1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RUMLAR NE SİYASİLERE, NE DE SİYASİ KURUMLARA GÜVENİYOR
RUMLAR NE SİYASİLERE, NE DE SİYASİ KURUMLARA GÜVENİYOR

RUMLAR NE SİYASİLERE, NE DE SİYASİ KURUMLARA GÜVENİYOR

Güney Kıbrıs’ta yapılan bir ankette, Rumların ne siyasilere, ne de siyasi kurumlara güvendiğini ortaya çıkarken, aileye olan güvenin yükseklerde seyretmesi dikkat çekti.

A+A-

EN ÇOK AİLEYE GÜVENİYORLAR

AİLEYE GÜVEN YÜZDE 85, HÜKÜMETE YÜZDE 15, MECLİS’E YÜZDE 8, MUHALEFETE YÜZDE 4, SİYASİ PARTİLERE YÜZDE 2

DEMOKRASİ BÜYÜK KABUL GÖRÜYOR

Güney Kıbrıs’ta yapılan bir ankette, Rumların ne siyasilere, ne de siyasi kurumlara güvendiğini ortaya çıkarken, aileye olan güvenin yükseklerde seyretmesi dikkat çekti.

Fileleftheros gazetesi “Vatandaşlardan Hükümet, Meclis ve Partilere Şamar... İtibar Etmeme Dorukta – Kıbrıslıların Kurumlara Güveni Yerlerde” başlıklarıyla verdiği haberinde, “Lefkoşa Üniversitesi”nin 15 Eylül Uluslararası Demokrasi Günü dolayısıyla 9-10 Eylül tarihlerinde 18 yaş ve üstü 400 kişiyle yaptığı anketin sonuçlarını yayımladı.

Anketin neticelerine işaret ederek, vatandaşların; Hükümeti, Meclisi ve siyasileri sarsması gereken “güçlü tokat attığını”, zira bu kurumlara güvenin çok düşük olduğunu belirten gazete, aile, eğitim, kilise ve adalet kurumları ile kitle iletişim araçlarının “kurtulduğunu” kaydetti.

Habere göre ankette siyasi olmayan bir kurum olan aileye güven yüzde 85’lik bir orana sahip. Bunu yüzde 49 ile eğitim ve eğitimciler, yüzde 45 kilise ve din adamları, yüzde 28 ile kitle iletişim araçları ve yine yüzde 28 ile mahkemeler takip ediyor.

Hükümete güvenin yüzde 15’lerde bulunduğunu kaydeden gazete, meclise olan güvenin yüzde 8, muhalefete yüzde 4, siyasi partilere ise yüzde 2 olduğuna dikkat çekti. 

“PARTİLER İÇİN TEHLİKE ÇANLARI”

Ankete göre, Rumların sadece yüzde 52’sinin “siyasi partiler olmadan demokrasi olamayacağı” inancına sahip olduklarını, geriye kalan yüzde 48’inin ise partilerin o kadar da gerekli olmadığını düşündüğünü belirten gazete, bu durumla ilgili “partiler için tehlike çanlarının çaldığı” yorumunda bulundu.

Gazete, Rumların ezici çoğunluğunun, partilerin, devletin iyiliği (yüzde 91) ya da vatandaşların/seçmenlerin görüşleri (yüzde 88) yerine, oy düşündükleri kanaatinde olduklarını da aktardı.

Partiler konusunda en büyük hayal kırklığının sebeplerinden birinin, sürekli uzlaşmazlıkları olduğuna dikkat çeken gazete, Rumların yüzde 89’unun patiler arasında daha büyük uzlaşı ya da birlik olmasını istediğini aktardı.

Habere göre, benzer sayıdaki kişi (yüzde 79) partiler içinde de daha büyük görüş birliğinin olmasını istiyor.

“DİNAMİK LİDER” ARZUSU

Gazete, anketteki sorulara göre, Rumların yüzde 72’sinin “Kıbrıs’ın daha fazla demokrasiden çok, dinamik bir lidere ihtiyacının olduğu” görüşünde olduğunu da aktardı.

GÜNEY KIBRIS’A DEMOKRASİ NOTU

Rumların “Kıbrıs’taki demokrasiyi” nasıl derecelendirdikleriyle ilgili yanıtlarının özel ilgi uyandırdığını yazan gazete, yüzde 44’ünün  “Kıbrıs’taki demokrasiye” orta, yüzde 35’inin düşük ve sadece yüzde 23’ünün yüksek not verdiğini aktardı.

Habere göre ayrıntılara bakılacak olursa, Rumların yüzde 76’sı vatandaşlar arasında eşitlik olup olmadığına, yüzde 71’i de Hükümetin vatandaşın görüş/bilgilerini göz önünde bulundurup bulundurmadığına düşük not veriyor.

DEMOKRASİ BÜYÜK KABUL GÖRÜYOR

Rumların yüzde 92’sinin demokrasiyi diğer yönetim şekillerine göre daha çok tercih ettiğini aktaran gazete, 79’unun demokratik ve demokratik olmayan toplumun asla bir olmadığını, aynı orandaki kişinin, otoriter bir hükümetin demokratik bir hükümetten daha iyi olacağı durumların var olduğunu kabul etmediğini kaydetti.

Gazete son olarak, Rumların yüzde 67’sinin “Kıbrıs’ta daha çok değil, daha az demokrasinin olması gerektiği” görüşünü reddettiğini belirtti.

TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.