1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RUM TARAFI, NAMİ’NİN YURTDIŞI TEMASLARINDAN RAHATSIZ
RUM TARAFI, NAMİ’NİN YURTDIŞI TEMASLARINDAN RAHATSIZ

RUM TARAFI, NAMİ’NİN YURTDIŞI TEMASLARINDAN RAHATSIZ

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın Dışişleri Bakanı Özdil Nami’ye arka çıktığına ve Türk tarafının,

A+A-

 

“LONDRA VE WASHINGTON’UN TAVRI, STRATEJİK MÜTTEFİK GÖRDÜKLERİ BİR ÜLKEYE BÜYÜK SAYGISIZLIK”

“BÜTÜN AĞIRLIK EKONOMİYE VERİLDİ, KIBRIS GÖRÜŞMELERİ İKİNCİ PLANA İTİLDİ”

“ANASTASİADİS PROTESTO İÇİN EROĞLU İLE YEMEĞİN TARİHİNİ DEĞİŞTİRSİN, ABD VE İNGİLTERE NEZDİNDEN SERT GİRİŞİMLERDE BULUNULSUN”

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın Dışişleri Bakanı Özdil Nami’ye arka çıktığına ve Türk tarafının, politikasını göstermesine ve Nami’nin temaslarını KKTC’nin statüsünü yükseltme projesi için kullanmasına basamak sağladığına inanan Rum yönetimi, bundan duyduğu rahatsızlığı en sert ifade etme yollarını arıyor.

Fileleftheros “Özdil Nami’nin Temaslarını Kapitalize Ediyorlar... İngilizler Sahte Devletin Yükseltilmesi Konusunda Türk Tarafına Arka Çıkıyor... Amerikalılar Kartlarını Kapalı Tutuyor” başlıklı haberinde Türk tarafının, Nami’nin Londra temaslarını kar hanesine yazmaya çalıştığını, ABD’nin ise Rum tarafından gelen tepkiler nedeniyle (Nami’nin) ziyaret programını netleştirmekten ısrarla kaçındığını yazdı.

“LONDRA VE WASHINGTON’UN TAVRI, STRATEJİK MÜTTEFİK GÖRDÜKLERİ BİR ÜLKEYE BÜYÜK SAYGISIZLIK”

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın tavrından rahatsızlık duyan Rum yönetiminin, rahatsızlığını en sert ifade etmenin yollarını aradığına dikkat çeken gazete Rum yönetiminin, “Londra’nın ve Washington’un tavrını –devam etmesi halinde- ‘stratejik müttefik’ gördükleri bir ülkeye büyük saygısızlık” gördüğünü belirtti.

“Angloamerikanların, tesadüfen, işgal rejiminin liderliğine ilerletmeyi tercih ettiği Nami’nin açıklamaları, bu temasların Türkler tarafından değerlendirilme niyetini de gösteriyor” ifadesine yer veren gazete, özetle şunları ekledi:

“Amerikalılar ise Nami’nin ABD’de yapacağı temasların düzeyi ve gerçekleştirileceği mekânlar konusunda kartlarını kapalı tutuyor. Amerikan hükümeti, Nami’yi Dışişleri Bakanlığı’nda ve Beyaz Saray’da kabul etme niyetiyle ilgili tepkileri aldı. Öğrendiğimize göre tepkiler yalnız Helen soydaşlardan gelmiyor. Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin Kıbrıs Haber Ajansı’na yaptığı; temasların Washington’da değil New York’ta yer alacağı açıklaması da dikkat çekicidir.

Nami’nin eylül sonunda Dışişleri Bakanlığı’nda görüşmeler yapacağı yolundaki bilgilerin sorulması üzerine aynı kaynak,  şu ana kadar açıklanabilecek görüşme bulunmadığı izahından sonra şunları söyledi:

‘Amerikalı yetkililer, önceki yıllarda, Kıbrıs Türk toplumunun öne çıkan temsilcileriyle BM Genel Kurulu çerçevesinde New York’ta görüşme fırsatı buldular. Bu tür görüşmeler, BM himayesindeki Kıbrıs’ı iki bölgeli iki toplumlu federasyon olarak yeniden birleştirmeyi hedefleyen Kıbrıs müzakerelerine Amerikan desteğini güçlendiriyor.’”

“BÜTÜN AĞIRLIK EKONOMİYE VERİLDİ, KIBRIS GÖRÜŞMELERİ İKİNCİ PLANA İTİLDİ”

Aynı gazete “Kıbrıs Görüşmeleri İkinci Planda Kaldı... EDEK ABD ve İngiltere Büyükelçiliklerine Protesto Girişimi İstiyor” başlıklı haberinde ise Rum yönetiminin ve siyasi güçlerinin, bütün ağırlığını ekonomi meselelerine verip Kıbrıs sorununu ikinci plana ittiğini yazdı.

Gazete “Siyasi güçler bütün ağırlığı ekonomik meselelere vererek Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri görüşmeyi bir kenara bıraktı. Ne Özdil Nami’nin Londra ve Washington temaslarının ne de TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun KKTC’ye yapması beklenen ziyaretinin Rum siyaset dünyasının dikkatini çekmeye yetti. Kıbrıs sorunundaki gelişmelerle ilgilenmeye sadece EDEK ve Vatandaşlar İttifakı zaman ayırdı” ifadelerini öne çıkardı.

“ABD VE İNGİLTERE NEZDİNDEN SERT GİRİŞİMLERDE BULUNULSUN”

Habere göre İngiltere ve ABD’nin Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin bu iki ülkenin devlet yetkilileriyle görüşmeleri konusunda verdiği izahatı “yetersiz ve kabul edilemez” bulduğunu açıklayan EDEK, bu temasların KKTC’nin siyasi açıdan yükseltilmesi planı kapsamında olduğu inancını ortaya koyarak Rum yönetimini “her iki ülke nezdinde sert girişimlerde bulunmaya” çağırdı.

“ANASTASİADİS PROTESTO İÇİN EROĞLU İLE YEMEĞİN TARİHİNİ DEĞİŞTİRSİN”

Vatandaşlar İttifakı ise Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i, TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun KKTC’ye yapacağı ziyareti protesto etmek için Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile 16 Eylül akşamı için ayarlanan yemeğin tarihini değiştirmeye çağırdı.

İttifak açıklamasında Davutoğlu’nun ziyaretiyle aynı günde liderlerin yemek yiyeceğine işaret ederek bu iki olgunun aynı zaman denk gelmesinin çok talihsiz ve zararlı olduğunu iddia etti.

Anastasiadis’in yemeğe katılmakla, Türk Başbakan’ın ziyaretinden o kadar da rahatsız olmadığı mesajı vereceğini belirten ittifak, bu tür yaklaşımlarla halkın vicdanında iki devlet ve taksim fikrinin sağlamlaştırmaya çalıştığını savundu.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.