini ekledi.

Simerini gazetesi ise “Kredi Dilimi Son Anda Kurtarıldı” başlıklarıyla manşetten yayımladığı haberinde, iki yasanın reddedilmesinin hemen ardından, Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis ile Rum Hükümeti Sözcüsü Hristos Stilyanidis’in Meclise çağrıldıklarını yazdı.

Yeorgiadis ile Stilyanidis’in siyasi parti başkanlarıyla yaptıkları toplantının ardından, yasaların oylanması için ortak bir formül bulunduğunu anlatan gazete, daha sonra iki yasanın da Meclisten geçtiklerini ekledi.

Haber, Fileleftheros gazetesinde “Kooperatif Bankalarıyla İlgili Korku Filmi… Mecliste Neredeyse Her Şey Havaya Uçuyordu”, Haravgi gazetesinde “Bütün Gece Süren Gerilim ve Manevralar”, Politis’te ise “Çocuklar Kaderimizle Oynuyor… Neredeyse Kooperatif Bankalarında da Tıraşlamaya Sebep Oluyorlardı” başlıklarıyla yer aldı.

İlgili haberlerde, ikinci dilim mali yardımın onaylanmasıyla ilgili kararın, 13 Eylül’de Litvanya’da yapılacak olan zirve toplantısında alınacağı da anımsatıldı.

KOMİSYON’UN REVİZE EDİLMİŞ MEMORANDUM BELGESİ

Fileleftheros gazetesi ise “2015–2016 Yıllarında 300 Milyon Euro’luk Delik” başlığıyla yayımladığı haberinde, Avrupa Komisyonu’nun raporunda yer alan uyarılara yer verdi ve buna göre Rum hükümetinin 2015–2016 yıllarında, memorandumda yer alan mali hedefleri başarmak için, yeni önlemler alması gerekeceğini yazdı.

Rum kesiminde bankacılık sektöründe yaşanan krizin ardında batan “Laiki” bankasının ihtiyat sandığı giderleri yüzünden, ortaya 300 milyon Euro’luk bir açık çıkmasının beklendiğini kaydeden gazete, bunun Avrupa Komisyonu’nun uyarısında yer aldığını, öte yandan Komisyon’un 2013–2014 yıllarıyla ilgili değerlendirme ve öngörülerinin ise olumlu olduğunu ekledi.

MEMORANDUM YASALARINA KARŞI MECLİS ÖNÜNDE PROTESTO ETKİNLİĞİ

Gazete başka bir haberinde ise, 14 memorandum yasasını onaylamak için dün toplanan Rum Meclisi önünde; AKEL, Rum Solcu İşçi Sendikası PEO, “ERAS Lefkoşa”, “Özelleştirmeler ve Kemer Sıkma Politikalarına Karşıt Vatandaşlar Hareketi”, aynı zamanda AKEL’in Gençlik Kolu EDON tarafından bir protesto etkinliği düzenlendiğini yazdı.

Etkinlik sırasında gazetecilere sözlü saldırıda bulunulduğunu kaydeden gazete, Meclis önünde toplanan yüzlerce protestocunun, ellerinde pankartlar tuttuklarını ve çeşitli sloganlar attıklarını ekledi.

IMF GÜNEY KIBRIS’A TEMSİLCİ ATADI

Öte yandan, Uluslar arası Para Fonu IMF’nin, 2009 yılından bu yana IMF’de çalışmakta olan İtalyan Vinsenzo Guzo’yu, IMF’nin Güney Kıbrıs daimi temsilcisi olarak atadığı haber verildi.

Simerini, atamanın 9 Eylül’den itibaren geçerli olacağını yazdı.

TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.