1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RUM SİYASİ PARTİLERİN GARANTİLER KONUSUNDAKİ AÇIKLAMALARI
RUM SİYASİ PARTİLERİN GARANTİLER KONUSUNDAKİ AÇIKLAMALARI

RUM SİYASİ PARTİLERİN GARANTİLER KONUSUNDAKİ AÇIKLAMALARI

Ortak görüş, “güncelliğini yitirmiş garantiler kurumunun” sona ermesi gerek...

A+A-

“HİÇKİMSE GARANTİLERİN DEVAMINI İSTEMİYOR… PARTİLER MODASI GEÇMİŞLİĞİN SONLANMASINI İSTİYOR”

Rum tarafındaki siyasi partilerin hepsinin ortak görüşünün, “güncelliğini yitirmiş garantiler kurumunun” sona ermesi gerektiği şeklinde olduğu haber verildi.

Fileleftheros gazetesi yukarıdaki başlıklarla yayımladığı haberinde, Rum Meclis Başkanı ve siyasi partilerin, garantilerin Kıbrıs çözümünden sonra devam edemeyeceği konusunda hem fikir olduklarını kaydetti.

OMİRU

Gazeteye göre, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, konuyla ilgili açıklamasında, “modası geçmiş 1960 garantilerinin kaldırılmasının, Kıbrıs sorununda çözüm olması için olmazsa olmaz şartlardan biri olduğunu” söyledi.

Gazeteye göre, Baf’ta gerçekleştirilen bir anma töreninin ardından konuşan Omiru, “garantilerin Kıbrıs halkının şanssızlık kaynağı, aynı zamanda Kıbrıs sorununun yaratıcı nedeni olduğunu” dile getirdi.

Omiru “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” İkinci Dünya Savaşından sonra garantiler, garantörler ve vasiye tabi olan dünyadaki tek ülke olduğunu da sözlerine ekledi.

NEOFİTU

Gazeteye göre, DİSİ Başkanı Averof Neofitu ise açıklamasında, “birleşik bir Avrupa ülkesinin, yabancı garantörler ve yabancı orduları kaldırmayacağını” söyledi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın, Yunanistan ile Güney Kıbrıs’ın Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin çizgisinin, garantilerin ve yabancı askerlerin var olmamasını öngördüğüne dair açıklamalarını yorumlaması istenen Neofitu, Yunanistan’a bu görüşünden ötürü saygı duyduklarını ve teşekkür ettiklerini dile getirdi.

DİSİ partisi ile Rum hükümeti, aynı zamanda tüm siyasi partilerin de bu görüşte olduklarını ifade eden Neofitu, “birleşik bir Avrupa ülkesinin yabancı garantiler ve yabancı orduları kaldırmadığını, konunun bu kadar basit olduğunu” vurguladı.

AKEL

Habere göre, konu hakkında açıklama yapan AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise, Rum siyasi partilerinin istikrarlı görüşünün, son yıllarda, AB üyesi bir ülkenin topraklarında garantilere ve yabancı askerlere ihtiyacı olmadığı şeklinde olduğunu belirtti.

Gazeteye göre, Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocas’ın açıklamalarını yorumlayan Kiprianu, “bunun yeni bir çizgi olduğunu düşünmediğini söyledi ve bundan kastettiği şeyin, siyasi partiler olarak son yıllarda ifade ettikleri şeyin bu görüş olduğunu” dile getirdi.

EVRO.KO

Gazeteye göre, EVRO.KO partisi ise açıklamasında, “Türkiye’nin hiçbir zaman Kıbrıs’ta barışın ve güvenliğin garantörü değil, intizamsızlık, kan ve ölümün garantörü olduğunu” iddia etti.

Türkiye’nin yeniden Kıbrıs’ta garantör güç olamayacağını da iddia eden EVRO.KO, Türkiye’nin 1974 Barış Harekatıyla bu hakkını kaybettiğini ileri sürdü.

ÇEVRECİLER

Gazeteye göre, Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ise açıklamasında, çağdaş bir Avrupa devletinde, yabancı garantilere yer olmadığı şeklindeki görüşünü dile getirdi.

Haber Simerini gazetesinde “Garantilerle İlgili Görüş Birliği… Siyasi Partiler Yunanistan Dışişleri Bakanıyla Hem Fikir Olarak Garantilerin Gerekli Olmadığını Belirttiler”, Politis gazetesinde ise “Bir AB Ülkesi Garantileri Kaldırmaz… Averof ile Andros Garantiler Karşısında Uyumlu” başlıklarıyla yer aldı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.