1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. RUSYA: 'TÜRKİYE'DE 'ARAP BAHARI' MÜMKÜN DEĞİL'
RUSYA: 'TÜRKİYE'DE 'ARAP BAHARI' MÜMKÜN DEĞİL'

RUSYA: 'TÜRKİYE'DE 'ARAP BAHARI' MÜMKÜN DEĞİL'

Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi uluslar arası ilişkiler komisyonu başkan yardımcısı Valeri Şnyakin, Türkiye’de ‘Gezi Parkı’ eylemleri olarak bilinen protestoların zamanla söneceğini, ‘Arap Baharı’ benzeri bir senaryonun mümkün olmadığını

A+A-

Interfax’a özel değerlendirmede bulunan askeri uzman Şnyakin, “Türkiye, Arap dünyasından farklı. Laik ve demokratik bir ülke. Büyük bir ihtimalle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan protestocuların isteklerinin bir kısmını karşılayarak sorunu çözecek.” dedi. Senatör, Türkiye’de yaşanan olayların Arap Baharı ile karşılaştırılmasının imkansız olduğuna dikkat çekti.

Protestoların hedefinin AK Parti ve Başbakan Erdoğan olduğunu kaydeden Şnyakin, “Son seçimlerde AK Parti en çok oyu aldı. Protestolar sağcı, ulusalcı, liberal, demokrat, çevreci, solcu ve diğer grupların katılımı ile yapılıyor…” dedi. 

Türkiye’de yönetimin Mısır ve Libya’da olduğu gibi gösterilerle devrilmesinin imkansız olduğuna işaret eden Şnyakin, “Türkiye kendini Avrupa’da tanımlıyor. Bir de Arap Baharı’nın yaşandığı ülkelerde otoriter rejimlerin el değiştirmesi imkansızdı.” hatırlatmasında bulundu.

Türkiye’de ordunun aldığı pozisyonun her zaman etkin olduğunu belirten Rus senatöre göre, “Ordu şu an kendini öne çıkarmıyor. Erdoğan’ın son yıllarda ordunun siyasete müdahalesini zayıflatmak için çalıştığını dikkate almak gerekiyor. Bir kısım başarılara rağmen, askerin yönetimin tamamı ile dışında olduğunu söylemek zor…” dedi.

Şnyakin yaşanan olaylarda bir kısım dış güçlerin etkisi olduğu yönündeki iddialarla birlikte batılı ülkelerin Ortadoğu’da istikrarsız bir Türkiye oluşumuna izin vermeyeceklerini de hatırlattı. Rus askeri uzmana göre, bu durum da Türkiye’de Arap Baharı olmasının önündeki engellerden biri.

 

Kaynak: Akşam

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.