1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SAÇAKLI EV, KIBRIS’IN “ÖBÜRLERİ”Nİ AĞIRLADI
SAÇAKLI EV, KIBRIS’IN “ÖBÜRLERİ”Nİ AĞIRLADI

SAÇAKLI EV, KIBRIS’IN “ÖBÜRLERİ”Nİ AĞIRLADI

Baraka Film Atölyesi’nden bir göçmenlik öyküsü…

A+A-

Baraka Film Atölyesi’nin dördüncü üretimi olan Kıbrıs’ın “Öbürleri”nin galası, dün akşam ‘Saçaklı Ev’de gerçekleştirildi.  Baraka Film Atölyesi’nin  dört aylık kolektif çalışması sonucunda ortaya çıkan belgesel filmin galası, Saçaklı Ev’in iç bahçesinde, 50 kişilik izleyicinin katılımıyla gerçekleşti. İzleyiciler arasında, belgesel filmin söz ve müziğini hazırlayan Baraka Müzik Ekibi Sol Anahtarı ve belgeselde hikayeleri anlatılan göçmenler de vardı. Film öncesi, Baraka Aktivistleri ve Baraka Film Atölyesi ekibinden, Mine Balman, Besim Baysal ve Mustafa Batak birer kısa bir konuşma yaparak, Baraka Film Atölyesi’nin üretimlerinden ve Kıbrıs’ın “Öbürleri”nin çekim aşamasında, Kültür Dairesi ile yaşananlardan bahsettiler. Kıbrıs’ın “Öbürleri” 24 Ağustos gecesi gerçekleştirdiği galanın ardından, 7 Eylül Cumaretsi akşamı, Mağusa MAGEM’de de gösterilecek. Film gösterimleri halka ücretsiz olarak sunulacak.

Belgeselin konusu…
Belgesel film, Kıbrıs’ın kuzeyinde 1974 sonrası oluşturulan sistemde TC egemenleri ve işbirlikçilerinin her türlü araç ile Kıbrıslı Türk halkının siyasi iradesine müdahale etmesi ve “Gelen Türk, giden Türk” mantığı ile hareket ederek, özellikle Kıbrıslı Elenlerden boşalan köylere ve evlere nüfus taşımasının ardından, Türkiye’den Kıbrıs’a her türlü yerleşimi kolaylaştırmak için hem yerli hem TC kökenli sermaye teşvik edilmiş ve Kıbrıs’ın kuzeyi, özellikle Türkiye’den ciddi oranda göç almıştır. Özellikle sosyo-ekonomik nedenlerle, doğup büyüdükleri toprakları geride bırakan göçmenler, ekmeğini kazanacakları yeni bir hayatın umudu ile Kıbrıs’a yerleşmektedirler. Baraka Film Atölyesi’nin belgesel filmi Kıbrıs’ın “Öbürleri” de, Kıbrıs’ın kuzeyine göç eden altı göçmen ile yapılan röportajlar sonucunda kişisel hikayelerden yola çıkarak göçmenliğin farklı boyutlarını ortaya koyuyor ve göçmenlik olgusunu ele alıyor.

Kültür Dairesi belgesel filmi “Sanatsal” bulmamıştı…
Belgesel filmin üretim aşamasında, Kültür Dairesi’nin her yıl şahıs ve derneklere yönelik açtığı kültür fonundan yararlanmak ve belgesel filmi gerekli ekipmanlarla tamamlayabilmek için fona başvuru yapan Baraka Film Atölyesi, başvuruları değerlendiren yetkili kurul tarafından, yapılan işin “Sanatsal öğeler taşımadığı” gerekçesiyle reddedildi ve tamamen kendi imkanlarıyla belgesel filmi tamamladı.


yd

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.