1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RUM ULUSAL KONSEYİ EURO’DAN ÇIKIŞI BENİMSEMEDİ
RUM ULUSAL KONSEYİ EURO’DAN ÇIKIŞI BENİMSEMEDİ

RUM ULUSAL KONSEYİ EURO’DAN ÇIKIŞI BENİMSEMEDİ

“Memorandumdan, onu inançla uygulayarak kurtulma” yolu seçildi

A+A-

TOPLANTIYA, ANDROS KİPRİANU’NUN NİKOS ANASTASİADİS VE YORGOS VASİLİU İLE KAVGALARI DAMGASINI VURDU

DİSİ VE EURO.KO DIŞINDAKİ PARTİLER TOPLANTI ÇIKIŞINDA AÇIKLAMA YAPTI

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başkanlığında yapılan dünkü Rum Ulusal Konsey toplantısında görüş birlikleri, anlaşmazlıklar, gerilimler ve çatışmalar cereyan ettiği; toplantının sonuna doğru da, yapılacak ortak açıklamanın içeriği konusunda Anastasiadis ile AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu arasında şiddetli kavga yaşandığı haber verildi.

Fileleftheros haberi “Lira’da Tökezlediler... Euro’yu Lira’ya Döndürmediler... AKEL’in İtirazı Anastasiadis-Andros Zıtlaşmasına Neden Oldu” başlığıyla manşete çekti.

Habere göre AKEL’in Euro’dan çıkış Lira’ya dönüş incelemesi üzerinde durulan toplantıda Ekologlar dışındaki partiler; memorandumdan kurtulma konusunda AKEL’le hemfikirdi ancak bunun; Euro bölgesinde kalınarak gerçekleştirileceği görüşündeydi. Anastasiadis hükümeti ise memorandumdan kurtulmanın, onu inançla uygulayarak olacağı görüşünde.

TOPLANTIYA, ANDROS KİPRİANU’NUN NİKOS ANASTASİADİS VE YORGOS VASİLİU İLE KAVGALARI DAMGASINI VURDU

Konsey tarafından yapılacak ortak açıklamanın oluşturulması sırasında, metinde “çoğunluk Euro’da kalınmasını destekliyor” ifadesinin kullanılması konusunda Anastasiadis ile Kiprianu arasında kavga yaşandı. Anastasiadis, uzlaşı ortamı sağlansın diye “Memorandumu ve Troyka’yı kimin getirdiğinin” metinde belirtilmediğini vurgulaması üzerine Kiprianu sürtüşme yaratacak konular açtı (gazete bu detayları vermedi).

Nihayetinde, Rum siyasi partilerinin memorandumdan kurtulmayı desteklediği ancak çoğunluğunun memorandumdan Euro Bölgesi içerisinde kalınarak kurtulabilineceği inancında olduğu ifadesinin benimsendiğini yazan gazete Rum Yönetimi eski başkanlarından Yorgos Vasiliu’nun AKEL’in Euro’dan çıkış önerisinin bulunduğu çalışmayı, AB düşmanı profesörlere yaptırdığı eleştirisi üzerine Kiprianu’nun Vasiliu ile de kavga ettiğini belirtti.

Habere göre, Anastasiadis Konsey’e, İsrail’e yaptığı ziyaret hakkında da bilgi verdi ve bu ziyareti sırasında enerji ve enerji güvenliği konularının ele alındığını, İsrailli şirketlerden (Delek) doğal gaz sıvılaştırma terminali inşaatına ilgi olduğunu belirtti. İsraillilerin, Türkiye ile görüşmelerinin Güney Kıbrıs’la ilişkilerini etkilemediği teyidinde bulunduklarını da anlattı.

BİR SONRAKİ ULUSAL KONSEY HAZİRAN’DA

Gazete, Anastasiadis’in Kıbrıs sorunu hakkında bilgi de verdiği Rum Ulusal Konseyi’ni haziran ayında yeniden toplayacağını belirtti. Konsey’in gelecek toplantısında müzakerecinin, ona eşlik edecek olan teknokratların ve çalışma grubu üyelerinin atanması konularının ele alınacağını belirten gazete aynı toplantıda Kıbrıs sorunu ve müzakerelerle ilgili anayasal konularda Rum Yönetimi’ne danışmanlık yapacak yabancı bir kurumla anlaşma yapılması kararının da alınacağını ekledi.

DİSİ VE EURO.KO DIŞINDAKİ PARTİLER TOPLANTI ÇIKIŞINDA AÇIKLAMA YAPTI

Gazete haberinin “Partiler... Görüş Birlikleri de Anlaşmazlıklar da Görüyorlar” başlığıyla ayırdığı bölümünde dünkü maraton toplantının ardından DİSİ ve EURO.KO dışındaki siyasi partilerin basına açıklama yaptığını yazdı, açıklamaları özetle şöyle aktardı:

“AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu Memorandum’dan kurtulma yollarının bulunması gerektiğini söyledi ve partisinin önerisinin derinlemesine incelenmediğini ekledi. Memorandum içindeki sürecin memorandumdan kurtulmanın en iyi reçetesinin ne olabileceğini soran Kiprianu Ulusal Konsey’de, Kıbrıs müzakerelerinin başlamasına ön hazırlık yapılması gereği konusunda görüş birliğiyle yaklaşıldığını belirtti. Kiprianu ‘AKEL Kıbrıs sorununa doğru, işleyebilir ve yaşayabilir bir çözümün ekonomi sorunlarının göğüslenmesine de katkı sağlayabileceği görüşündedir’ dedi.

DİKO Başkanı Marios Karoyan önceliğin ciddi ekonomik sorunların ve bunların ekonomiye yaptığı yan etkilerin göğüslenmesi olduğunu belirterek Kıbrıs sorununda, müzakere zemini netleşmeden ve ilerleme koşulları netleştirilmeden şu anda diyalog başlayamayacağını söyledi.

EDEK Başkanı Yannakis Omiru partisinin durumun nasıl göğüslenmesi gerektiğine ilişkin teklif ve önerilerini yazılı olarak sunduğunu açıkladı. “Elbette ilk hedef, sorunları çok acil olan ve derhal göğüslenmesi gereken para finans sistemi de dâhil ekonomik ortamın stabilize edilmesidir” diyen Omiru özellikle Kıbrıs Bankası’nın kurtarılması ve yeniden Kıbrıs ekonomisinin lokomotifi haline gelmesi gerektiğini vurguladı.

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Genel Sekreterlik yetkilisi ve milletvekili Yorgos Perdikis Ulusal Konsey toplantısı sonuçlarından hiç de memnun olmadığını açıkladı ve ‘Maalesef malum karşılıklı açıklamalar yapıldı ve nihayetinde çıkmaza girildi’ dedi.

Gazete Rum Ulusal Konseyi’nde yeni katılımlar da yaşandığına işaret ederek dünkü toplantıya bir önceki Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ve eski başkanı Yorgos Vasiliu’nun da katıldığını, Averof Neofitu’nun ilk kez DİSİ Başkanı olarak iştirak ettiğini, kendisine Başkan Yardımcısı Lefteris Hristoforu’nun eşlik ettiğini, DİKO  Başkanı Marios Karoyan’ın da Eğitim Bakanı Kiriakos Kenevezos eşliğinde katıldığını yazdı.

Politis manşet haberini “Ulusal Konsey Euro Kemerini Sıktı... Euro’dan Çıkış Konusunda AKEL Tek Başına Kaldı... Gerilim ve Çatışmalar Dün De Eksik Olmadı” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazete dünkü Konsey toplantısında Güney Kıbrıs’ın Euro’dan çıkışı tartışmalarına son noktanın konulduğunu, AKEL’in ortak para biriminden çıkış önerisinin dünkü toplantıda neredeyse tek konu olduğunu ve diğer siyasi partilerin öneriye itiraz ettiklerini yazdı, Kiprianu’nun Anastasiadis ve Vasiliu ile kavga ettiğini ekledi.

Alithia da haberi manşetten “AKEL’in Önerisi Ulusal Konsey Tarafından Reddedildi... İncelemeye Son... Ülke Savaşını Euro İçinde Verecek” başlığıyla aktardı. AKEL’in Euro’dan çıkış önerisinin dünkü toplantıda bir kenara bırakıldığını, DİSİ, DİKO, EDEK ve EURO.KO’nun; Güney Kıbrıs’ın memorandum sınavından başarıyla geçmesi gerektiği görüşünde birleştiğini yazdı.

Gazeteye göre Konsey toplantısını yapıcı diye niteleyen Rum Yönetimi Sözcüsü Hristos Stilianidis “Memorandumun doğru uygulanması, para finans merkezi olarak bize daha çok siyasi itibar ve prestij sağlayacak” ifadesini kullandı.

KAYNAK:TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.