1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RUM TARAFI HAZIRLIK YAPIYOR
RUM TARAFI HAZIRLIK YAPIYOR

RUM TARAFI HAZIRLIK YAPIYOR

Rum basınına göre, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, 9 Eylül Pazartesi günü geleceği Kıbrıs’taki temaslarına, salı günü tarafların müzakerecileriyle ortak yemekte biraraya gelerek başlayacak.

A+A-

Rum basınına göre, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, 9 Eylül Pazartesi günü geleceği Kıbrıs’taki temaslarına, salı günü tarafların müzakerecileriyle ortak yemekte biraraya gelerek başlayacak.

Politis gazetesi: “Yemekle Başlangıç – Downer’in İki Müzakereciyle İlk Teması” başlıkları altında verdiği haberinde, pazartesi günü adaya gelmesi beklenen Downer’in, salı günü Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk tarafının müzakerecileri, Andreas Mavroyannis ve Osman Ertuğ’la yemekte biraraya geleceğini yazdı.

Gazete, Downer, Mavroyannis ve Ertuğ’un söz konusu yemekte, Mavroyannis ve Ertuğ arasında başlayacak müzakere sürecine ilişkin konuların ele alınacağını belirtti.

Downer’in daha sonra, 11 Eylül günü Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le biraraya geleceğini ifade eden gazete, Downer’in Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’yla da görüşeceğini ancak bu görüşmenin tarihinin henüz açıklanmadığını yazdı.

Anastasiadis ve Eroğlu’yla gerçekleştireceği görüşmelerde müzakerelerin nasıl başlayacağını, yani konular müzakerecilere aktarılmadan önce ortak bir görüşme olup olmayacağı yoksa müzakerelerin bir açılış duyurusuyla mı başlayacağı konusunu da netleştirmesinin beklendiğini vurgulayan gazete, Downer’in BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la görüşme yapmak için New York’a gitmeden önce adada bir hafta kadar kalmasının beklendiğini belirtti.

Gazete, Anastasiadis’in BM Genel Kurul toplantısı çerçevesinde Ban ile görüşeceğini de hatırlattı.

RUM TARAFI HAZIRLIK YAPIYOR

Gazete haberinin devamında, Rum Dışişleri Bakanlığı ve Kıbrıs Rum tarafının müzakerecisi Mavroyannis’in Kıbrıs Rum tarafının müzakerelerde izleyeceği yola ilişkin çalışma yapmakta olduğunu yazdı.

Gazete, Mavroyannis ve Rum Dışişleri Bakanlığı’nın Kıbrıs Rum tarafının “müzakerelere geri dönüşünün ilk adımı olarak bir çözüm taslağının düzenlenmesi çalışması gerçekleştirmekte olduğunu” belirterek, bu taslağın Anastasiadis’le ele alınmasının ardından Rum Ulusal Konseyi’nin onayına sunulacağını vurguladı.

Anastasiadis’in, Eylül ayının ikinci yarısında, New York’ta gerçekleştirilecek BM Genel Kurulu çerçevesinde yapacağı görüşmelerde ise Kıbrıs Rum tarafının temel tezinin, kapalı bölge Maraş’ın iadesi önerisi olacağını belirten gazete, Anastasiadis’in “yeni müzakere sürecine ivme kazandıracak ve nihai çözüme ulaşılması için olumlu bir ortam oluşturacak önemli adımların gerekli olduğu” mesajını vereceğini yazdı.

Fileleftheros gazetesi: “Hazırlıklar Yoğunlaştı – Müzakereler Sebebiyle Kağıt Üstünde Plan Tatbikatı – Enerji Talepleri Arttırıyor” başlıkları altında verdiği haberinde, Rum Dışişleri Bakanlığı ve Mavroyannis’in, Kıbrıs Rum tarafının müzakerelerde otaya koyacağı tezleri hazırladıklarını, bu tezlerin Anastasiadis tarafından incelenmekte olduklarını iddia etti.

Gazete, Downer’in adaya gelecek olması sebebiyle Kıbrıs Rum tarafının hazırlıklarının yoğunlaştığını belirterek, Kıbrıs Rum tarafının tezlerini belirlerken doğalgaz ve enerji konusunu da dikkate aldığını yazdı.

Kıbrıs Rum tarafının enerji konusunu, “müzakerelerdeki talep ve isteklerinin çitasını yükselten bir araç olarak gördüğünü belirten gazete, enerji konusunun gelişmeleri büyük oranda belirleyecek yeni unsur olacağının açıkça görüldüğü” yorumunda bulundu.

Gazete ayrıca, Kıbrıs Rum tarafının, doğalgaz ve ekonomik sorunları Kıbrıs sorunuyla “ilişkilendirmediğini” ve bu üç unsuru “birbirlerini etkileyen ancak birbirlerine paralel üç süreç” olarak gördüğünü ifade etti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.