1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RUM POLİSİ İADELERİNİ İSTEDİ
RUM POLİSİ İADELERİNİ İSTEDİ

RUM POLİSİ İADELERİNİ İSTEDİ

Rum polisi iadelerini istedi

A+A-

Ayia Napa'da 22 yaşındaki George Law'ı öldürmekten Güney Kıbrıs'ta arananlar listesinde olan Mehmet Akpınar ve Sali Musa Ahmet, KKTC'de askeri yasak bölgeyi ihlal ettikleri yönünde polise ifadeler verdi ancak güneydeki cinayet olayıyla ilgili herhangi bir beyanda bulunmadı. Rum polisi, Ayia Napa’da öldürülen George Low’un davasıyla ilgili, Kuzey Kıbrıs’a başvuruda bulunarak, iki zanlının iadesini talep etti.
 
Emine UYSAL

Güney Kıbrıs'ta cinayet şüphesiyle aranan Mehmet Akpınar ve Sali Musa Ahmet dün Lefkoşa'da mahkemeye çıkarıldı ve tutukluluk süreleri iki gün daha uzatıldı.

Mehmet Akpınar ve Sali Musa Ahmet, KKTC'de askeri yasak bölgeyi ihlal ettikleri yönünde polise ifadeler verdi ancak güneydeki cinayet olayıyla ilgili herhangi bir beyanda bulunmadı.

“Birinci derecede askeri yasak bölgeyi ihlal etme”, “Yetkili makamdan izin almadan çıkış yapmak” suçlamalarıyla üçer gün tutukluluk süreleri dolan iki zanlı dün yeniden Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı.

Zanlılar, sadece 1'inci derece askeri yasak bölgeyi ihlalden suçlandı.

Kıdemli Yargıç Alev Ulunay Hüdaverdi’nin huzurunda görüşülen davada KKTC Başsavcılığı adına savcı Doğa Tokay, tanık olarak Lefkoşa Polis Müdürlüğü’nde görev yapan polis memuru Aytan Özoğlu’nu dinletti.

Mahkemede yeminli şahadet veren tahkikat sorumlusu Aytan Özoğlu, zanlıların 2014 ve 2016 yılları arasında Yiğitler Burcu'ndan kaçak olarak adanın güneyine geçip ardından yine ayni yerden KKTC'ye dönüş yaptığını anlattı.

Özoğlu, zanlıların 18 ile 19 Ağustos tarihleri arasında da yine Yiğitler Burcu'ndan güneye geçip, ardından da KKTC'ye geri dönüş yaptıklarını ifade etti.

Zanlıların suçlarını itiraf ettiğini ve ifade verdiklerini kaydeden Özoğlu, Sali Musa Ahmet’in ikinci bir gönüllü ifade verdiğini söyledi.

İki kişiden ifade alındığını, iki-üç kişiden daha ifade alınması gerektiğini belirten Özoğlu, tahkikatın devam ettiğine işaret ederek, zanlıların ikişer gün daha tutuklu kalmasını talep etti.

Zanlılar tutukluluk süresine itiraz etmedi.

Kıdemli Yargıç Alev Ulunay Hüdaverdi, zanlıların, ikişer gün süre ile tutuklu kalması emrini verdi.

Cinayet zanlılarını istiyorlar

Konuyla ilgili KIBRIS’a bilgi veren Suç ve Suçlara İlişkin Konular Teknik Komitesi Başkanı Hakkı Önen, Rum polisinin, Ayia Napa’da öldürülen İngiliz vatandaşı George Low’un katil zanlıları olan 22 yaşındaki Mehmet Akpınar ile 49 yaşındaki Sali Ahmed’in kendilerine iadesi için komiteye yazılı başvuruda bulunduğunu açıkladı.

Önen, “Şu anda konu henüz incelenmedi. Yargı süreci tamamlandıktan sonra karar verilecek. KKTC yargı süreci tamamlandıktan sonra karar verilecek” dedi.

Konuyla ilgili haberlere yer vermeye devam eden Rum basını, Rum polisinin, söz konusu iki zanlının, Kıbrıslı Türk olmadığını, 22 yaşındaki Mehmet Akpınar’ın Türkiyeli, 49 yaşındaki diğer zanlı Sali (Rum basını ‘Salih’ ismini kullanıyor) Ahmed’in ise Bulgaristan doğumlu olduğunu teyit ettiğini kaydetti.

Olay şu şekilde yaşanmıştı

Ayia Napa'daki olayda, iki İngiliz vatandaşı, sokakta yürürken daha önceden aralarında kavga yaşadıkları iki kişinin saldırısına uğramıştı.

Saldırı neticesinde İngiliz vatandaşlarından biri ölürken diğeri yaralanmış, Mehmet Akpınar ile Sali Musa Ahmed hakkında da cinayet zanlısı olarak arama emri çıkarılmıştı.

Rum basını da iade talebini yazdı

Rum polisinin, Ayia Napa’da öldürülen İngiliz vatandaşı George Low’un katil zanlıları 22 yaşındaki Mehmet Akpınar ile 49 yaşındaki Salih Ahmet’in, KKTC’de tutuklanmasının ardından, bu iki kişinin Güney Kıbrıs’a iade edilmesi için yazılı başvuruda bulunduğu haberi Güney basınında da yer aldı.
Politis gazetesi, “Mağusa bölgesi” polisinin, işbirliği yapması için KKTC polisine iki kez başvuruda bulunduğunu yazdı.

Rum polisinin ilk başvuruyu, suçun işlenmesinden üç gün sonra, 17 Ağustos’ta, iki zanlının tespit edilmesi ve kimliklerinin ortaya çıkarılması için yaptığını yazan gazete, Rum polisinin, cürümlerle ilgili Teknik Komite aracılığıyla söz konusu iki zanlının iadesi için KKTC polisine yazılı başvuruda bulunduğunu belirtti.

Habere göre polisten bir kaynak gazeteye yaptığı açıklamada, cinayet olayını ele alan “Mağusa bölgesi” polisinden bir grubun, halihazırda KKTC’de gözaltında olan iki zanlıya ilişkin olarak KKTC polisinin yanıtını ve kararını beklediğini ifade etti.

Rum Yönetimi "iade" bekliyor

Gazete, Rum güvenlik makamlarının, izlenilen prosedür temelindeki öngörüsünün, zanlıların, ilk önce, haklarındaki suçlamalar için KKTC mahkemesinde yargılanacağı, nihayetinde iade edilmeleri durumunda ise bu yargılamadan sonra iade edilecekleri şeklinde olduğunu da yazdı.

Habere göre aynı polis kaynağı açıklamasında ayrıca Kuzey’deki makamların alacağı karara ilişkin beklemede olduklarını, KKTC polisinin niyetine ilişkin resmi bir bilgilendirmeye de sahip olmadıklarını ifade etti.

Gazete aynı haberinde ayrıca “Mağusa bölgesi” polisinin, söz konusu iki zanlının, Kıbrıslı Türk olmadığını, 22 yaşındaki Mehmet Akpınar’ın Türkiyeli, diğer zanlı 49 yaşındaki diğer zanlı Salih Ahmet’in ise Bulgaristan doğumlu olduğunu teyit ettiğini de belirtti.

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.