1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RUS BÜYÜKELÇİNİN DEMECİ
RUS BÜYÜKELÇİNİN DEMECİ

RUS BÜYÜKELÇİNİN DEMECİ

“üçüncü şahıslar tarafından Kıbrıs’a dış müdahalede bulunulmamasının güvenceye alınması gerektiğini”

A+A-

 

Rusya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Stanislav Osadchiy, “üçüncü şahıslar tarafından Kıbrıs’a dış müdahalede bulunulmamasının güvenceye alınması gerektiğini” söyledi.

Fileleleftheros gazetesinde yer alan demece göre, Rus Büyükelçi, Rusya’nın Kıbrıs sorunundaki rolünün “iki tarafa, ortak gelecekleri için kendileri tarafından kabul edilebilir bir çözüme ulaşmalarında yardım etmek” olduğunu söyledi ve “herhangi bir üçüncü şahıs tarafından Kıbrıs’a müdahalede bulunulmaması” ilkesinin güvenceye alınması için çabalayacaklarını ifade etti.

Kıbrıs sorununun çözüm parametrelerinin, BM kararlarına yanıt vermesi gerektiğini dile getiren Rus Büyükelçi, müzakereler sürecinde, iki toplum karşısında da tarafsız bir tutum muhafaza ettiklerini ve başka tarafları da, iki tarafa dıştan gelecek koşullar empoze etme girişiminde bulunmaktan kaçınmaya çağırdıklarını söyledi.

BM Güvenlik Konseyi’nin süreçteki rolüne de değinen Osadchiy, yeniden birleşmeyle ilgili taraflar arasındaki olası bir anlaşmanın uygulanması meselesinin, üzerinde çalışılması gerekecek bir konu teşkil ettiğini ifade etti.

Osadchiy, Kıbrıslılar tarafından BM Güvenlik Konseyi’ne böyle bir çağrıda bulunulmadığını da belirtti.

Rus Büyükelçi, garantiler konusunda ise “Kıbrıs toplumlarının müzakereler sürecinde üzerinde çalışacakları nihai anlaşmalara saygı duyulması gerektiğini” ifade etti.

Osadchiy, Rusya’nın bu konuyla ilgili olarak, adadaki iki toplum tarafından ayrı referandumlarda onaylanacak olan herhangi bir kararı kabul edeceğini de dile getirdi.

Müzakere sürecinin gidişatını dikkatli bir şekilde takip ettiklerini kaydeden Rus Büyükelçi, Kıbrıs sorununun, Kıbrıs’taki iki toplumun da menfaatlerine saygı duyacak şekilde; kapsamlı, yaşayabilir ve adil çözümü lehinde tutarlı bir çizgi izlemekte olduklarını belirtti.

Osadchiy, Güney Kıbrıs’ın Rusya aleyhindeki yaptırımlara karşı olduğunu ifade eden AB içerisindeki birkaç devletten biri olduğunu da ifade etti.

Rus Büyükelçi, gazeteye demecinde, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan krize de değindi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.