1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RUM YÖNETİMİ’NDEN DOWNER’A YÖNELİK PROTESTO
RUM YÖNETİMİ’NDEN DOWNER’A YÖNELİK PROTESTO

RUM YÖNETİMİ’NDEN DOWNER’A YÖNELİK PROTESTO

RUM YÖNETİMİ’NDEN DOWNER’A YÖNELİK PROTESTO

A+A-

Rum Yönetimi’nin, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in, TC Lefkoşa Büyükelçiliği’nde, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile  görüşmesi konusunda BM’ye yönelik protestoda bulunduğu belirtildi.

Filelefetheros gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi’nin, bu yöntemle, özlü olarak, Downer’in, Özel Danışmanlık görevini sonlandırdığını belirtti.

Haberi “Protestoyla Downer’i Sonlandırdılar” başlığıyla veren gazete, Rum Dışişleri Bakanlığı Genel Müdür Vekili Tasos Conis’in, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’i, dün öğleden sonra, Rum Dışişleri Bakanlığı’na çağırdığını ve Güney Kıbrıs’ın, Downer’in bu faaliyetine ilişkin hoşnutsuzluğunu dile getirdiğini yazdı.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in, geçtiğimiz Cuma akşamı Ada’dan ayrılmasının planlandığını yazan gazete ancak “KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin, Downer ile iletişim kurduğunu ve Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, kendisini (Downer) görmek istediğini Downer’a ilettiğini” ileri sürdü.

Bunun üzerine, Downer’in dönüş tarihini değiştirdiğini yazan gazete böylelikle “Türklerin de, BM Güvenlik Konseyi kararlarını by-pass geçerek ve KKTC’yi yükseltme girişiminde bulunarak  yıllardır arzuladıkları, TC Lefkoşa Büyükelçiliği’nde görüşme gerçekleştirilmesini” başardığını ileri sürdü.

Rum Yönetimi’nin, BM’ye yönelik protestosuna da değinen gazete, protestoda, “Rum Dışişleri Bakanlığı’nın, bu hareketi kınadığı ve BM Genel Sekreteri’nin Özel Danışmanı tarafından, tamamıyla BM yetkililerini bağlayan Güvenlik Konseyi’nin özellikle 550 (1984) sayılı kararının çiğnenmesinin ciddiyetini vurguladığının” ifade edildiğini yazdı.

Gazete, Rum Dışişleri Bakanlığı’nın, Downer’in bu faaliyetine atıfta bulunarak “niyetlerden bağımsız olarak, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in daha ileri icraatlarını zorlaştırdığı ve bu çabaların ciddi bir şekilde sabote edilmesini teşkil ettiği” şeklindeki benimsediği ifadenin, Downer’in Kıbrıs sorununda geçmişi teşkil etmesi durumu olduğunu belirtti.

Protestoyu alanların, Downer’in bu faaliyetinin ve özlü müzakerelerinin yeniden başlaması çabalarına ilişkin sonuçların da daha ileri değerlendirileceği konusunda da bilgilendirildiklerini yazan gazete, Rum Dışişleri Bakanlığı ayrıca BM’deki Güney Kıbrıs Daimi Temsilciliği’ne, mümkün olan en yüksek düzeyde, New York’taki BM Genel Sekreterliği’ne yönelik paralel protestoda bulunması talimatı da verdiğini belirtti.   

“TÜRK ÖNERİSİ YOK”

Fileleftheros aynı haber içerisinde, ortak açıklama konusunda yeni bir Türk önerisinin bulunmadığını; yapılan şeyin, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer arasındaki görüşmede, BM önerisindeki bir ifadenin değiştirilmesi olduğunu yazdı.

Gazete, Türk tarafının, öneriyi değiştirdiğini ve Downer’den bunu, Kıbrıs Rum tarafına iletmesini istediğini belirtti.

Yeni girişimin, yurt dışında tek temsiliyeti (tüm ülkeler için bu geçerlidir), Ada’da ise, Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların haklarına eşit saygı duyacak olan, ortak egemenliği önerdiğini yazan gazete söz konusu ifadeyle, iki tarafın, eşit haklara sahip olacağını, hiçbir tarafın, diğeri karşısında hakim olmayacağı (üstün gelmeyeceği), bunun da iki tarafın ayrı egemenliklere sahip olacağı ve bir kurucu devletin diğer devletin egemenliğine empoze edemeyeceği anlamına geldiğini belirtti.

Gazete ayrıca Türkiye Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun, Cumartesi akşamı telefonda görüştüğü Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos’a bu ifadeyi ilettiğini, Venizelos’un da Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’e bilgi verdiğini yazdı.

Politis gazetesi ise “Farkedilmeyen Karşı Öneri” başlıklı haberinde, Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıs Türk ve Türk tarafının sözlü karşı önerisine dahil ettiği karşı öneriyi, kurucu devletlere egemenlik yansıtılması çabası olarak yorumladığını yazdı.

Gazete sözlü olarak iletilen karşı öneriye göre, devletlerden hiçbirinin, diğerinin üzerine egemenlik kurmasının mümkün olmayacağını belirtti.

Tartışma konusu olan bu ifadenin, Türk medyasında son günlerde yer alanlardan ortaya çıktığını yazan gazete, yine Türk medyasına atıfta bulunarak Türk tarafının karşı önerisinde, Kıbrıslı Türklerden ve Kıbrıslı Rumlardan kaynaklanan bir egemenliğin kabulünün de dahil olduğunu belirtti.

Habere göre çok iyi haber alan bir kaynak gazeteye yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türk tarafının, üzerinde anlaşmaya varılan görüş birliklerinin özünü geçersiz hale getiren ifadeler ve ekleri ilk kez (karşı) önermediğini ileri sürdü.

Gazete, karşı önerilerin, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer arasındaki görüşme sırasında iletildiğinin görülmekte olduğunu da yazdı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun, Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ile telefon görüşmesi yaptığını da anımsatan gazete, diplomatik kaynaklara dayanarak Venizelos’un, bilgilendirme yaptığı için Davutoğlu’na teşekkür ettiğini ve bu konuları Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ele aldığını söylediğini belirtti.

Gazete, müzakereleri çok iyi bilen kaynakların, “Kıbrıs Rum tarafının, üslupta yapmaya niyetli olduğu düzeltmelerin sınırına yaklaştığını” söylemekten de kaçınmadıklarını yazdı.

Simerini gazetesi ise elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak, son günlerde Türk medyasının söz ettiği yeni Türk önerisinin dün öğleden sonra Rum Başkanlığı’na ulaştığını ileri sürdü.

Gazete yine iyi haber alan kaynaklara dayanarak yeni önerinin, öncekinden daha kötü olduğunu ve mevcut çıkmazın aşılmasına herhangi bir şekilde katkı koymasının ise olanaksız olarak addedildiğini savundu.

“Yeni Türk önerisinin, bir önceki önerisinin, bir öncekine göre kötüleşmeyi teşkil ettiğini” savunan gazete, “Türklerin, Rum tarafının düzeltmelerini ret ederek, kabul edilemez olan kendi düzeltmelerini koyduklarını” iddia etti.

Gazete Rum Hükümet Sözcüsü Hristos Stilyanidis’in açıklamalarına atıfta bulunarak, Rum siyasi parti başkanları veya Ulusal Konsey’in, yeni olguları değerlendirmek için toplanmasının da ihtimal dışı olmadığını yazdı.  

Alithia gazetesi ise Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve yakın çalışma arkadaşlarının, Türk tarafının, BM önerisine yaptığı son eklemeleri incelediğini ve bu konuda görüş alış verişinde bulunduğunu yazdı.

Gazete bu eklemelerin Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ziyaretinin ardından eklendiğini de belirtti. 

Gazete ayrıca uluslararası unsurun, Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin mümkün olan en kısa zamanda başlaması için faaliyet içerisinde olduğunu da yazdı.   

STİLYANİDİS

Rum Hükümet Sözcüsü Hristos Stilyanidis, Rum tarafının, ortak açıklamanın şekillenmesine ilişkin çabaları sürdürmeye hazır olduğunu söyledi.

Politis gazetesine göre Stilyanidis yaptığı açıklamada Kıbrıs Rum tarafının, henüz yazılı bir karşı öneri almadığını ifade etti.

Türkiye Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile Downer’in Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’nde görüşmesine ilişkin olarak Stilyanidis, “Eğer böyle bir şey yapılmışsa büyük bir yanlış söz konusudur” ifadesini kullanırken, bilgilerin teyit edilmesi durumunda Hükümet’in gerekli adımları atacağını söyledi.

Gazete aldığı bilgilere atıfta bulunarak BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in, Davutoğlu ile görüşmesinden sonra Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşmeyi arzu etmemesinin de tesadüf olmadığını yazdı.

Gazete ayrıca BM’nin, özellikle Downer’in gidişini iptal etmesinin ardından Kıbrıs Türk tarafının tutumundan dolayı hoşnutsuz olmakta her nedene sahip olduğunu savunarak, bir kez daha taktik oyununa müdahil olmalarının da ihtimal dışı bırakılmadığını savundu.

OMİRU

Simerini gazetesine göre Rum Meclis ve KS EDEK Başkanı Yannakis Omiru, bir TV kanalına yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafının görüş birliklerinin dahil olduğu Downer belgesinin, çözümlenmiş konuların bulunduğunu kast ederek  müzakerelerde, çözümlenmemiş konulara da atıfta bulunulması gerektiği ifadesinin bulunduğunu söyledi.

Omiru açıklamasında, Kıbrıs Rum tarafının, çözülmüş konuların bulunmadığını açıkça ifade etmesi gerektiğini bununla birlikte Güney Kıbrıs’ın, Türk tutumunu şikayet etmesi ve Kıbrıs sorununda strateji belirlemek için Ulusal Konsey’i toplaması gerektiğini de ifade etti. 

Omiru, Downer konusunda ise, Downer’in Avustralya’ya geri dönmesi gerektiğini söyledi.

“Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun uç düşüncelerini destekleyerek ve ortak açıklamaya ilişkin perspektiflere mayın döşeyerek siyasi bir oyun oynadığını” ileri süren Omiru, ortak açıklamanın, çözümün temel ilkelerini benimsemesi gerektiğini de yineledi.

ANASTASİADİS BRÜKSEL’E GİDECEK

Alithia gazetesi Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 18-21 Aralık tarihlerinde Brüksel’de bulunacağını yazdı.

Habere göre Avrupa Parlamentosu’nda yer almak için yarın sabah Brüksel’e hareket edecek olan Anastasiadis’in, bu çerçevede, ortak açıklamanın yayımlanması konusunda gözlenmekte olan çıkmazı da ele alması bekleniyor.

THEOHARUS DAVUTOĞLU’NUN ZİYARETİNİ ŞİKAYET ETTİ

Fileleftheros gazetesi DİSİ Avrupa Parlamentosu üyesi Eleni Theoharus’un, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun KKTC ziyaretini AB’ye şikayet ettiğini  yazdı.

Habere göre Theoharus, konu hakkında AB yetkililerine mektup gönderdi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.