1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. RUM VE YUNAN HÜKÜMETLERİ İSRAİL İLE DE İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI YAPIYOR
RUM VE YUNAN HÜKÜMETLERİ İSRAİL İLE DE İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI YAPIYOR

RUM VE YUNAN HÜKÜMETLERİ İSRAİL İLE DE İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI YAPIYOR

İSRAİL’DEN İKİ AÇIK DENİZ DEVRİYE/KARAKOL GEMİSİ SATIN ALIMI DÜŞÜNCESİ TERK EDİLMEDİ

A+A-

MISIR’LA İTTİFAKA İSRAİL DE KATILACAK

ANASTAİADİS, NETANYAHU İLE GÜVENLİK MESELESİNİ DE MASAYA YATIRACAK

İSRAİL’DEN İKİ AÇIK DENİZ DEVRİYE/KARAKOL GEMİSİ SATIN ALIMI DÜŞÜNCESİ TERK EDİLMEDİ

 Kahire zirvesinin, Rum ve Yunan hükümetlerinin doğalgaz yataklarının değerlendirilmesi konusunda yeni bir jeopolitik sahne kurma çabasındaki başlangıç olduğu, bu yöndeki metotlu çabalarını sürdürdükleri ve çok yakında İsrail ile de işbirliği anlaşmasını ilan edecekleri haber verildi.

Haftalık Kathimerini; “İsrail’le de Üçlü İttifaka Doğru... Kahire’den Sonra Lefkoşa’nın Atina ve Tel Aviv’le İşbirliği Açıklanacak” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Rum ve Yunan hükümetlerinin İsrail ile yapacağı anlaşmanın İsrail’in Mısır’la dörtlü (Güney Kıbrıs, Yunanistan, Mısır, İsrail) ittifaka katılımının ön sözünü de teşkil edeceğini yazdı.

Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail’in halen planlarını oluşturduklarını ve çok yakında açıklayacaklarını kaydeden gazete, bu üçlünün uzlaşı alanlarının güvenlik, ekonomi ve bölgesel istikrarla alakalı olduğunu belirtti, özetle şunları yazdı:

“Hükümetten bir kaynak, üç hükümetin halen güvenlik, ekonomi ve bölgesel istikrar alanlarını kapsayan uzlaşı planlarını oluşturduklarını ve çok yakında, muhtemelen Anastasiadis’in 2 Aralık’taki İsrail ziyaretinden sonra açıklayacaklarını belirtti. Kıbrıs ve İsrail MEB’lerindeki yataklar yakın olduğundan, enerji bu inisiyatifte de önemli rol oynuyor. Yunanistan’ın da katılması bölgesel işbirliğini ve Mısır’la da geliştirilen istikrar yayını güçlendiriyor.

İsrail, Mısır’la ilişkilerini daha da geliştirmeyi çok istiyor. İsrail ve Kıbrıs doğalgazını Mısır’ın sıvılaştırma terminaline taşıyacak boru hattı inşası perspektifini hidrokarbon şirketleri de, hükümetler de ciddiyetle inceliyor. İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, geçen hafta Lefkoşa’daki temasları sırasında açıkça, ülkesinin bölge güvenliği ve istikrarına katkı koymak için komşu devletlerle işbirliği yapmak istediğini ima etmişti.

ANASTAİADİS, NETANYAHU İLE GÜVENLİK MESELESİNİ DE MASAYA YATIRACAK

Güvenlik; Kıbrıs, Yunanistan, İsrail işbirliğinin ana ayaklarından birini oluşturacak. Kıbrıs’ın donanması ve hava kuvveti olmadığından, Yunanistan’ın da belli bir mesafede oluşundan dolayı İsrailliler bu konuda (güvenlik) Doğu Akdeniz’de ilk söz sahibi olmayı bekliyor. Güvenlik konusu Anastasiadis’in İsrail Başbakanı Netanyahu ile Aralık başında Tel Aviv’de yapacağı görüşmede masaya yatırılacak.

İSRAİL’DEN İKİ AÇIK DENİZ DEVRİYE/KARAKOL GEMİSİ SATIN ALIMI DÜŞÜNCESİ TERK EDİLMEDİ

Hükümet kaynağı, Başkanlık Köşkü ve Dışişleri Bakanlığı’nın arama kurtarma ve MEB’i gözetim maksatları için İsrail’den iki açık deniz devriye gemisi satın alma düşüncesinden vazgeçmediğini söyledi. Aynı kaynak, gemilerin satın alımının artık şart olduğunu vurguladı.

Diplomatik bir kaynağa göre İsrail, iki açık deniz devriye gemisini satmak istiyor ve gemileri teslim edene kadar Kıbrıs’a geçici çözümler sunacağını vaat ediyor. Mesele mecliste bulunuyor. Birkaç ay önce hükümet gemilerle ilgili resmi öneriyi meclise sunmuştu, ancak mesele ileri götürülmemişti.  O zamanlar bütçede ödenek de vardı. Şu anda iki gemi satın alımı ileri götürülürse 100 milyon Euro’ya dayanan meblağın aranması gerekecek.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.