1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RUM YÖNETİMİ MARAŞ ÖNERİSİNİ TÜRKİYE’YE İLETİYOR
RUM YÖNETİMİ MARAŞ ÖNERİSİNİ TÜRKİYE’YE İLETİYOR

RUM YÖNETİMİ MARAŞ ÖNERİSİNİ TÜRKİYE’YE İLETİYOR

Rum yönetiminin “Maraş’ın Rumlara verilmesi ve bunun karşılığında Mağusa Limanı’nın AB’nin gözetiminde, Kıbrıslı Türklerin ve Rumların müşterek kullanımına açılmasını öngören” önerisini Türk hükümetine, Avrupa Konseyi aracılığıyla ileteceği haber verildi.

A+A-

RUM ÖNERİSİ “MARAŞ’IN RUMLARA VERİLMESİNE KARŞILIK MAĞUSA LİMANI’NIN KIBRISLI TÜRKLER VE RUMLARIN MÜŞTEREK KULLANIMINA AÇILMASINI” ÖNGÖRÜYOR

Rum yönetiminin “Maraş’ın Rumlara verilmesi ve bunun karşılığında Mağusa Limanı’nın AB’nin gözetiminde, Kıbrıslı Türklerin ve Rumların müşterek kullanımına açılmasını öngören” önerisini Türk hükümetine, Avrupa Konseyi aracılığıyla ileteceği haber verildi.

Türkiye’nin Rum yönetiminin Maraş’la ilgili “inisiyatifini frenlemeye çalıştığı ancak üçüncü taraflarca cesaretlendirilen Anastasiadis hükümetinin bu konuyu öne çıkarmaya devam edeceği” de kaydedildi.

Fileleftheros “Maraş Konusunda Kötü Haber” başlıklı haberinde Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan kaynaklara dayanarak TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Yunan mevkidaşı Evangelos Venizelos’la geçen Cuma günü Ankara’da yaptığı görüşmede Rum yönetiminin Maraş önerisine olumlu yaklaşmadığını yazdı.

Ankara’nın Maraş’ı nihai çözüm paketine, toprak düzenlemeleri faslına koyduğu ve öncesinde herhangi başka bir harekette bulunmasının söz konusu olmadığını da belirten gazete, Davutoğlu’nun Türkiye-Yunanistan meselelerinde de olumsuz tavır sergilediğini ancak Rum yönetiminin, üçüncü tarafların da cesaretlendirmesiyle, Maraş’la ilgili inisiyatiflerini öne çıkarmaya devam edeceğini belirtti.

Gazete aynı kaynaklara dayanarak Davutoğlu’nun Venizelos’la görüşmesinde Maraş meselesinin görüşülmesini tamamen kapatmamış görünmesine karşın kullandığı argümanların, bu konuda sonuca ulaşılması ve hatta Maraş önerisinin bu aşamada tartışılması ümitlerini dahi etkisizleştirdiği görüşünü ortaya koydu, özetle şöyle devam etti:

“Ankara’nın Maraş’ı nihai çözüm paketine, toprak düzenlemeleri başlığına koyduğu ve daha öncesinde herhangi bir harekette bulunmasının söz konusu olmadığı açıktır. Türk hükümeti de İngilizler aracılığıyla Maraş meselesinin ‘şu an atılamayacak kadar büyük bir adım’ olduğunu iletmişlerdi. Özellikle karşılıkları, daha küçük siyasi değere (AB üyelik başlıklarının açılması) sahipken.

Yunan Dışişleri Bakanlığı kaynaklarının ifade ettiği üzere Evangelos Venizelos başkanlığındaki Kıbrıs misyonu Ankara’dan hayal kırıklığı içerisinde döndü çünkü Davutoğlu Türk-Yunan meselelerinde bile olumlu işaretler vermedi. İki dışişleri bakanının görüşmesi eski tezlerin yeniden teyit edilmesinin ötesine gitmedi, esasta hiçbir değişiklik olmadı.

Lefkoşa’nın geri çekilmesi söz konusu değildir. Maraş’la ilgili inisiyatifi devam ettirecek. Türk tarafının, işgal altındaki kentin kapalı bölgesinin açılmasını ve sakinlerinin geri dönmesini, buna karşılık limanının Kıbrıslı Rumlar ve Türkler tarafından AB’nin nezaretinde müştereken işletilmesini öngören önerinin önümüzdeki günlerde veya haftalarda alması bekleniyor.

Lefkoşa’nın önerisi Ankara’ya Avrupa Komisyonu aracılığıyla iletilecek. İyi bilgili kaynaklar Kıbrıs hükümetinin, Amerikalıların bu öneriye olumlu bakmalarından da cesaret aldığına işaret ediyorlar. Birleşik Devletler bunun, Kıbrıs sorununda hareketlilik yaratacak ve önümüzdeki ekim ayında başlayacak prosedüre ivme katacak bir dinamik olarak görüyor.”

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.