1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RUM YÖNETİMİ’NİN ŞİKÂYETLERİ NEW YORK’TAKİ BM MERKEZİNE TAŞINIYOR
RUM YÖNETİMİ’NİN ŞİKÂYETLERİ NEW YORK’TAKİ BM MERKEZİNE TAŞINIYOR

RUM YÖNETİMİ’NİN ŞİKÂYETLERİ NEW YORK’TAKİ BM MERKEZİNE TAŞINIYOR

KKTC için “TRNC” ifadesini kullanmasına ilişkin şikayet

A+A-

Rum Yönetimi’nin, Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü polisinin gizli bir iç yazışma belgesinde, KKTC için “TRNC” ifadesini kullanmasına ilişkin şikayetini, Kıbrıs’taki Barış Gücü’nün ardından New York’taki BM merkezine taşıdığı haber verildi.

Haberi “Şikâyetler New York’a… Lefkoşa’dan KKTC İfadeleri Yüzünden BM Merkezi Nezdinde Protesto” başlıklarıyla yayımlayan Fileleftheros gazetesi, Rum kesiminin, Kıbrıs’taki Barış Gücü’ne (UNFICYP) ait bir iç yazışma belgesinde yer alan “KKTC” ve “Kıbrıs Türk Polisi” ifadeleri yüzünden, New York’taki BM merkezi nezdinde de protestolarda bulunacağını yazdı.

Gazete, Rum Dışişleri Bakanlığı’nın, Güney Kıbrıs’ta UNFICYP nezdinde yapılan protestoların akabinde, Rum Yönetimi’nin New York’taki Daimi Temsilciliği’ne, BM belgesinde yer alan ifadelerle ilgili hoşnutsuzluğunu ve protestosunu iletme direktifi verdiğini yazdı.

BM’nin yaşanan olayı önemsiz göstermeye çalıştığını kaydeden gazete, BM’nin, belgede yer alan ifadeyi, “UNFICYP’de görevli olan ancak Kıbrıs sorunu ve BM’nin resmi belgelerinde uygulanan ve benimsenen ifadelerle aşina olmayan bir çavuş tarafından yapılan bir hata” olarak addettiğini bildirdi.

Konunun uzamasını istemeyen BM yetkililerinin, bu yüzden herhangi bir düzeltme faaliyetinde bulunmadıklarını kaydeden gazete, konuyla ilgili haberin ve Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in konuyla ilgili açıklamalarının basında yer almasına rağmen, BM yetkililerinin ortadan kaybolduklarına dikkati çekti.

Hükümetin, yapılan açıklamalardan memnun kalmadığını yazan gazete, hükümete yakın bir kaynağa dayandırarak, hükümetin, diplomatik bir olay yaşanmasını istememesine rağmen “konunun ufak bir hasarla kapanmasına izin vermeyeceğini” aktardı.

Gazete, Rum Yönetimi’nin bundan ötürü, Kıbrıs’taki Barış Gücü yetkililerinin özür dilemesine rağmen, New York’taki Daimi Temsilciliğe, BM’nin New York’taki merkezi nezdinde itirazlar ve protestolarda bulunma direktifi verdiğini yineledi.

Haberde, 31 Temmuz 2014 tarihli söz konusu BM belgesinin, Kıbrıslı Türklerin bugün Erenköy’e geçişleriyle alakalı olduğu da anımsatıldı.

VATANDAŞLAR İTTİFAKI’NDAN TEPKİ

Gazete, Rum Vatandaşlar İttifakı’nın ise, İttifakın Başkanı Yorgos Lillikas aracılığıyla, hükümetin UNFICYP belgesi konusunu bizzat BM Genel Sekreterine iletmesi ve bu durumun BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararları ve Barış Gücü’nün görev-yetkileri uyarınca iyileştirilmesini talep etmesi gerektiğini söylediğini ekledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.