1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RUM SAVUNMA BAKANI FOTİS FOTİU
RUM SAVUNMA BAKANI FOTİS FOTİU

RUM SAVUNMA BAKANI FOTİS FOTİU

Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu, Baf’taki “Andreas Papandreu” hava üssünün kullanımı konusunda, ABD ve Rusya arasında ortaya çıkan çekişmeyle ilgili olarak,

A+A-

Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu, Baf’taki “Andreas Papandreu” hava üssünün kullanımı konusunda, ABD ve Rusya arasında ortaya çıkan çekişmeyle ilgili olarak, Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarının, iki ülkeyle olan ilişkilerde sorunlar yaşanmaması için, hassas icraatlarda bulunmakta olduğunu söyledi.

Simerini gazetesinde yer alan habere göre, dün RİK’te yayımlanan “Apo Mera se Mera” programında konuşan Fotiu, iki bakanlığın, Rum Yönetiminin sorun yaşamaması için, meydana gelen durumu sorumluluk bilinciyle ele almakta olduğunu dile getirdi.

Gazeteye göre Fotiu, hava üssünü Fransa ve Almanya gibi büyük ülkelerin uçaklarının kullanmakta olduğunu da sözlerine ekledi.

Rusya hükümetinin Rum hükümetinden, kendi askeri amaçları için kullanmak amacıyla Baf’taki askeri havalimanından yer kiralamayı istediğini anımsatan gazete, ABD’nin ise Rusya’nın havalimanında yer kiralaması aleyhinde bir tutum takındığını ve Rum hükümetini, Rusya’nın talebini kabul etmemesi konusunda uyardığını hatırlattı.

ÇİFTÇİLERİN EYLEMİ KARARI

Habere göre, Türklerin ara bölgedeki ileri sürülen müdahalelerine ve Rum mallarının “işgal edilmesi” iddialarına da değinen Fotiu, bu müdahalelerin yeni olmadığını ifade ederek, BM’yi duruma müdahale etmeye ve statükoyu geri getirmeye çağırdı.

Gazeteye göre, Rum Çiftçiler Birliği’nin  (EKA), ara bölgeye girmek ve “işgal altındaki topraklarını” sürmek için, 7 Aralık’ta Astromerit (Bostancı) sınır kapısında büyük bir eylem düzenleme kararına da değinen Fotiu, konunun ortaklaşa bir şekilde değerlendirilmesi ve Rum tarafının hangi faaliyetlerde bulunması gerektiğinin gözden geçirilmesi için, hükümetin tarım örgütlerini toplantıya çağıracağını söyledi.

İTALYA SAVUNMA BAKANI GÜNEY KIBRIS’A GELİYOR

Gazeteye göre Fotiu, İtalya Savunma Bakanının, Rum Yönetimiyle bir savunma anlaşması imzalanması için, yakın bir zamanda Rum kesimini ziyaret edeceğini de haber verdi.

BARBAROS HAYRETTİN PAŞA GEMİSİNİN FAALİYETLERİ YAKINDA TAKİP EDİLİYOR

Türkiye’nin, hidrokarbon yatakları bulunması amacıyla, Rum kara sularında gerçekleştirmekte olduğu ileri sürülen “yasadışı” araştırmalara da değinen Fotiu, Barbaros Hayrettin Paşa araştırma gemisinin hareketlerinin, 24 saat boyunca izlenmekte olduğunu dile getirdi.

Geminin nerede bulunduğunu ve ne yaptığını bildiklerini dile getiren Fotiu, geminin geçtiğimiz akşama kadar Mağusa limanında demirli olduğunu ve geç saatlerde buradan ayrıldığını kaydetti.

Geminin hala daha bölgede bulunduğunu ifade eden Fotiu, AB ve uluslar arası unsuru, “yasadışı” faaliyetlerine bir son vermesi için, Türkiye’ye yönelik müdahalede bulunmaya ve kendisini ikna etmeye çağırdı.

Rum hükümetinin ulusal zenginliklerinden istifade etmek için, araştırmalarına devam etmeye kararlı olduğunu da dile getiren Fotiu, Türkiye’nin, Rum kara sularının bir kısmını da içerisine alan deniz bölgelerini bağlamasını ise yasadışı olarak nitelendirdi.

Fileleftheros gazetesi ise “Barbaros Mağusa Körfezinde” başlıklı haberinde, Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin, geçtiğimiz Pazartesi akşamından itibaren ve dün bütün gün, Mağusa Körfezi içerisinde hareket ettiğini yazdı.

Gemiye uzaktan, Türk Donanmasından bir de fırkateynin eşlik ettiği yönünde bilgiler bulunduğunu kaydeden gazete, Barbaros’un bölgede turlamasına ilişkin olarak, Ankara’nın siyasi bir mesaj göndermek istemesinin ötesinde, araştırmalar da yapıldığını, çünkü geminin deniz tabanına kablolar döşediğini ekledi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.