1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "RUMLARIN CANI TÜRK DOKTORLARA EMANET"
"RUMLARIN CANI TÜRK DOKTORLARA EMANET"

"RUMLARIN CANI TÜRK DOKTORLARA EMANET"

YDÜ MÜTEVELLİ HEYETİ BAŞKANI GÜNSEL: "YDÜ HASTANESİ'NDE BİR GÜNDE BAKTIĞIMIZ YAKLAŞIK 500 HASTANIN YÜZDE 10'U GÜNEY KIBRIS'TAN GELİYOR"

A+A-

"TÜRKLERDEN ŞİŞE SU BİLE ALMAYAN RUMLAR, ŞİMDİ CANINI TÜRKLERE EMANET EDİYOR"

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Mütevelli Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. İrfan Günsel, YDÜ Hastanesi'nde bir günde baktıkları yaklaşık 500 hastanın yüzde 10'unun Güney Kıbrıs'tan geldiğini belirterek, "Türklerden şişe su bile almayan Rumlar, şimdi canını Türklere emanet ediyor" dedi.

YDÜ Hastanesi'nin kurulması sonrasındaki gelişmeleri AA muhabirine değerlendiren Günsel, 5 yıl önce Diş Hekimliği Fakültesine bağlı Diş Hastanesi kurulduğunu, Güney Kıbrıslıların, daha ucuz ve kaliteli olduğu için buradan diş sağlığı hizmeti aldığını anlattı.

Ülkelerinde Tıp Fakültesi Hastanesi olmayan Rumların, tedavi için YDÜ Hastanesi'ne geldiklerini ifade eden Günsel, Rumların en çok kalp ve kanser hastalığı tedavilerinde hastaneyi tercih ettiğini söyledi.

Güney Kıbrıs'ın, karaya uzaklığı nedeniyle nükleer tıp birimi kuramamasının, hastanedeki bu birimin önemini artırdığını vurgulayan Günsel, acil durumlarda hasta sevklerinin de başladığını bildirdi.

Günsel, "Bu sevkler, devlet düzeyinde değil, kişilerin kişisel çözümleri. Sevkler, bazı doktorların gelip, görüp, kendi dallarındaki meslektaşlarıyla konuşup karar vermesiyle başladı. İnsan sağlıkla ilgili açmaza düştüğünde nerede ya da kimin elinde olduğuna, Güney, Kuzey, Türk ya da Rum diye bakmıyor. Rumlar, Türklerden pet şişeyle su bile almayacak kadar milliyetçidir. Sağlık alanında iyi ve uluslararası standartta, hemen yanı başında hizmet vermek bu fanatikliği biraz kırdı. Türklerden şişe su bile almayan Rumlar, şimdi canını Türklere emanet ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

"HALA TEREDDÜTLERİ VAR"

Bir günde baktıkları yaklaşık 500 hastanın yüzde 10'unun Güney Kıbrıs'tan geldiğini belirten Günsel, Güney Kıbrıs'tan gelen hastaların hala tereddütleri bulunduğunu söyledi.

Hastaların tedavi için gelmesiyle ilişkilerde yumuşama sağlanmadığını ifade eden Günsel, "Rumlar, KKTC'ye gelmemeleri ve hastaneyi kullanmamaları için baskı görüyor. Kıbrıs Rum halkı üzerinde kilisenin baskısı da çok yüksektir. Bunlara rağmen Kıbrıslı Rumlar hastaneye ilgi gösteriyor" dedi.

İrfan Günsel, KKTC Sağlık Bakanlığı'nın hastaları Türkiye yerine YDÜ Hastanesi'ne sevk etmekle yüzde 35 civarında tasarruf ettiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"YDÜ Hastanesi, Kıbrıs'ta lüks bir hastane ama pahalı bir hastane olma hakkını kendisinde göremiyor. Çünkü kamu hizmeti yapıyoruz. Tek olduğumuz için herkesin karşılayabileceği fiyatlandırma yapmak durumundayız. Hastane KKTC'ye faydalı fakat üniversiteye İstanbul'daki, Londra'daki gibi yüksek kazançlar getiren bir iş değil. Bu standartta, bu ücretlerde hasta bakıyor olmak karlı değil. Fakat üniversite olarak birinci önceliğimiz; kamu hizmetidir, karlılık değil. Akşam başımı yastığa koyduğumda rahat uyuyabiliyorsam, nineme, dedeme, anneme, babama, bir tanıdığıma bir şey olduğunda 'nereye gideceğim' telaşı yaşamıyorsam, bunun değeri paha biçilmezdir. Kıbrıslı Türkler artık bu rahatlığa sahip. Biz daha önce rastgele yaşıyorduk."

İrfan Günsel, hastanenin açılmasından önce tedavi için Türkiye'ye gittiklerini, artık hiç bir yere bağımlılıkları olmadığını aktardı.

Mütevelli Heyeti Başkanı Günsel, Güney Kıbrıs'tan gelen hastaların artması üzerine Rumca ve İngilizce bilen 10 hasta danışmanı istihdam etmek için Güney Kıbrıs'a başvurduklarını, ancak belki tereddütlerin olması nedeniyle henüz sonuç alamadıklarını söyledi.

 

Kaynak: TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.