1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RUMLARI FENA KIZDIRDI!
RUMLARI FENA KIZDIRDI!

RUMLARI FENA KIZDIRDI!

RUMLARI FENA KIZDIRDI!

A+A-

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Marie Harf’ın, Kıbrıs sorunu ile Ukrayna meselesi arasında çok fark olduğunu vurgulayarak “Rus askerlerin varlığı ile Ukrayna’daki durumun aksine Kıbrıs sorunu Türkiye’nin BM ve AB üyesi bir devleti istila ve işgal sorunu değil toplumlar arası anlaşmazlıktır” dediği bildirildi.

Simerini gazetesi Harf’ın, Washington’da Yabancı Basın Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında bir Rum gazetecinin, Amerikalı yetkililerin Ruslardan Ukrayna’dan çıkmalarını istemelerine karşın aynı şeyi Türkiye’den istemediklerini söyleyerek iki mesele arasında ne fark bulunduğunu sorduğunu yazdı. Harf “iki mesele arasında çok fark var” diyerek, bunları konuşmaktan mutlu olacağını kaydetti ve şöyle devam etti:

“Rus askerlerinin varlığı ile Ukrayna’da olanların aksine Kıbrıs sorunu, Türkiye’nin AB ve BM üyesi bir devleti istila ve işgal sorunu değil, toplumlar arası anlaşmazlıktır. Kıbrıs meselesinde BM himayesinde devam etmekte olan prosedürü destekliyoruz. Her iki tarafı da, Ada’yı iki bölgeli iki toplumlu bir federasyon olarak yeniden birleştirecek bir çözüm yönünde gerçek ve özlü ilerleme kaydetmeleri konusunda teşvik ediyoruz.”

SİYASİ PARTİLER ANASTASİADİS HÜKÜMETİNİ ELEŞTİRDİ

Simerini haberinin Rum siyasi partilerinin Harf’ın sözleri üzerine endişe belirterek müzakere cephesindeki gelişmeler nedeniyle Anastasiadis hükümetini eleştirdiklerini yazdı.

Ekologlar Hareketi, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Ukrayna meselesini Kıbrıs sorunundan ayırma yaklaşımının, Kıbrıs sorununda 40 yıldır yapılan ve “sorunu istila ve işgal sorunu” olmaktan toplumlar arası anlaşmazlık konusuna dönüştüren yanlış icraatların sonucu olduğu görüşünü ortaya koydu.

AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis partisinin, resmi bilgilendirme yapılana kadar Kıbrıs sorunundaki gelişmelerle ilgili kapsamlı görüş beyan etmeyeceğini ancak perspektiflerin umutsuz olduğunun ve Türk tarafı kendi tezlerini ortaya koymak için fırsatı iyi kullandığından, müzakerelerin ikinci aşamasının da taraflar arasındaki uçurumu daha da büyüttüğünü söyledi.

DİKO Basın Sözcü Vekili Athos Andoniadis, “Eroğlu, Ortak Açıklama’dan istediği her şeyi aldı, şimdi de vermeye hiç niyeti yok. Perşembe günkü liderler görüşmesinin sonucu, hükümetin Kıbrıs sorunundaki icraatlarının yanlışlığını bir kez daha ortaya koydu” dedi.

EDEK alternatif bir strateji için ulusal uzlaşı olması gerektiği görüşünü yineleyerek liderler görüşmesinin, Kıbrıs sorununun yönetim şeklinin yeniden planlanması gereğini ortaya koyduğunu belirtti.

EURO.KO Genel Sekreteri Marios Karandonas liderler görüşmesinin, Kıbrıs Türk tezlerinin iki halk, iki devlet, iki egemenlik, TC kökenlilerin kalmasına dayalı ise Kıbrıs sorununun çözüm prosedürünün perspektifi olmadığının bir kez daha anlaşıldığını savundu.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas “Türkiye’ye istediğinden de fazlasını verdiğimiz toplumlar arası müzakerelerden ders almalıyız” dedi.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.