1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. RUM YÖNETİMİNDEN AKINCI’NIN AÇIKLAMALARINA YORUM
RUM YÖNETİMİNDEN AKINCI’NIN AÇIKLAMALARINA YORUM

RUM YÖNETİMİNDEN AKINCI’NIN AÇIKLAMALARINA YORUM

‘Akıncı Büyük Farklılıkları Onaylıyor’

A+A-

 

Rum Yönetimi’nin, Hükümet Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos aracılığıyla, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, “Kıbrıs Türk basınına yapmış olduğu derogasyonlara ilişkin açıklamasını yorumladığı” belirtildi.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Kıbrıs Türk gazetesine yapmış olduğu NewYork temaslarına ilişkin değerlendirmeler ile kırmızı çizgilere yönelik açıklamasına geniş bir şekilde yer verdi.

Habere göre Rum Hükümet Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos, yazılı bir açıklama yaparak, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın açıklamalarını yorumladı.

Fileleftheros gazetesi Akıncı’nın açıklamalarını “Akıncı:Kırmızı Çizgiler Yoğun-Derogasyonlar Birincil Hukuk, İki Bölgeliliğe İlişkin Zeminin Garanti Altına Alınması” başlıklarıyla aktarırken, Hükümet Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos’un açıklamalarınıysa “Viktoras; ‘Akıncı Büyük Farklılıkları Onaylıyor’” şeklinde aktardı.

Gazete Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın son açıklamalarının, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “müzakerelerde yürünecek hala çok uzun yolun bulunduğu ve zorluklarla karşılaşılacağına” ilişkin değerlendirmesini teyit eder nitelikte olduğu yorumunu yaptı.

Habere göre Hükümet Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos, Akıncı’nın açıklamalarına tepki göstererek, Akıncı’nın tüm açıklamalarından, gerek Kıbrıs sorununun çözüm süreçlerine gerekse öze ilişkin konularda önemli bir farklılığın bulunduğunun net olduğunu belirtti.

Papadopulos kendi iradelerinin, derogasyonlar olmaksızın, AB normlarının bütün olarak, iki toplumun yararına, uygulanması şeklinde olduğunu ifade ederek, iki bölgeliliğe yönelik saygının, temel insan haklarının hayata geçirilmesiyle çatışmaması gerektiği şeklindeki inançlarını da dile getirdi.

Papadopulos, Akıncı’nın açıklamalarının bir kısım noktalarını yorumlamayı gerekli görmediklerini zira Anastasiadis’in, Akıncı ile yapacağı görüşmede, dile getirilen ciddi konuları ortaya koyacağını belirtti.

Politis gazetesi, Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Hükümet Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos’un açıklamalarını “Pazartesi Günü Yapılacak Olan Görüşme Kritik-AB Normlarındaki Daimi Derogasyonlara İlişkin Net Anlaşmazlık-Hükümet Akıncı’nın Derogasyonlara İlişkin Açıklamalarına Tepki Gösterdi” başlıklarıyla aktardı.

Gazete Rum Yönetimi’nin, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın açıklamalarından rahatsız olduğunun göründüğünü yazdı.

Alithia gazetesi Akıncı’nın açıklamalarını “Akıncı Derogasyonlardan Bahsetti”, Simerini gazetesi ise“ Garantör Güçlerin Zamanı” başlıklarını kullandı.

DİSİ KASULİDİS VE HRİSTODULİDİS TARAFINDAN BİLGİLENDİRİLDİ

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ve Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in, Kıbrıs sorunundaki şimdiye kadar olan gelişmeler hakkında bilgi vermek için DİSİ Siyasi Büro toplantısına çağrıldığını yazdılar.

Gazete DİSİ Siyasi Büro toplantısının dün gerçekleştirildiğini belirtti.

Gazete elde ettiği bilgilere dayanarak Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, Kıbrıs sorununun çözümünün Avrupa boyutları hakkında iyimser gözüktüğünü yazdı.

Kasulidis ve Hristodulidis’in değindiği ikinci önemli konunun ise, güvenlik ve garantiler olduğunu yazan gazete ortak görüşün,  güvenliğin, Kıbrıslıları en çok ilgilendiren konulardan biri olduğu yönünde olduğunu belirtti.

Garantilere ilişkin olarak ise Rum Hükümeti’nin tezlerinin uluslararası anlayış gördüğü ve bu sistemin devam etmesinin mümkün olmadığına değinildiğini yazdı.

Habere göre toplantıda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya da değinilirken, görüşmelerdeki olumlu tavrından ve son olarak dile getirdiği görüşlerle ilgili sorunların bulunduğundan da bahsedildi.

Toplantı sırasında bazı DİSİ yetkilileri, partinin öne çıkması ve tüm çabanın coşkuyla desteklenmesini savundu.

Toplantıda söz alan Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, durumların o kadar basit olmadığını dikkate gereksinim olduğunu, koşuşturmanın olmaması gerektiğini belirtti.

Mülkiyet konusunda ise Kıbrıs Rum tarafının bu başlığa ilişkin hedefleri yinelendi.

Politis gazetesine göre Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in toplantıda kaybedilecek zamanın ve  zaman takvimlerinin bulunmadığı mesajını yollarken, Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Kıbrıs sorunun 9 görüşmede çözümlenemeyeceğini ifade etti.

Kasulidis, iyimserlik veya kötümserlik veya kötümserlik ekme sürecine girilmemesi, önemli olan noktanın ümitlerin canlı tutulması olduğunu ifade etti.

Kasulidis görüşülen tüm başlıklarda ilerlemeden bahsederken iki tarafın uzlaşmalar sağlamak için niyet ortaya koyduğunu belirtti.

Kasulidis, toprak konusunun görüşülmediğini sadece bir görüşmede yüzeysel olarak buna değindiklerini, garantiler konusunun ise hiç görüşülmediğini ifade etti.

Türkiye’ye de değinen Kasulidis, Ankara’nın, garantiler konusunu ve tek yanlı müdahale hakkının kaldırılmasını ele aldığına dair belirtilerin bulunduğunu savundu.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın yıpratılması çabalarından da bahseden Kasulidis, Akıncı’nın kendisinin, çoğu düşüncenin imaj yaratmak maksatlı olduğunu ima ederek, kendi kitlesinin endişelerini ve baskılarını göğüslediğini ifade etti.

Kasulidis, bir soru üzerine Kıbrıs sorununda zaman takvimlerinin bulunmadığını ancak kaybedilecek zamanın da bulunmadığını söyledi.

Kasulidis, milletvekilliği seçimlerinin planlandığı 2016 Mayıs ayına kadar anlaşma huzmesine varılmasının da zor olduğunu belirtti.

Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis ise ihtiyatlı gözükerek, Kıbrıs sorunun dokuz görüşmede çözümlenmeyeceğini ifade etti.

Hristodulidis ayrıca şu ana kadar görüş birliklerinin ve mesafelerin nerelerde olduğu, ayrıca hedefler ve kırmızı çizgiler konusunda da Siyasi Büro üyelerine bilgi verdi.

 “KIBRIS GRUBU”

Politis gazetesine göre Güney Kıbrıs’ta yeni “Kıbrıs Grubu” isimli vatandaş inisiyatifi dün bir açıklama yaparak Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Kıbrıs Türk tarafınca son yapılan açıklamalardan dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Kıbrıs Grubu, daimi sapmalara karşı olduğunu belirtirken liderlere aralarındaki görüşmeleri yoğunlaştırmaları çağrısında bulundu.

EDEK

Fileleftheros gazetesine göre EDEK partisi, Kıbrıs sorunundaki icraatlarına ilişkin olarak hükümete yoğun eleştirilerde bulundu.

EDEK, hükümetin Kıbrıs sorununa ilişkin icraatlarıyla Türkiye’nin Kıbrıs sorununda üçüncü taraf olarak gözüktüğünü, doğal gazın Türkiye üzerinden gelmesinin müzakere edilmesinin ve Güney Kıbrıs’ın doğal zenginliğinin paylaşılmasının sağlandığını belirtti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.