1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "RÜYALARIMA GİREN BİR GİRNE HAYÂLİM VAR"
"RÜYALARIMA GİREN BİR GİRNE HAYÂLİM VAR"

"RÜYALARIMA GİREN BİR GİRNE HAYÂLİM VAR"

"Rüyalarıma giren bir Girne hayâlim var"

A+A-

“Girne hakkında gerçekten rüyalarıma giren bir hayâlim var. Şimdilik hayal diyelim ama üzerinde arkadaşlarımızla birlikte şimdiden heyecanla çalıştığımız bir hayal…” diye konuşan yeni Turizm Bakanı, UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, göreve geldiği ikinci gün itibariyle Girne’deki Mendirek problemiyle ciddiyetle ilgilendiklerini, çalışmaların deniz içinde yapılacak oluşu nedeniyle bu konuda kritik tarihin denizdeki dalgalar sebebiyle Kasım ayı olduğunu ve sorunun katiyen bu yaz içinde çözüleceğini ifade etti…

Jasmine Court Hotel’in satış sözleşmesini ülkemizde yaşadığı kronik bürokratik engeller sebebiyle iptal ederek çekilme kararı almasıyla gündeme gelen Corendon Tur Operatörünü de ikna etmek için Antalya’ya bizzat gitmek üzere olduğunu söyleyen Sucuoğlu, turizmin önünde önemli gördüğü engelleri Kıbrıs Postası’na anlattı…

Sucuoğlu, “Turizmin lokomotifliği hep sözde kaldı. Bu anlamda hükümet programında turizmin ilk kez bir devlet politikası olarak öne çıkışı değerlidir. Bu, devlet bir aygıt olarak turizme sahip çıkacak demek. ‘Zurnanın son deliği, yapmayacak, demek” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın eski bir turizm Bakanı olarak da kendisine desteğini bizzat ilettiğini ifade eden Sucuoğlu, turizme ilişkin müzakere masası için bir de Güven Yaratıcı Önlem önerdi…

Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

Bir hükümet programında ilk kez Turizmin, bir devlet politikası olarak öne çıktığına dikkat çeken Turizm Bakanı UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, Turizm Bakanı sıfatıyla ilk kez Kıbrıs Postası’na konuştu.

Sucuoğlu, ayı zamanda KKTC’nin Kültür, Spor gibi başka diğer bir bakanlığını da uhdesinde tutmayan ünvanı yalın ilk Turizm bakanı…

Yeni Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, ana muhalefet döneminde meclis kürsüsünde yaptığı turizm konulu konuşmalarla da dikkat çekmişti.

“Girne hakkında gerçekten rüyalarıma giren bir hayâlim var. Şimdilik hayal diyelim ama üzerinde arkadaşlarımızla birlikte şimdiden heyecanla çalıştığımız bir hayal…” diye konuşan yeni Turizm Bakanı, UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, göreve geldiği ikinci gün Girne’de Mendirek problemiyle ciddiyetle ilgilendiklerini, çalışmaların deniz içinde yapılması nedeniyle bu konuda kritik tarihin denizdeki dalgalar nedeniyle Kasım ayı olduğunu ve sorunun katiyen bu yaz içinde çözüleceğini ifade etti…

“Turizmi diğer dört bakanlıktan daha iyi yapabileceğime inanıyorum. Aman da illa bu koltuğu oturayım gibi bir yaklaşımım kesinlikle olmadı. Yapamayacağıma inanmadığım bir şey olsaydı teşekkür ederim, derdim. Turizm hakkında ana muhalefet döneminde meclis kürsüsünde en çok gündem konuşması yapan vekilim… Bunun dikkate alındığını, etkisi olduğuna inanıyorum” diyen Sucuoğlu Kıbrıs Postası’nın Turizmin kronik güncel sorunlarına ilişkin sorularını yanıtladı.

Girne’de Mendirek problemi… “Bu yaz bitecek. Kritik ay Kasım. Zamanla yarışıyoruz”

Sucuoğlu, bir süredir Girne’de devam eden ve turizme ilişkin sergilediği kötü görünüm yanında teknik anlamda da bir kabusa dönüşen ünlü mendirek problemine ilişkin şöyle konuştu; “Eski Eserler’inde dâhil olduğu, turizmi ilgilendiren ve daha bu görevi almadan Girne Limanı’ndaki gündem olan mendirek olayı hakkında kolları sıvadık. Görevi aldıktan iki gün sonra ilgili tüm bakanlıklardaki sorumlu arkadaşları, Girne Belediye Başkanını ekibini, büyük bir kadroyla bir araya geldik, tüm taraflar olarak toplandık. İlk etapta acil olan bir konu bu çünkü çalışma deniz içinden yapılacak ve Kasım ayı itibariyle artık denizde şiddetli dalgalar başlayacak. Dolaysıyla Kasıma kadar bunu büyük ölçüde bitirmek zorundayız. Ya bitecek ya bitecek, başka çaresi yok. Aldığımız bilgilere göre mendireğin bazı noktalarda altı boşalmış ve kayalar geriye düşmüş. Ciddi bir dalga şiddeti mendireği belli bölgelerinden patlatıp ta liman ve kayaya kadar vurması söz konusu… Yani bir anlamda tarihi doku tehdidi de var. Görüntü çirkinliğinin dışında mühendislik bakımından da değerlendirdik. Esas sıkıntı, mendireği ayakta tutan, denize bakan; kuzey tarafındaki kayaların yerinden oynaması… Bu denizin altında… Esas kriz bu… Son 3-4 gündür buna zaman harcıyoruz. Yol haritası ortaya çıktı… Süreç şeffaf ilerleyecek: Eğer ihale ile yapılacaksa çok süratli bir şekilde yapılması gerekir çünkü bu konuda zamanla yarışıyoruz… Ya da başka bir yetki ise iki koalisyon temsilcilerinin de içinde olacağı bir komite ile olacak. Problemin dört dörtlük halledilmesi gerekir. Yönteme karar verilecek ve adım adım paylaşılacak…”

Girne’de kale dökülüyor

Sucuoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; “Öte yandan Girne Kale’sinin Kuzeye bakan tarafında bazı sarı taşların oradan döküldüğünü görüyoruz. Onun için de Türkiye’den heyet geldi ve Eski Eserler müdürümüzle görüşüldü ve fizibilitesi yapıldı. Türkiye’den ve buradan ekiplerin sunacağı projeyi bekliyoruz. Elbette bu da acil ama zamanla yarıştığımı esas konu mendirek… Ayrıca Eski Eserlerden Lefkoşa Kumarcılar Hanı ile ilgili de bir değerlendirme, rapor aldık. Burada ihaleye çıkıldıktan sonra beklenmedik (yalıtım, drenaj gibi) masraflar çıkmış olduğu anlaşılıyor. Han restorasyonuyla ilgili 1 ve 2. Etap bitti, şimdi 3. Etapta -ki bu son etap- süreç işliyor… Toplamda hem TC Yardım Heyeti hem de bakanlık fonundan toplam 3 Milyon 143 Bin 575 TL’lik bir harcama yapıldı. 3. Etaba para bulursak -ki bulacağımıza inanıyorum- geçeceğiz…”

“Corendon için ikna etmeye Antalya’ya bizzat gidiyorum”

Jasmine Court Hotel’in satış sözleşmesini yaşadığı bürokratik engeller sebebiyle son anda iptal ederek Kıbrıs’tan çekilme kararı almasıyla gündeme gelen Corendon, 29 Haziran itibariyle adaya düzenlediği uçuş sayısını da haftada bire düşürmüştü.

“Turizmde yaşanan son fiyasko” yorumlarına neden olan gelişme hakkında ise Sucuoğlu, sıkıntıyı aşabilmek ve ikna etmek için bizzat yatırımcı ile görüşmek üzere Antalya’ya gideceğini söyledi.

Sucuoğlu şöyle dedi; “Evet karar alındı çekilecekler ama anlaşma gereği sanırım Eylül-Ekime kadar bir süre var. Turistler gelecek. Biz yeni bir teklifle bu firmaya gideceğiz. Ben de bizzat gideceğim ve bu insanları yeniden ikna edeceğiz. Yanlış bir şey yapıldı ise de bunun nasıl düzeltileceğini de kendi içimizde çözerek gideceğiz… Yeniden davet edeceğiz. Bu kadar turisti kışın dâhil olmak üzere ülkemize getiren bir tur operatörünü bu kadar kolay kaybetmeyi açıkçası kabul edemem. Bizzat gideceğim”

Turizmde teşviklere ilişkin ise Bakan Sucuoğlu, “Teşvikler devam edecek. Önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili tüm tarafların da katılacağı bir toplantı yapacağız. Tam zamanıdır da bunun. Çünkü malum 2015’i değil, 2016’yı hesaplıyoruz şu an… Muhtemelen ufak tefek değişiklikler yapıp önümüzdeki yılın teşviklerini ortaya koyacağız… Elimizde zaten baz olarak var.” dedi.

Karpaz… Kaçak yapılar… “İhmal sonucu mağduriyettir”

Basında özellikle Karpaz’daki kaçak yapıların haber olduğunun hatırlatılması ve bu konuda ne öngörüldüğünün sorulması üzerine ise Sucuoğlu “Bu aslında ihmal sonucu mağduriyettir. İşin başında gerekli tedbirler alınsaydı, belli sınırlamalar getirilseydi olmazdı. Şimdi siz vatandaşa diyorsunuz ki ‘gidin ve yapın’. Ya da yapıyor ve ödemesini de yapıyor ve alıyorsunuz... ve gayr-i yasal bir durum ve göz yumuyorsunuz ve ondan sonra deniyor ki kaçaktır. Evet doğru kaçaktır da bu insanlar ne yapacak? Bu insanların şuna buna güvenerek yatırdığı paranın hesabını kimden soracaksınız? Birileri ‘korkma yap. Arkandayız…’ diye garanti verdi. İşte bizim en büyük hastalığımız parmaktaki bir yara, kolu hatta vücudu kangren edene kadar sürünceme… Bir noktada gerekli adımları korkmadan atmamız lazım. Bireysel, kişisel, yöresel çıkarları değil, ülkenin devletin çıkarlarını gözetmeliyiz. Bu Karpaz’daki konu bir tek örnektir. Pek çok konuda pek çok örnek var…” dedi.

Turizmde öne çıkan iki temel sorun… “Turizm ülkemizde bir hobi faaliyeti değildir”

“Turizmin en önemli sorunu sizce nedir?” şeklindeki soruya karşılık ise Sucuoğlu şu yanıtı verdi; “Turizmin iki büyük sorunu var ki iç içe… Biri insanlarımızın halen turizmin ülkemiz için olmazsa olmaz olduğu bilincini edinememesi… Ben memurum ama aylığımı rahat rahat alabilmem için bu Maliyenin, bu ülkenin para kazanabilmesi için turiste ihtiyacımız vardır. Bu bilinci yaratmamız lazım. Turizm ülkemizde bir hobi faaliyeti değildir, tüm açıklarımızı kapatabilecek bir sektördür… Bu bilince erişmek, bu anlamak, anlatmak lazım. Bunu iyi yaparsak tek başına turizm bizi kalkındırır.

Ve çevre kirliliği… Net bir şekilde insanlara bunun önemini anlatmamız lazım. Hükümetimizin Eğitim müfredatına, ilkokullarda çevre derslerinin konulması yönünde niyeti var. Turizm bilinci içinde en iyi reklam ‘ağızdan ağıza’, kişiden kişiye reklamdır. Bu anlamda Çevre kirliliğimiz bir felaket.

Turizmin ‘lokomotif’ oluşu hep sözde kaldı, özde olmadı. Bu anlamda hükümet programında turizmin ilk kez bir devlet politikası olarak öne çıkışı değerlidir. Özellikle bu maddeyi koydurduk… Bu, devlet bir aygıt olarak turizme sahip çıkacak demek. Zurnanın son deliği, yapmayacak, demek…”

Hükümet programında turizmde takvimlenmiş tek unsur olarak Turizm Örgütü yapılanması olduğunu da sözlerine ekleyen Sucuoğlu, Girne Limanı ile ilgili hayalini de paylaştı.

“Girne Limanı ile ilgili bir hayalimiz var”

Kıbrıs Postası’na anlatan Sucuoğlu, ‘şimdilik bir hayal ama’ diyerek Girne’ye ilişkin konuşulan bir projeyi de dillendirdi…

Sucuoğlu şöyle konuştu; “Bu bir hayal esasında ama insanlar hayalleri ile yaşar… Turizm ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarları ve Karayollarından arkadaşlarımızla konuştuğumuzda bizi aşırı derecede heyecana sürükleyen bir proje bu… Buna göre Girne’de Yeni Limandan Eski limana doğru bir mendirek geçecek; Kalenin arkasındaki 3 koy ise marina olacak ve o Yeni limanla mendireğin olduğu bölgeye cruise yatların yaklaşacağı daha farklı bir liman… Ve Antalya’dan 2 saatte ulaşılacak günü birlik 2 bin, 2 Bin 500 turistin gelmesi… Gecesinde dönmesi… Bu da benim hayalim…

Tabi önce mendirek sorunumuzu halledeceğiz… Bunu yaparken yani orada inşaat başlarken aynı zamanda Eski Liman ve kale arkası 3 koyun içinde olacağı yap işlet devret modelinde böyle bir konu üzerinde çok ciddi çalışmalarımız olacak ve uluslararası ihaleye çıkacağız. Böyle bir şey sadece Girne’deki gecelik otel yatma ücretlerinde en az 3-4 Euro minimum artış sağlar otomatik olarak… Şu anda hayalim diyelim ama rüyalarıma giren, üzerinde çalıştığımız bir hayalim…”

“Sayın Akıncı’nın desteği bizi mutlu etti. Başkanlığında toplanacağız”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın eski bir turizm Bakanı olarak da kendisine desteğini bizzat ilettiğini ifade eden Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, turizme ilişkin bir de Güven Yaratıcı Önlem (GYÖ) önerdi…

Sucuoğlu, “Sayın Akıncı eski bir turizm Bakanı aynı zamanda… Bayram tebrikinde özellikle yanıma geldi ve turizmde ilgili 15-20 dakika benimle sohbet etti. Bize çok büyük destek ve katkı vermeye hazır olduğunu ifade etti ki bu bizi çok mutlu etti. Hatta daha da ileri gidip ‘zaman zaman Cumhurbaşkanlığında da örgütlerle toplantı yapabiliriz ve buna ben de katılabilirim' dedi. Bu bizi daha da mutlu etti… İnşallah Ağustos’un sonuna doğru ön hazırlığımızı yapıp onun başkanlığında bu toplantının ilkini yapacağız” ifadelerini kullandı.

2 GYÖ tavsiyesi…

“Müzakere sürecine ilişkin bir Turizm Bakanı olarak nasıl bir GYÖ önerirdiniz?” şeklindeki soruyu da yanıtlayan Sucuoğlu “Güney’den Kuzeye geçen turistlere yapılan muamelenin aynısını Kuzeyden Güney’e geçen turiste de yapılmasını isteriz… Bu şu demek: Kuzeyden bir poşeti, bir şişe suyu Güney’e geçirmeye çalışırken Güney kontrol noktasında turiste hakaret ediliyor. Ayakkabı satın alan eskisini burada bırakıp yenisini giyerek geçiyor. Bir vatan haini gibi davranılıyor. Bu bir GYÖ olarak Rum gümrüğünün bundan vazgeçmesini isteriz. Fazlasını değil, bizim Kuzeyde memurlarımız gibi olsunlar yeter. Ayrıca yine bir GYÖ olarak Annan Planı’nda plana oy veren ve 74 sonrası gelip yerleşen vatandaşlarımızın da Güney’e günü birlik geçmesi noktasında konan katı tavrın da iyileştirilmesini diliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.