1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RUMLAR ULUSLARARASI DURUM HALİNE GETİRİYOR!
RUMLAR ULUSLARARASI DURUM HALİNE GETİRİYOR!

RUMLAR ULUSLARARASI DURUM HALİNE GETİRİYOR!

Anastasiadis bugün BM heyetiyle görüşecek

A+A-

KKTC’nin BM Barış Gücü aracılığıyla Kuzey’de yaşayan Rum ve Maronitlere gönderdiği emtiaya gümrük vergisi uygulama kararının Rum tarafınca uluslararası mesele haline getirilmekte olduğu haber verildi.

Fileleftheros “Mahsurlar Konusu Enternasyonalize Ediliyor… Başkan, Tusk ve Juncker’e Telefonla Bilgi Verdi… Fotiu: Karpaz’da Kalanlara Daimi Destek Tedbirleri İnceleniyor” başlıklı haberinde, konunun dün ele alındığı  Rum Meclisi “Göçmenler, Mahsurlar, Kayıplar ve Mağdurlar” Komitesi’nde açıklananları aktardı.

MEKTUP VE TELEFON DİPLOMASİSİ 

Habere göre, Rum İnsani Konular Komiseri Fotis Fotiu, KKTC’nin gümrük kararını değiştirmek ve Rum yönetiminin gönderdiklerinin Rum ve Maronitlere kesintisiz ulaşımını sağlamak maksadıyla gerek BM gerek AB ve diğer uluslararası merciler nezdinde, bütün düzeylerde diplomatik girişim ve eylemlerde bulunduğunu açıkladı. 

Fotiu, ¬Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastaiadis’in meseleyi New York’taki görüşmeleri sırasında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e ilettiğini ve Guterres de dahil, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’e mektup göndererek müdahale etmelerini istediğini söyledi. 

Fotiu ayrıca, Anastasiadis’in Pazartesi günü Avrupa Konseyi Başkanı ve Avrupalı yetkililere telefon ederek, meselenin gelecek haftaki Avrupa Konseyi toplantısında ele alınacağını teyit ettiğini kaydetti.

ANASTASİADİS BUGÜN BARIŞ GÜCÜ HEYETİYLE GÖRÜŞECEK

Rum yönetiminin ilk andan itibaren meseleyi yerel yöneticilerle (muhtarlarla) birlikte yöneterek tedbir aldığını, BM Barış Gücü ile de sürekli iletişim içerisinde olduğunu söyleyen Fotiu, Anastasiadis’in, bazı gıda maddelerinin sağlıkla ilgili çeşitler kategorisine alınması için Barış Gücü heyeti ile bugün bir araya geleceğini açıkladı. 

Fotis Fotiu, KKTC’nin gümrük uygulamadığı ilaç kategorisine eklettirilmek istenen gıdalara, bebekler için, KKTC’de bulunamayan özel bir süt ve yaşlılar için özel mamul ekmek örneklerini verdi.

KKTC’de yaşayan Rumlara ve Maronitlere çeşitli emtia göndermeye devam etmek istediklerini anlatan Fotiu,  Rum yönetiminin KKTC’nin tavrını değiştirmemesi halinde, muhtarlar ve diğer yerel mercilerle (Dipkarpaz Rum Ortaokulu ve orada sakin Rumlarla) istişare içerisinde Rumlara ve Maronitlere desteğini sürekli kılacak tedbirler üzerinde çalıştığını da söyledi. Fotiu, üzerinde çalıştıkları tedbirleri şimdilik açıklayamayacağını ancak Komite’nin basına kapalı toplantısında ele alınabileceğini belirtti. 

KKTC’DE YAŞAYAN RUMLARA VE MARONİTLERE YILDA 38  BİN EURO PARA

Fotiu, KKTC’de yaşayan Rumlar ve Maronitler için her yıl yaklaşık 38 bin Euro gönderdiklerini, bu paranın 20 bin Euro’luk bölümünün Apostolos Andreas Manastırı’nın su ve aydınlatma maksatlı kullanılan 2 jeneratörü için harcandığını anlattı.

Para dışında tüp gaz da gönderdiklerini belirten Fotiu, Karpaz’da yaşayan Rumların tüp gazı sadece mutfak için kullandıklarını, elektriğe para ödemediklerini, buna mukabil Pile’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin de elektrik parası ödemediği izahında bulundu. Fotiu, Maronitler elektrik parası ödediği için onlara ısınma amaçlı da tüp gaz gönderdiklerini ekledi. 

BARIŞ GÜCÜ’NE YILDA 100 BİN EURO TAŞIMA PARASI

Fotis Fotiu Rum yönetiminin, KKTC’de yaşayan Rumlara ve Maronitlere gönderdiklerini iletmesi maksadıyla BM Barış Gücü’ne yıllık 100 bin Euro ödeme yaptığına da vurgu yaptı.

Rum Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Hrisostomos Stavru ise, Anastasiadis ve Dışişleri Bakanlığı tarafından gerek mektuplarla gerek telefon irtibatlarıyla yapılan diplomatik eylemler dışında meselenin, BM İnsani Konular Komiserliği’ne iletildiğini açıkladı. 

Politis’e göre BM Barış Gücü KKTC’de yaşayan Rumlara ve Maronitlere bugün de sadece ilaç götürecek. Rum Haber Ajansı’nın ilgili sorusu üzerine Barış Gücü Sözcüsü Alim Sıddık da bunu teyit etti.

RUM YÖNETİMİ “KENDİ MEKANİZMASINI KURDU”

Alithia ise, Rum yönetiminin KKTC’nin gümrük kararı üzerine çıkan “sorunları gidermek için” muhtarların ve ihtiyar heyetlerinin de yardımı ile kendi mekanizmasını kurduğunu, aynı şekilde, gönderilenler ulaşmadığı için işleyişi durdurulan Dipkarpaz’daki okulun da gelecek hafta tam gün eğitime geçeceğini haber verdi.

Rum yönetiminin kurduğu “mekanizma” hakkında detay vermeyen gazete, dünkü komite toplantısında konuşan Maliye Bakanlığı temsilcisine dayanarak, bakanlığın da gerekecek ödenekleri serbest bırakmaya hazır olduğunu haberine ekledi. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.