1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RUMLARDAN 1 MİLYON, TÜRKLERDEN 280 BİN
RUMLARDAN 1 MİLYON, TÜRKLERDEN 280 BİN

RUMLARDAN 1 MİLYON, TÜRKLERDEN 280 BİN

KKTC, ABD Yönetimi’nin Kıbrıs meselesine ağırlık vermeye hazırlandığı dönem, ay başında Washington’da iki lobi firmasıyla birer yıllık anlaşma imzaladı. Rumların yıllık 1.08 milyon dolarlık yıllık lobi bütçesine 280 bin dolarla cevap verdi.

A+A-

ABD Yönetimi’nin önümüzdeki aylarda Kıbrıs’ta yeni bir diplomatik girişim başlatacağı yönünde işaretler verdiği bir dönem, KKTC Yönetimi de Washington’da lobi atağı başlattı. KKTC Washington Temsilciliği, Eylül başında biri Demokrat diğeri Cumhuriyetçi gruba yakın iki lobi firmasıyla yıllık toplam 280 bin dolar karşılığı anlaşma imzaladı.

ABD Adalet Bakanlığı kayıtlarına göre KKTC Washington Temsilcisi Ahmet Erdengiz’in 1 Eylül 2013’te imzaladığı, her ikisi de 12 ay geçerli olacak anlaşmalardan ilki, Herrick Feinstein şirketiyle yapıldı. Demokrat Partili eski New York Milletvekili, Türkiye’ye her zaman çok yakın olmuş Michael McMahon’ın ortakları arasında olduğu şirket, KKTC’ye ABD Yönetimi ve Kongresi nezdinde danışmanlık hizmeti sunmayı taahhüt etti. Ve KKTC’nin çıkarlarına hizmet eden yasalar çıkarılması için çalışıp ABD-KKTC ilişkilerini geliştirmeyi, Kongre üyeleri, düşünce kuruluşu ve akademi üyelerini KKTC’nin önemi konusunda eğitmeyi vaat etti. KKTC Yönetimi de bunun karşılığında şirkete yılda 200 bin dolar ödeyeceğini belirtti. Bakanlık belgesinde McMahon dışında Herrick Feinstein’da bu konuda çalışacak diğer kişilerin isimleri ise Barbaros Karaahmet, Lawrence Kaye ve Kevin Fullington olarak sıralandı. 

CUMHURİYETÇİLER İÇİN AYRI
KKTC’nin yine 1 Eylül 2013’ten itibaren 12 aylığına lobi anlaşması yaptığı diğer şirket ise Southfive Strategies. Herrick Feinstein’ın Demokrat Parti’deki bağlantıları güçlüyken, Jason Epstein’ın sahibi olduğu Southfive ise Cumhuriyetçi Parti’de daha etkin olarak biliniyor. Epstein ve Erdengiz’in imzaladıkları belgede de Southfive’ın KKTC’ye yine ABD Yönetimi ve Kongre nezdindeki faaliyetlerinde danışmanlık yapacağı, medya, düşünce kuruluşları ve sivil toplum örgütlerine erişimde iletişim stratejileri oluşturacağı belirtiliyor. Ve KKTC’nin bunun karşılığında şirkete 80 bin dolar ödemesi öngörülüyor.

RUMLAR PODESTA’DA
KKTC’nin yeni hamlesine karşın, Güney Kıbrıs Rum Kesimi son bir yıldır Washington’ın en güçlü lobi firmalarından Podesta ve ona destek sağlayan Roberti White firmalarıyla çalışıyor. Ve aldıkları lobi hizmeti karşılığında da Podesta’ya her ay 90 bin dolar ödüyor. Böylece KKTC lobi için Washington’da yılda 280 bin dolar harcamayı planlarken, Rum tarafı lobicilere her yıl 1 milyon 80 bin dolar para akıtıyor.

EN SON NULAND SÖYLEDİ
Washington Yönetimi’nin Kıbrıs’ta önümüzdeki dönem harekete geçeceği işareti en son ABD Dışişleri’nin Avrupa ve Avrasya’dan sorumlu Bakan Yardımcılığına atanan Victoria Nuland’ın Temmuz’da verdiği Senato ifadesinde geldi. Nuland, Senato’daki açılış konuşmasında ağırlık vereceği konulardan bahsederken Kıbrıs’ı da saymış ve “Bugün Kıbrıs’ın 40 yıllık bölünmesini ele almak için değişen tutum va şartlardan yararlanabileceğimiz gerçek bir şansımız var” diye konuşmuştu.

Hürriyet

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.