1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RUMLARA GÖRE, TÜRK TARAFININ HEDEFİ BAKIN NEYMİŞ...
RUMLARA GÖRE, TÜRK TARAFININ HEDEFİ BAKIN NEYMİŞ...

RUMLARA GÖRE, TÜRK TARAFININ HEDEFİ BAKIN NEYMİŞ...

Derviş Eroğlu’nun önerdiği beş adım, ''Çıkmaza Doğru Beş Adım'' diye yorumlanırken...

A+A-

 

RUMLARA GÖRE, TÜRK TARAFININ YOL HARİTASININ HEDEFİ “PROSEDÜRÜ USULEN ETKİSİZ HALE GETİRME”

 

Fileleftheros, Kıbrıs Türk tarafının masaya koyduğu yol haritası ile prosedürü usulen etkisiz hale getirmeyi hedeflediğini iddia etti.

Gazete, “Çıkmaza Doğru Beş Adım... Maraş Konusunda Hiçbir Anlamı Olmayan Halkla İlişkiler Hareketi” başlıklı haberinde Türk tarafını,  “ayrı referandumlar yapılana kadar bundan sonra atılacak adımları belirleyen beş maddelik yol haritasının arkasına siper almakla” suçladı.

Gazete “bilgi sahibi kaynakları” işaret ederek “Bu yol haritasının Türk tarafının, özlü müzakerelerden kaçıp yeni oldu bittiler dayatma pasaportu olduğuna inanılıyor. Prosedürün Türk tarafı kayba uğramadan ilerleyebilmesi için Kudret Özersay, her zaman Türkiye’yle istişare içerisinde,  Kıbrıslı Rum Müzakereci ile yapacağı bundan sonraki görüşmelerde Kıbrıs sorununun bütün yönlerine ilişkin belge sunmak niyetindedir” iddiasında bulundu.

Rum tarafının, yol haritasını kabul etmediğini ve Kıbrıs sorununda bundan sonraki adımların görüşülmesinin öncelikle Türk tarafının ‘belge sunma hareketine’ değil, sunacağı belgelerin içeriğine bağlı olacağını açıkça ortaya koyduğunu yazan gazete şu izahta bulundu:

“Kısacası, tezleri, müzakerelerin yapılması için uzlaşılan çerçeve içerisinde değilse,  Kıbrıs Rum tarafının prosedürün bir sonraki aşamaya geçmesine rıza göstermesi söz konusu değildir. Derviş Eroğlu yol haritası sunarak, özde yolun sonuyla, daha doğrusu, kendilerine sahte devletin yükseltilmesinden başka bir şey olmayan B planını uygulama olanağı tanıyacağını düşündüğü ayrı referandumlarla ilgileniyor.

Halkla ilişkiler gerekçeleriyle Türk tarafı pakete Maraş’ı da koyuyor, uzmanların işgal altındaki kente girişlerini, referandumun yapılma tarihi belirlendiği zamana bağlıyor. Kısacası, Mağusa konusunu kapsamlı çözüm paketi içinde tutuyor ve bu konuya güven yaratıcı önlem olarak yaklaşmıyor. 

Derviş Eroğlu’nun önerdiği beş adım şunlardır:

‘1-Özlü müzakereler yaz tatilinden önce tamamlansın,
2-Al-ver prosedürü Ağustos sonuna kadar bitirilsin,
3-BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a ziyaret gerçekleştirilsin. Ziyaret, Eylül ayında New York’ta gerçekleştirilecek BM Genel Kurulu çerçevesinde yapılsın. Görüşmede bütün anlaşmazlıklar ele alınsın ve daha sonra atılacak adımlar BM Genel Sekreteriyle birlikte ortaklaşa kararlaştırılsın.
4-Garantiler, Toprak ve Harita konuları görüşülmek üzere Türkiye, Yunanistan, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların katılacağı bir dörtlü konferans organize edilsin. Buna paralel olarak referandum tarihi belirlensin ve uzmanlar kapalı Maraş bölgesine girsin ve bölgenin yeniden yapılandırılması çalışmaları yapılsın.
5-Referandum yapılsın ve ‘evet’ çıkması halinde ‘yeni bir ortaklık devleti’ kurulsun. Ancak referandumdan çıkacak cevap ‘hayır’ ise dünyaya, bu prosedürün başarısızlığa uğradığı, Kıbrıs sorununa çözüm bulunamayacağı beyan edilsin.’

Türk tarafı yol haritası önerisine Rum tarafından önümüzdeki görüşmelerde cevap bekliyor.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.