1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RUMLARIN RÜYASI GERÇEK OLDU!
RUMLARIN RÜYASI GERÇEK OLDU!

RUMLARIN RÜYASI GERÇEK OLDU!

Güney Kıbrıs, tarihin en büyük yatırım anlaşmasını imzaladı.

A+A-

Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Vasiliko’daki enerji projesinin iddialı ve stratejik öneme sahip bir proje olduğunu; aynı zamanda sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti” tarihindeki en büyük yatırımı teşkil ettiğini söyledi.

Larnaka kazasına bağlı Vasiliko bölgesinde inşa edilecek doğal gaz sıvılaştırma terminaliyle ilgili memorandumun, Rum Yönetimi adına, Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ile Noble, Delek ve Avner şirketlerinin üst düzey temsilcileri arasında Çarşamba sabah imzalandığı haber verildi.

Rum gazeteleri konuya geniş yer ayırırken, Politis gazetesi “Terminal İçin Aralık Ayında Anlaşma… Lakkotripis Müzakere Grubu Kuruyor” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi ile Noble Energy, Delek Drilling ve Avner Oil şirketlerinin, Vasiliko bölgesinde LNG terminali inşa edilmesiyle ilgili nihai anlaşmanın önümüzdeki Aralık ayında imzalanması için, Çarşamba’dan itibaren “son sürat hareket etmekte olduklarını” yazdı.

Hedeflenen şeyin zor olduğunu kaydeden gazete, Rum kesiminin bundan ötürü Enerji Bakanlığı Genel Müdürü Stelios Himonas başkanlığında bir müzakere grubu kurmaya, aynı zamanda özel bir hukuk şirketinden hizmet almaya çalıştığını belirtti.

Haberde, Delek şirketinin, Vasiliko seçeneğini, İsrail’de ileriye götürmeye söz verdiği de ifade edildi.

Gazete “Bir Sonraki Durak Aralık” başlığıyla iç sayfadan devam ettiği haberinde ise, ilk adımın dün karşılıklı anlayış memorandumunun imzalanmasıyla atıldığını, bir sonraki adımın Rum Yönetimi ile şirketler arasındaki müzakerenin muhtemelen 1 Temmuz’da başlaması olacağını, sürecin son adımının da, Aralık ayı sonlarına tarihlendirildiğini; bunun ise terminal inşası için nihai imzanın atılmasından ibaret olduğunu anlattı.

Çarşamba günü yaşanan gelişmenin herkes tarafından memnuniyetle karşılandığını, çünkü bunun yeni bir kalkınma ve refah dönemiyle ilgili beklentileri yükselttiği yorumunu yapan gazete, Enerji Bakanı Lakkotripis’in imzaların atılmasının ardından yaptığı konuşmada, terminal projesinin, Rum kesimi ve vatandaşları için, oldukça olumlu ekonomik kalkınma perspektiflerine yön vermekte olduğunu söyledi.

Gazeteye göre Lakkotripis, projenin tamamlanmasının, Rum kesiminin bölgesel bir enerji merkezi haline gelmesi hedefiyle, enerji stratejisinin hayata geçirilmesine yönelik önemli bir adım teşkil ettiğini ekledi.

Müzakere grubu kurulacak

Enerji Bakanlığı’nın önümüzdeki günlerde doğal gazla ilgili bakanlar komitesine, “Cyprus LNG Project Agreement’le” ilgili bir müzakere grubu kurulması için öneri sunmasının beklendiğini yazan gazete, bunun, Bakanlar Kurulunun geçtiğimiz hafta müzakerelerin KRETİK (Rum Devlet Doğal Gaz Şirketi) tarafından yürütülmesiyle ilgili eski kararı iptal etmesinin ardından gerekli olduğunu belirtti.

Gazete, önerinin bakanlar komitesinin ardından nihai onay için bakanlar kuruluna sevk edileceğini de ifade etti.

Müzakere grubuna, Enerji Bakanlığı Genel Müdürü Stelios Himonas’ın başkanlık edeceğini yineleyen gazete, müzakere grubunda KRETİK ve devletin müdahil birimleri ile hizmetlerinin temsilcilerinin yer alacağını yazdı.

Müzakere gurubu kurulması ile hukuk şirketi seçilmesinin gecikme olmadan gerçekleşeceğinden hareketle, müzakerelerin Aralık ayının sonuna kadar tamamlanması imkânı bulunduğunu yazan gazete, prosedürün 2014 yılına sarkması tehlikesi de bulunduğunu, fakat bunu hiçbir tarafın arzulamadığını, çünkü bunun nihai yatırım kararının, 2015 yılı sonunda veya 2016 başında imzalanması olanağını kısıtlayacağını anlattı.

Haberde, terminal inşasının, nihai yatırım kararının hemen ardından başlamasının ve yaklaşık 4 yıl sürmesinin beklendiği de anımsatıldı.

Hükümetin, sıvılaştırma terminali için başka şirketlerle de karşılıklı anlayış memorandumu imzalama niyeti bulunduğunu anımsatan gazete, önceliğin tek yanlı ilan edilen Rum MEB’indeki parsellerde işletme izni almış şirketlere verildiğini belirtti.

Fransız Total şirketiyle gerçekleştirilen temasların ileri safhada bulunduğunu da belirten gazete, yeni memorandumlar imzalanmasından bağımsız olarak, terminalle ilgili nihai anlaşmanın imzalanmasının, bu safhada sadece Noble, Delek ve Avner şirketleriyle olacağı belirtildi.

Başka şirketler de yatırıma dahil olacak

Gazeteye göre, konuyla ilgili soruları yanıtlayan Enerji Bakanı Lakkotripis ise, tarafların terminale katılım oranlarının müzakerelerden ortaya çıkacağını ve tarafların memorandum aracılığıyla, başka şirketlerin de yatırıma dahil olmasını kabul ettiklerini söyledi.

Terminalin, İsrail doğal gazının ihracı için bir kapı olup olmadığının kendisine sorulması üzerine Lakkotripis, başka bir ülkenin adına konuşmayacağını dile getirdi ve stratejinin terminale ilk önce Rum tarafının, daha sonra başka ülkelerin rezervlerinin yönlendirilmesi olduğunu anlattı.

Gazeteye göre, Noble Energy şirketinin Rum kesimindeki ofisinin müdürü John Tomich de açıklamasında, memorandumun, bir anlaşmanın müzakere edilmesi için başlangıç teşkil edeceğini, anlaşmanın da doğal gaz yataklarının tam anlamıyla kalkındırılması için, terminal inşası açısından teknik ve ticari temeli tayin edeceğini söyledi.

Delek Drilling şirketi başkanı ve Avner Oil şirketi CEO’su Gideon Tadmor da açıklamasında, karşılıklı anlayış memorandumunun, hükümetin ve şirketlerin terminalin hayata geçirilmesiyle ilgili taahhütlerini kanıtladığını söyledi.

Bu büyüklükteki projelerin karmaşık olduğunu ve gelecekte ortaya pek çok sorun, engel ve zorluk çıkacağını dile getiren Tadmor, hem doğal gaz çıkarılması, hem de terminalin hayata geçirilmesiyle ilgili taahhütlerini yineledi.

Rum kesimindeki terminalin, İsrail açısından doğal gaz ticareti için en iyi alternatif seçeneği teşkil edip etmediğinin kendisine sorulması üzerine ise Tadmor, bunun araştırılan alternatiflerden biri olduğunu ve şirketinin ortaklarıyla birlikte bu çözümü ileriye götüreceğini sözlerine ekledi.

Bir rüya gerçek oldu

Simerini gazetesi de “Bekleme Sona Erdi… Rüya Gerçek Oldu” başlıklı haberinde, terminalle ilgili memorandumun imzalanmasıyla, Rum MEB’inde bulunan doğal gaz yataklarından ticari anlamda istifade edilmesiyle ilgili ilk adımın da atıldığı yorumunu yaptı.

Gazeteye göre hükümet adına konuşan Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ise, Vasiliko’daki enerji projesinin iddialı ve stratejik öneme sahip bir proje olduğunu aynı zamanda sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti” tarihindeki en büyük yatırımı teşkil ettiğini öne sürdü.

Memorandumun imzalanmasının, doğal gaz yataklarından istifade edilmesiyle ilgili yol haritasındaki bir sonraki adımı oluşturduğunu kaydeden Lakkotripis, terminalin de Avrupa ve dünya pazarına ihracat yapılması için gerekli alt yapıyı teşkil edeceğini sözlerine ekledi.

Fileleftheros gazetesi ise “Terminalle İlgili Başlangıç Yapıldı” başlıklı haberinde, dün sabahki imza töreninde, ABD ile İsrail’in Güney Kıbrıs’taki büyükelçilerinin de yer aldıklarını haber verdi ve bunun yalnızca resmi bir şey olmadığı yorumunu yaptı.

İmzalanan memorandumun kısa ancak kapsamlı bir metin olduğunu kaydeden gazete, memorandumun kısaca, tarafların 6 ay içinde nihai planlama, terminalle ilgili yatırım ve işletme yapısı aynı zamanda doğal gaz ihracatıyla ilgili anlaşmaya varması için hemen müzakerelere başlamasını öngördüğünü yazdı.

31 Aralık 2013 tarihinin, Rum Yönetimi ile üç şirket (Noble, Delek ve Avner) arasında, terminalle ilgili anlaşmanın tamamlanması ve imzalanması için hedef tarih olarak belirlendiğini de kaydeden gazete, memorandumun öngördüğü müzakereler aracılığıyla, tarafların projeye katılım oranlarının da belirleneceğini yineledi.

Gazete, yapılan planlamaya göre, ilk sıvılaştırılmış doğal gazın, terminalden uluslararası piyasalara 2019 yılı sonu veya 2020 başında teslim edileceğini de anımsattı.

Alithia gazetesi ise “Terminalle İlgili İlk Adım” başlıklı haberinde, memorandumun dün imzalandığını ve terminal projesine Total ve Eni-Kogas gibi şirketlerin de katılmaya ilgi gösterdiğini anımsattı.

Haravgi ise habere “Şimdiye Kadar Yapılan En Büyük Yatırım… Terminal Anlaşması Önemli Bir Dönüm Noktası” başlıklarıyla yer verdi.

 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.