1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RUM YÖNETİMİ’NİN “MARAŞ’I VERİN” ÇAĞRILARI SÜRÜYOR
RUM YÖNETİMİ’NİN “MARAŞ’I VERİN” ÇAĞRILARI SÜRÜYOR

RUM YÖNETİMİ’NİN “MARAŞ’I VERİN” ÇAĞRILARI SÜRÜYOR

Rum yönetimi, Maraş’ın Rumlara verilmesi önerisini her vesileyle gündeme taşımaya devam ediyor. Rum Yönetimi Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos Barış Harekâtı’nın 39’uncu yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada Türkiye’ye “Maraş’ı Verin” mesajı gönde

A+A-

EDEK “GERİ DÖNÜŞE KADAR MÜCADELEYİ SÜRDÜRMEK İSTEK VE AZMİNDE”

KULİAS “MAĞUSALILARIN İTİBARI KENDİ KAZA HUDUTLARI İLE SINIRLI DEĞİLDİR, GİRNE, OMORFO (GÜZELYURT) VE İŞGAL ALTINDAKİ TOPRAĞIN HER SANTİMİNE UZANIR”

Rum yönetimi, Maraş’ın Rumlara verilmesi önerisini her vesileyle gündeme taşımaya devam ediyor. Rum Yönetimi Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos Barış Harekâtı’nın 39’uncu yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada Türkiye’ye “Maraş’ı Verin” mesajı gönderdi.

Politis “Türkiye’nin Kapsamlı Çözüme Hazır Olduğunun Göstergesi Olarak Maraş’ı Verin” başlığıyla aktardığı haberinde Papadopulos’un, Rum Yönetimi’nin Maraş önerisini “Türkiye’nin müzakerelere ivme katıp Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm perspektifi açabileceği bir itibar adımı” gördüğünü savunduğunu yazdı.

Gazete Anastasiadis’in Maraş önerisinin BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a iletildiğini, Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’ın bu öneriyi Beyaz Saray’da görüştüğü ABD Başkanı Barack Obama’ya anlattığını hatırlattı.

Rum yönetiminin, belirleyici öneme sahip gördüğü Maraş’ın Rumlara verilmesi konusunu yoğun şekilde öne çıkardığı kaydedilen haberde Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in Politis’e verdiği mülakatta söylediği şu sözleri hatırlattı:

“Şu anda, durumu tersine çevirip müzakerelerde başarı şartlarını yaratamayacak küçük güven yaratıcı önlemlere ihtiyaç yoktur. Maraş’ın iadesi ve bunun paralelinde bizim tarafın, gerek Mağusa Limanı’yla alakalı Kıbrıslı Türklerin gerek üyelik müzakerelerinde Türkiye’nin işini kolaylaştıracak iyi niyet göstermesiyle büyük adımlar gereklidir.”

Fileleftheros “Maraş Türkiye İçin Güçlü Test” başlığıyla yansıttığı haberinde Viktoras Papadopulos’un dünkü açıklamasına alan şu ifadeyi öne çıkararak yer verdi:

“Başkan Nikos Anastasiadis ve hükümeti Kıbrıs Cumhuriyeti’nin büyük bölümünde süregelen  işgali kınar ve Türkiye’yi; istilanın etkilerine derhal son verip Kıbrıs sorununa işleyebilir ve yaşayabilir çözüm bulunması yolunu açmak için askerlerini Kıbrıs’tan çekmeye çağırır” ifadesine

EDEK “GERİ DÖNÜŞE KADAR MÜCADELEYİ SÜRDÜRMEK İSTEK VE AZMİNDE”

Gazete devamla EDEK’in de gün dolayısıyla yazılı açıklama yaparak “Mağusa, Omorfo (Güzelyurt) ve Karpaz’ın düşmesinin yıldönümünde Hareketimiz, geri dönüşe kadar mücadeleyi sürdürmek istek ve azmindedir. Halkımızın, yaşamakta olduğu ekonomik sorunlar yüzünden eğilip Kıbrıs Cumhuriyeti’ni lağvedecek ve insan haklarını ihlal edecek gayrı meşru bir çözümü kabul etmesi söz konusu değildir” ifadesini kullandığını yazdı.

KULİAS “MAĞUSALILARIN İTİBARI KENDİ KAZA HUDUTLARI İLE SINIRLI DEĞİLDİR, GİRNE, OMORFO (GÜZELYURT) VE İŞGAL ALTINDAKİ TOPRAĞIN HER SANTİMİNE UZANIR”

Bağımsız Milletvekili Zaharias Kulias Maraş’ın Rumlara verilmesinin “Ne Ankara’nın üyelik-öncesi başlıklarının çözdürülmesine ne de Timbu (Ercan) Havaalanı’nın açılması ve ardından da ayrı bir devletin özlü egemenliğini teşkil eden ayrı FIR’ın tanınmasına karşılık olamayacağını” iddia etti. Kulias devamla “Mağusalıların itibarı kendi kaza hudutları ile sınırlı değildir, Girne, Omorfo (Güzelyurt) ve işgal altındaki toprağın her santimine uzanır. Maraş kentinin iadesi üyelik müzakerelerinin başlaması için bir ön koşul olmalıdır” dedi.

Rumların KKTC sınırları içerisinde olmasına karşın yıllardır kendilerinin addederek belediye başkan ve meclisi belirledikleri sözde “Kithrea (Değirmenlik) Belediyesi” tarafından yapılan açıklamada ise “halen taze tuttukları anılarının kendilerine, geri dönüş için mücadeleyi sürdürme isteklerini güçlendirdiği” savunuldu.

Simerini de haberi “İlk Adım Maraş... Hükümet Türkiye’yi Fiiliyatta Gerçek İrade Göstermeye Çağırıyor” başlığıyla okurlarına aktardı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.