1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. SAÇ DÖKÜLMESİ SEBEBİ
SAÇ DÖKÜLMESİ SEBEBİ

SAÇ DÖKÜLMESİ SEBEBİ

Saç dökülmesi sebebi

A+A-

Dengesiz beslenme ve bilinçsiz yapılan diyetin, saç dökülmesine yol açabileceği bildirildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Şentürk, beslenmenin saç gelişimi için önemli olduğunu söyledi.

Saç dökülmesinin erkeklerde ve kadınlarda önemli bir problem olduğuna dikkati çeken Şentürk, şöyle devam etti:

DEMİR EKSİKLİĞİ, DENGESİZ BESLENME VE STRES SAÇ DÖKÜLMESİ NEDENİ

"Her gün belli miktarda saçın dökülmesi doğaldır. Bunlar doğal yaşam sürelerini tamamlamış ve dökülmeleri gereken saçlardır. Yerlerine yenileri çıkar. Günde 100 adete kadar saç kaybı normal kabul edilir ancak demir eksikliği anemisi ya da demir depolarının boşalması saç dökülmesine yol açabilir. Ayrıca dengesiz beslenme ve stres de saç dökülmesine neden olur."

Beslenmenin saçlar için çok önemli olduğuna değinen Şentürk, "Tek yönlü beslenmelerde ve bilinçsiz yapılan diyetlerde saç, yaşam döngüsünde gerekli vitamin, mineral ve proteini yeterli düzeyde alamaz. Bunun sonucunda saçta zayıflama ve dökülme problemi yaşanır. Kilo verme veya ince kalma kaygısı ile yapılan diyetler, özellikle proteinden fakir diyetler saçlarımıza zarar verebilmekte" dedi.

Yaşanan çeşitli sağlık sorunlarının da saç dökülmesine neden olabildiğini vurgulayan Şentürk, kadınlarda da erkeklerde olduğu gibi saç dökülmesinde genetik faktörlerin rol oynadığını ancak kadınlardaki saç dökülmesinin erkeklerdeki gibi kelliğe gidecek kadar şiddetli olmadığını anlattı.

"KADINLARDA ÖN SAÇ ÇİZGİSİ GENELLİKLE KORUNUR"

Prof. Dr. Şentürk, kadınlarda tam saç dökülmesinin nadir görüldüğünü dile getirerek, şunları kaydetti:

"Menopoz sonrasında veya androjenlerin kanda belirgin yükseldiği durumlarda, erkekte olduğu gibi alın ve tepedeki açılma belirginleşebilir. Kadınlarda ön saç çizgisi genellikle korunur. Erkekler, erkek tipi saç dökülmesini kabul edilebilir görürken bu durumu kabullenmek kadınlar için daha zordur. Saça dışarıdan uygulanan fön, perma, boya gibi işlemlerde saçlar kopup kırılabilir. Zamanla cansız, kuru ve mat görünüm alırlar ama saç kökleri bu işlemlerden zarar görmez. Şampuandan sonra krem kullanmayı, saç taranmasını kolaylaştırıp parlak görünmesini sağladığı için öneriyoruz."

Şentürk, "Saç dökülmesini önlemeye yönelik eczanelerde de satılan bakım amaçlı ürünler saçların daha parlak ve bazen de daha hacimli görünmesini sağlayabilir ancak eğer gerçek bir saç dökülmesi probleminiz varsa bunu engelleyemez" ifadesini kullandı.

Hüriyet

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.