1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "RUM TARAFI SAMİMİ DEĞİL; ÇOK DİKKATLİ OLMALIYIZ"
"RUM TARAFI SAMİMİ DEĞİL; ÇOK DİKKATLİ OLMALIYIZ"

"RUM TARAFI SAMİMİ DEĞİL; ÇOK DİKKATLİ OLMALIYIZ"

Taçoy: "Rum tarafı samimi değil; çok dikkatli olmalıyız"

A+A-

 

Demokrat Parti Ulusal Güçler Genel Sekreteri Hasan Taçoy Kıbrıs konusundaki son gelişmelerle ilgili bir açıklama yaptı. ​

Taçoy’un konu ile ilgili açıklaması şöyle:

​“ Kıbrıs konusunda kapalı kapılar arkasında pişirilmekte olanların kokusu yavaş yavaş çıkmaya başladı. Rum tarafının tutumunda her hangi bir olumlu yönde değişim olmamasına rağmen yakın zamanda çözüme ulaşılabileceği yönünde yaratılmak istenen hava hayli ilginçtir. Rum tarafı Annan Planı’nı bile beğenmezken bugün çözüme gidiyorsak acaba neler olmaktadır? Bize göre yapılan açıklamalar ve süreç ciddi bir şekilde sorgulanmalıdır. Kimsenin süreç zarar görebilir diye gelişmeleri gizlemeye, susmaya, kapalı kapılar arkasında halkın haklarını, özgürlüğünü tehlikeye atabilecek şeyler için söz vermeye yetkisi yoktur.

​Rum Ulusal Konsey toplantısından sonra Rum basınına yansıyan ve  Rum Yönetimi Başkanlığı tarafından yalanlanmayan haberler doğru ise Kıbrıs Türk Halkı çok riskli, bedeli ağır olabilecek bir maceraya sürüklenmek isteniyor demektir.

Sayın Akıncı en erken bir şekilde Rum basınında yer alanları yanıtlamalı doğru ne ise onları ifade etmelidir. Sayın Akıncı’nın görevi Kıbrıs Rumları’nın çıkarlarını da düşünmek değil Kıbrs Türk Halkı’nın yaşamsal çıkarlarına asla dokundurtmamaktır.

Rum basınında yer alan haberlere göre Anastasiadis, Ulusal Konsey’e bilgi verirken çözümün, AB normlarıyla uyumlu olması, Derogasyonlar gibi - daimi derogasyonların olmaması – ve dört temel özgürlüğün, ( serbest yerleşim, serbest dolaşım, serbest mülk edinme ve serbest iş kurma) uygulanması konularında Türk tarafı ile anlayış birlikteliği bulunduğunu söylemiştir.

Bu ne demektir?

Kuzey’deki Kıbrıs Türk Kurucu Devleti’nde nüfus ve mülkiyet konularında sarih çoğunluğun Kıbrıs Türkü’nde olmasından, tüm yönetim organlarındaki ayrı seçme ve seçilme hakkımızdan vazgeçiyor muyuz?

Rum basınına göre, Anastasiadis garantiler konusunda ise Sayın Akıncı’nın garanti sisteminin 1960 Garanti sisteminin aynısı olmaması konusunda kendisi ile aynı anlayışı paylaşmaktadır.

​Soruyorum: Sayın Akıncı, Anastasiadis’in garanti sistemi konusundaki hangi anlayışına hak verdi?  

Yoksa Garanti ve İttifak antlaşması modelinden vaz mı geçiliyor?

Bölgemiz bir ateş topuna dönerken Türk askerinin adadaki fiili varlığından, Türkiye’nin Kıbrıs Türk Halkı’na fiili bir saldırı olması halinde Kıbrıs Türkü’nün can ve mal güvenliği için Ada’ya tek taraflı askeri müdahalede bulunabilmesinden geri adım mı atacağız?

Görünen o ki, Rum tarafı mülkiyet konusunda da Kıbrıs Türk Halkı’na oyun oynamakta ve bazı ilerlemeler varmış havası yaratarak bir an önce Türk tarafının toprak konusunda vereceği tavizleri alabilmeyi umut etmektedir.

Bize göre Rum tarafı bu süreçte de samimi değildir.

​O nedenle çok dikkatli olmalı ve yoğurdu üfleyerek yemeliyiz.

​Aksi takdirde bugün yapacağımız hatalar, atacağımız yanlış adımlar ileride giderilmesi çok zor zararlara yol açabilir”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.