1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RUMLARDAN SINIR DELME TEHDİDİ
RUMLARDAN SINIR DELME TEHDİDİ

RUMLARDAN SINIR DELME TEHDİDİ

17 yıl sonra bir kez daha...

A+A-

Kıbrıslı Rumlar müzakere masasının kilitlendiği bir ortamda,1996’dan bu yana ilk kez KKTC sınırını delme eylemine hazırlanıyor. BM ile ara bölge konusunda sorun yaşayan Rum çiftçiler, Rum Meclis Başkanı’nın da tam desteğini alarak Cumartesi günü Lefke bölgesinde iş araçlarıyla KKTC sınırını deleceklerini duyurdu. KKTC Dışişleri Bakanlığı ise, “Gereğini yaparız” uyarısında bulundu.

Rum çiftçilerin BM ile sorunu bir süredir devam ediyor. Çiftçiler, KKTC’nin batı ucundaki Lefke’de, BM denetimindeki ara bölgede kalan tarlalarını kullanmak istiyor. BM ise çiftçilerin ateşkes hattı da denilen ara bölgeye girmesine müsaade etmiyor.

Rum çiftçiler geçen hafta BM’nin sınırdaki Türk askerleri nedeniyle izin vermediğini öne sürerek, bölgedeki Bostancı sınır kapısını delip Güzelyurt’a kadar araçlı eylem yapacakları tehdidinde bulundu. Çiftçilerin sınır delme söylemi önceki gün Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru’nun destek vermesiyle ciddi bir eylem haline geldi. Omiru, ara bölgenin Rum mülkü olduğunu ileri sürerek BM’ye ateşkesi muhafaza etmesi için devredildiğini belirtti, Türk askerini de ara bölgede keyfi şekilde hareket etmekle suçladı.

KKTC: GERGİNLİK ARAMAYIN
Rum çiftçilerin Cumartesi günü düzenleyeceklerini açıkladıkları eylemlerinde kararlı olması ve siyasi destek de alması KKTC Dışişleri Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Bakanlık, Rum yönetimine BM denetimindeki ara bölgenin statüsüne saygı göstermesi ve gerginlikten uzak durması çağrısında bulundu. Ara bölgedeki gerilimin her iki tarafın da zararına olacağını belirten Dışişleri Bakanlığı, her türlü önlemin alındığını ve Rum çiftçilerin sınırı delme girişimi olması halinde gerekli yasal işlemlerin yapılacağını vurguladı.

1996’DAKİ ÖLÜMLÜ OLAYLAR HATIRLANDI
Kıbrıs’ta büyük gerilimlere yol açan Rumların sınır delme eylemleri, 1996’da iki Rum motorcunun hayatını kaybetmesinden bu yana yaşanmıyor. KKTC ile Kıbrıs Rum yönetimi arasında 1974 Barış Harekâtı sonrasında 180 kilometrelik ara bölge ilan edildi. Türk ordusu ile Rum ordusu arasındaki bu bölgeyi BM askerleri kontrol ediyor. Rum motorcuların 11 Ağustos 1996 tarihinde Gazimağusa yakınlarındaki Derinya’da düzenlediği sınır delme eyleminde Tasos İsaac hayatını kaybetti. 3 gün sonrasında BM denetimindeki aynı bölgede gönderden Türk bayrağını indirmeye çalışan Solomos Solomu vuruldu.

Hürriyet

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.