1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RUM TARAFININ MÜZAKERE SÜRECİNDEN ÇEKİLME KARARI
RUM TARAFININ MÜZAKERE SÜRECİNDEN ÇEKİLME KARARI

RUM TARAFININ MÜZAKERE SÜRECİNDEN ÇEKİLME KARARI

Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Rum tarafının hidrokarbon yataklarına ilişkin gelişmeleri neden göstererek,

A+A-

“ÇÖZÜMÜ GECİKTİRMENİN CİDDİ POTANSİYEL RİSKLER GETİRECEĞİ ENDİŞESİNİ TAŞIYORUZ”

Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Rum tarafının hidrokarbon yataklarına ilişkin gelişmeleri neden göstererek müzakere sürecinden çekilme kararını şiddetle kınadığını ve çözümü geciktirmenin ciddi potansiyel riskler getireceği endişesi taşıdığını açıkladı.

Odadan yapılan yazılı açıklamada, “Kıbrıs sorununa kapsamlı ve karşılıklı kabul edilebilir bir çözüm bulmayı amaçlayan müzakerelerin, Kıbrıs’ı çevreleyen ve ihtilaflı olan ‘Münhasır Ekonomik Bölge’de hidrokarbon yatakları aranmasıyla ilgili gerginlik gerekçe gösterilerek askıya alınmış olması tarafımızdan üzüntü ve endişe ile karşılanmıştır” denildi.

Uzun yıllardır çözümsüz kalan Kıbrıs sorununun çok boyutlu bir sorun haline geldiği; "Kıbrıs Cumhuriyeti Devleti" ve "toprak" gibi başta gelen ihtilafların yanı sıra, Kıbrıs’ı çevreleyen suların da ihtilaflı olduğundan, bu bölgedeki doğal kaynakların değerlendirilmesinin çözüm bekleyen bu sorunun bir parçası olduğu anlatılan açıklamada, tüm kaynaklarda olduğu gibi hidrokarbon yataklarının keşfedilmesi ve değerlendirilmesinin çözümle mümkün olacağı kaydedildi.

“ENDİŞE TAŞIYORUZ”

Ticaret Odası açıklamasında, hidrokarbon yatakları arama faaliyetleri gerekçe yapılarak Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulmak için izlenebilecek tek yöntem olan müzakere sürecinin zarar gördüğüne işaret edilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Dolayısıyla, Kıbrıs Rum tarafının hidrokarbon yataklarına ilişkin gelişmeleri neden göstererek müzakere sürecinden çekilme kararını şiddetle kınıyor ve çözümü geciktirmenin ciddi potansiyel riskler getireceği endişesini taşıyoruz! Buna karşın, Kıbrıs Rum Hükümet Sözcüsü’nün ‘masadan kaçmadıklarını, müzakerelere bir süre ara verdiklerini’ söylemesi, şimdiki krizin kısa sürede çözümleneceğine dair umutlarımızı artırmaktır.

Yaşanan bu kriz, Ada’da hakim olan statükonun sürdürülemez ve Kıbrıs'ın yanı sıra çevre ülkeler için de istikrarsızlık kaynağı olduğunu yeniden kanıtlamıştır. Bu anlamda, söz konusu krizin tüm taraflara bir uyarı olmasını ve Kıbrıs sorununa adil ve kapsamlı bir çözüm bulunması için katkılarını yoğunlaştırmalarına vesile olmasını dileriz.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.