1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RUMLARA GÖRE GÜZELYURT'UN İADESİ HALLEDİLMİŞ
RUMLARA GÖRE GÜZELYURT'UN İADESİ HALLEDİLMİŞ

RUMLARA GÖRE GÜZELYURT'UN İADESİ HALLEDİLMİŞ

Rumlara göre Güzelyurt'un iadesi halledilmiş

A+A-

Rum Yönetimi’nin, Güzelyurt’un Rum idaresine verileceğine kesin gözüyle baktığı iddia edildi.

Haftalık Kathimerini haberi “Omorfo (Güzelyurt) Çözümle İade Ediliyor… Tepkilere Rağmen, Mesele Kıbrıs Rum Tarafı Açısından Halledilmiş Görünüyor” başlığıyla manşete çekti.

Haberde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Güzelyurt meselesinin Rumlar açısından olumlu sonuçlanması için “Güzelyurt’u içermeyen bir çözüm planının ikna edici olmayacağı ve Rum tarafına Annan planından daha azını verecek bir çözümün her şeyin sonu olacağı” vurgusuyla yoğun çaba harcadığı ve çabalarının sonuç vermiş göründüğü belirtildi.

Gazete bu bilgilerin, Anastasiadis’in geçen ay yine Kathimerini’ye verdiği röportajda kamuoyuna da açıkladığı; Annan planından daha iyisini hedeflediğini doğrular nitelikte olduğuna dikkat çeken gazete Anastasiadis’in o röportajda, “verilmiş”  nitelemesini yapmaktan çekinmediğini de yazdı.

Haberde, “Güzelyurt konusunun, Kıbrıs sorununa muhtemel bir çözüm çerçevesinde ilerlemesi, neredeyse tamamlanma aşamasına gelmesiyle Güzelyurt kökenlilerin şekillenmekte olan duruma yaklaşım tarzlarında değişiklik görüldüğü” de savunuldu.

Gazeteye göre, sözde “Omorfo Belediye Başkanı” Haralambos Pittas, Anastasiadis’in  “Annan planında Kıbrıslı Rumlara iadesi öngörülen Omorfo (Güzelyurt) iade edilecek” iddiası üzerine Cumhurbaşkanı Akıncı’nın “Reddettikleri Annan planından işlerine gelen yerlerini alıp, işlerine gelmeyenleri bırakamayacaklar” yönündeki tepkisi hatırlattı ve Akıncı’yı, “müzakereleri torpillemekle” suçladı.

Gazete, bir siyasi kaynağa dayandırdığı haberinde, Anastasiadis’in Güzelyurt’un iadesiyle ilgili tavrının kesin olduğunu ve “Omorfo olmadan çözüm olmaz” dediğine işaret ettiklerini belirtti. Gazete, adını açıklamadığı kaynağın konuyla ilgili ilerleme olup olmadığı sorusuna özetle şunları söylediğini yazdı:

“İlerleme var ancak Toprak başlığının kalbine girmeyi beklemek daha iyi olur.Anastasiadis’in Omorfo’nun iadesi olmadan anlaşmayı kabul etmesi söz konusu değil. Hiçbir şey kesin değilse de Türkler  Omorfo’ya ‘hayır’ derse  anlaşma olmayacak.”

Rum muhalefet kanadının da aynı frekansta olduğunu yazan gazete, AKEL’in Güzelyurt’un iadesini, kent iade edilmezse çözüm olmaz argümanının kullanıldığı Dimitris Hristofyas’ın başkanlık dönemi olan 2010’dan beridir savunduğunu kaydetti.

Habere göre, meseleyi canlı tutmayı hedefleyen Güzelyurt kökenli Rumlar yeni yılda hem Rum siyasi liderliği, hem de yurtdışındaki siyasi güçlerle yeni bir temas turu başlatacak. Sözde “Belediye Başkanı” Pittas, “Omorfo, Annan planında verildi ancak biz, kenti bize verecek çözümü bekliyoruz” vurgusunu yaptı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.