1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RUMLAR VETOYU KALDIRMAK İÇİN MARAŞ'I İSTEDİ!
RUMLAR VETOYU KALDIRMAK İÇİN MARAŞ'I İSTEDİ!

RUMLAR VETOYU KALDIRMAK İÇİN MARAŞ'I İSTEDİ!

Türkiye’nin Rumlar tarafından veto edilen AB Katılım sürecinden yeni gelişmeler yaşanıyor!

A+A-

 

Türkiye’nin Rumlar tarafından veto edilen AB Katılım sürecinden yeni gelişmeler yaşanıyor. Güneyde yayın yapan In-Cyprus haber sitesine konuşan üst düzey bir yetkili, Kapalı Maraş bölgesinin Rumlara geri iade edilmesi halinde AB sürecinde Türkiye’ye uygulanan vetonun bazı başlıklar için kaldırılabileceğini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in son Ankara ziyaretinde Türkiye’nin AB sürecine destek vermesi dikkat çekerken, iki ülke arasında özellikle mülteci akımında işbirliği yapılması mesajları verilmişti.

Ancak Merkel’in sürece olan desteği Rumların müzakere başlıklarını veto etmesiyle birlikte çıkmaza girerken, Almanya Başbakanının, Madrid’de yapılacak olan Avrupa Halk Partisi kurultayında Cumhurbaşkanı Nikos Anastadiadis ile konuyu görüşmesi bekleniyor.

Pazartesi günü bir açıklama yapan Rum Başkanlık Sözcüsü Nikos Hristodulides, Türkiye’ye bazı konularda ileri adımlar atması gerektiğini söylediklerini vurgulamış ve bunlar yapılırsa Rum Liderliğinin söz konusu başlıkları açmaya hazır olduğunu ifade etmişti.

Merkel’de açıklamasında, toplamda 8 olan dondurulmuş başlıklardan 17, 23 ve 24. başlıkları açmaya hazır olduklarını ancak Anastasiadis’in bu konuda anahtar rol oynadığını ifade etmişti.

Türkiye’nin müzakere sürecinde, 17. başlık Fransa tarafından, 23. ve 24. başlıklar ise Rumlar tarafından veto edilmiş durumunda.

Geçmişte, Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti gemi ve uçaklarına limanları açmasına karşılık müzakere başlıklarındaki vetonun kaldırılması formülü öngörülmüş ancak Türkiye bunu reddetmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.