1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RUM TARAFI BU İDDİA DA BULUNUYOR!
RUM TARAFI BU İDDİA DA BULUNUYOR!

RUM TARAFI BU İDDİA DA BULUNUYOR!

RUM TARAFI BU İDDİA DA BULUNUYOR!

A+A-

Türkiye’nin, Rum Yönetimi’nin veto ettiği AB başlıklarının açılması için Avrupa Birliği (AB) ile İtalya AB Dönem Başkanlığı nezdinde girişim başlattığı iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi “Türkiye AB Başlıklarının Yeniden Açılmasıyla İlgili Sinir Krizinin Eşiğinde” başlığıyla, edindiği bilgilere dayanarak aktardığı haberinde, Türkiye’nin, AB’ye üyelik müzakereleri çerçevesinde Rum Yönetimi ve Fransa tarafından tek taraflı bloke edilen AB başlıklarının açılması için Brüksel ve İtalya’dan baskı yapmalarını talep ettiğini öne sürdü.

Gazete, Türkiye’nin AB’ye, siyasi nedenlerle 17 başlığın dondurulmasına sebep olan bu uygulamanın sona ermesi ve sıkı teknik kriterler zemininde müzakere edilmeye hazır olan başlıkların ileri götürülmesi gerektiğini ilettiğini yazdı, özetle şöyle devam etti:

“Ankara, bir yandan Kıbrıs sorunundaki görevini ‘müzakerelerin yeniden başlamasına destek vererek’ yerine getirdiğini ve AB’ye üyelik sürecinin, Kıbrıs sorunundan tamamen bağımsız hale getirilmesi gerektiğini iddia ederken, diğer yandan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin eşzamanlı izlediği tutumdan şikayet ediyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, yeni müzakere başlıklarının açılmaması halinde, AB’ye üyelik müzakerelerinin, Haziran 2010-Kasım 2013 arasında yaşadığı çıkmaz gibi, yeni bir gayrı resmi çıkmaza sürükleneceğini öne sürüyor.

Aynı bilgiler, Komisyon’un ve İtalya AB Dönem Başkanlığı’nın, Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakerelerinin sıkı destekçisi olduğuna değiniyor. Brüksel, ‘Adalet Dağıtım Sistemi ve Temel Özgürlükler’ ile ‘Özgürlük, Adalet, Güvenlik’ gibi, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tek taraflı bloke ettiği başlıkların yeniden açılması lehinde tavır alıyor. Tüm bilgiler, önümüzdeki aylar içerisinde Lefkoşa’nın ilk elden bildiği ve Maraş’ın yasal sahiplerine iadesi önerisini ileri götürerek, açılmasını önlemeye çalıştığı iki başlığın yeniden müzakere edilmeye başlamasına yönelik baskı yapılacağına atıfta bulunuyor.”.

Gazete, Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakereleri çerçevesindeki başlıkların dondurulmasının, “her halükarda”, veto hakkı bulunan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin elinde olduğunu öne sürdü.

TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.