1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “RUMLAR YENİ ŞEYTANLIKLAR DÜŞÜNÜYOR”
“RUMLAR YENİ ŞEYTANLIKLAR DÜŞÜNÜYOR”

“RUMLAR YENİ ŞEYTANLIKLAR DÜŞÜNÜYOR”

“RUMLAR YENİ ŞEYTANLIKLAR DÜŞÜNÜYOR”

A+A-

EROĞLU, MESARYA BÖLGESİNİ ZİYARET ETTİ

EROĞLU: “KIBRIS KONUSUNDA BİR SONA DOĞRU GİDİLİYOR… O NEDENLE HALKIN ÇAĞRILARINA KULAK VEREREK BAŞLATTIĞIMIZ VE BAŞARILI OLARAK SÜRDÜRDÜĞÜMÜZ SÜRECİ TAMAMLAMAK İÇİN ADAY OLDUM”

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs konusunda “Bir sona doğru gidildiğini ve bugünkü durumun daha fazla devam etmemesi gerektiğini” belirterek, “O nedenle halkın çağrılarına kulak vererek başlattığımız ve başarılı olarak sürdürdüğümüz süreci tamamlamak için aday oldum” dedi.

Eroğlu, Rum tarafının yapması gerekenin; “Kıbrıs Türkü’nün de kendileri kadar Kıbrıs’ta egemen olduğunu içlerine sindirmek ve ona göre davranmak” olduğunu vurguladı.

Eroğlu, seçimler dolayısıyla başlattığı bölge ziyaretlerine bugün de devam ederek, sırasıyla Beyarmudu, Paşaköy, Vadili, İnönü, Tuzla, Dörtyol ve Güvercinlik’te vatandaşlarla bir araya geldi.

Eroğlu’nun seçim ofisinden verilen bilgiye göre, Eroğlu’na ziyaretleri esnasında Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı ve DP-UG Milletvekili Hakan Dinçyürek, UBP Genel Sekreteri ve Gazimağusa Milletvekili Sunat Atun, UBP Milletvekilleri Hamza Ersan Saner,  Ahmet Kaşif, Ersin Tatar, Dursun Oğuz, Erdal Özcenk, DP-UG Milletvekili Fikri Ataoğlu, bölge belediye başkanları ve UBP Mağusa İlçe Örgütü Başkanı Resmiye Canaltay eşlik etti.

Eroğlu ziyaretlerde yaptığı konuşmalarda, yeni bir cumhurbaşkanlığı seçimlerinin arifesinde olduklarını ifade ederek, “19 Nisan’daki seçimlerin Kıbrıs konusunda artık sona doğru gidilmesi dolayısıyla büyük önem taşıdığını” vurguladı.

Bölgeleri ziyarete yeni yeni başladığını söyleyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rumların müzakere masasından kalmasına rağmen BM Genel Sekreteri’nin Özel Danışmanı Espen Barth Eide başta olmak üzere yabancı diplomatlarla temaslarının halen sürdüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bize geldiklerinde Rumların masadan kaçtığını ve onlara gitmeleri gerektiğini söylüyoruz. En son Eide ile bir görüşme gerçekleştirdim. Kendisi göreve başladığı zaman beni ziyaret etti ve kendisini bir konuda uyardım; ‘Rumların bir taktiği var, seni baskı altına almaya çalışacaklar ve zamana oynayacaklar’ dedim. Neticede haklı çıktım. Rumlar, ‘anlaşma olduktan sonra doğalgazı konuşalım’ diyor. Biz ise ‘her iki tarafın burada hakkı olduğu ve çıkarılmasından ve pazarlanmasına kadar bizim de etkin söz sahibi olmamız gerektiğini’ söylüyoruz.

‘O yüzden gelin bir komite kuralım birlikte çalışalım’ dedim. ‘Elde edilecek geliri de her iki halk adına bir bankaya koyup, anlaşma sonrası ortaya çıkacak ihtiyaçlar için kullanalım’ dedik. Ama kabul edilmedi.”

“RUMLAR YENİ ŞEYTANLIKLAR DÜŞÜNÜYOR”

Rum liderliğinin “yeni şeytanlıklar düşündüğüne” dikkat çeken Eroğlu, Eide hakkında Rum basınında olumsuz görüşler yazdırıp, baskı kurarak, Eide’yi yanlarına çekmeye çalıştıklarını söyledi.

Rum lider Anastasiadis’in son yaptığı açıklamada da, “Türkiye’nin egemenliklerini tanıması çağrısı” yaptığını anlatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Türkiye onların egemenliğin tanımayacak, tanımaz. Bunu söylemelerindeki tek amaç Türkiye’nin onların egemenliğini tanıması ve bize de azınlık hakları sunmaktır. Asıl Rumlar bizim de kendileri kadar Kıbrıs’ta egemen olduğumuzu kabul etmelidir” dedi.

KKTC’nin varlığının yıllardır elini masada güçlü kıldığını ifade eden Derviş Eroğlu, KKTC olduğu için masada eşit statüde oturduklarını söyledi.

Eroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“KKTC’yi benimsemez ve ‘ilanı bir hataydı’ dersen Rumlar da bunu duyar ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamından söz eder. Onların talebi ve isteği budur. Masaya koyduğu önerilere baktığınız zaman Rum hep cumhurbaşkanı olacak. Peki bizim kuracağımız bu ortaklığı Kıbrıs Türk halkının da sahiplenmesi için dönüşümlü başkanlık gerekiyor.  Başka ne diyorlar? Rumlar ve Türkler tek listede seçime girecek. Nüfus olarak onlar daha kalabalık olduğu için onların istediği kişiler seçilecek.

AB konusunda da kalıcı derogasyonları söylüyoruz. Yani bulunacak anlaşma AB’nin Birincil Hukuku olmalı. Bunu da kabul etmiyorlar, Mülkiyet konusunda bizim önerimiz takas, tazminat ve iadedir. Ama mümkün olduğunca az iade. Daha fazla takas ve tazminat öneriyoruz. Ancak Rumlar daha fazla iadeden yanadır. Göçmenlerin ve Türk askerinin geri gideceğini, garantörlüğün kalkmasını talep ediyorlar. ‘Zaten garanti sistemi çağ dışıdır. AB’ye girdikten sonra herhangi bir garantiye veya garantöre gerek kalmayacak’ diyorlar. 1960’ta kurulan cumhuriyette garantörlük olmasına rağmen 3 yıl sonra bu ortaklığı silah zoruyla yıktılar.  Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi bizim için olmazsa olmazdır. Türkiye’den gelen ve KKTC vatandaşı olan arkadaşlarımızı da pazarlık konusu yapmayacağız. Hem tanınmış bir devlet, hem de AB üyesi oldukları için bizimle paylaşımı istemiyorlar.” 

“BAHANELERİ BIRAKIN, MASAYA GELİN”

Masada şu an sadece Kıbrıs Türk tarafının bulunduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Anastasiadis’in Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisini bahane ederek masadan kalktığını hatırlattı.

Geminin şu an KKTC adına araştırma yaptığının da altını çizen Eroğlu, “Türkiye NAVTEX’i bizim adımıza çıkarttı. Bazı arkadaşlar Türkiye’nin ne aradığını soruyor. Türkiye bizim adımıza, bizim TPAO’ya verdiğimiz yetkiyle aramaları yapıyor. Bu söylemlerle bazı arkadaşlar Rumları cesaretlendiriyor” diye konuştu.

19 Nisan seçimlerinden sonraki ilk iki yılın önemli olduğunu da söyleyen Derviş Eroğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Rumlar masaya gelmezse atacağımız adımlar var. Gelirlerse KKTC’ye inanan bir kişinin o masada oturmasına ihtiyaç var. Bunun yanında tecrübeye de ihtiyaç var. Benim saçlarımın her teli bir tecrübedir. 1963’de olayların, 1976’dan itibaren de siyasetin içine girdim. ‘Kıbrıs olayları’ dendiği zaman bütün olayları yaşayan, raporları okuyan, şimdi de bu raporları yazan bir arkadaşınızım. Kimi arkadaşlar siyasete yeni girdi, kimisi siyaseti bıraktı şimdi de tekrar aday oldu. Biri de 5 yıl önce siyasete girdi. O yüzden masada deneyimli birinin olması, masada dik oturmasını bilen, sırasında dikleşecek birinin olması lazım.

Bir anlaşma olmaması halinde de halkıyla beraber yolu yürüyecek bir kişinin olması lazım. Sizlerin en doğru kararı vereceğinizden hiç şüphem yoktur.”

“HALKIMIN TALEPLERİNİ BEKLENTİLERİNİ İYİ BİLİYORUM”

Yıllardır halkın içinde olduğunu ve temaslarını kopmadan sürdürdüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, bir çok konuda olduğu gibi Kıbrıs konusunda halkın talep ve beklentilerini iyi bildiğini söyledi.

Bulunacak çözümün Kıbrıs Türk halkını dünden ve bugünden çok daha iyi notaya taşıyacak bir anlaşma olması gerektiğini ifade eden Eroğlu, “Ancak maalesef bazı arkadaşlar masadan kaçan Rumları eleştirmek yerine, halen masada olan ve Rum liderliğinin dönmesini bekleyen beni eleştiriyor. Şu ana kadar masadan kaçtıkları için Rumları eleştiren sol bir parti ya da sendika çıkmadı. Benim masadaki tek hedefim, halkımın haklarını savunarak, yaşayabilecek ve bizleri geriye götürmeyecek bir anlaşmadır. Halkın çağrılarına kulak vererek, başlattığımız ve başarılı olarak sürdürdüğümüz süreci tamamlamak için aday oldum” ” diye sözlerini tamamladı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.