1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. SADECE ARABA KULLANMAK İSTİYORUZ
SADECE ARABA KULLANMAK İSTİYORUZ

SADECE ARABA KULLANMAK İSTİYORUZ

Suudi Arabistan'da kadınların yapmayı planladığı "direksiyon eylemi"ni destekleyen, ülkedeki kadın aydınlardan Abir Zaki, söz konusu eylemin başka bir amacının olmadığını belirterek, "Sadece araba kullanmak istiyoruz" dedi.

A+A-

SUUDİ ARABİSTANLI ZAKİ: "SADECE ARABA KULLANMAK İSTİYORUZ"

"SUUDLU KADINLAR, KÖRFEZ SAVAŞI SIRASINDA ÜLKEYE GELEN AMERİKALI KADIN ASKERLERİN ARABA KULLANDIĞINI GÖRÜNCE, KENDİLERİNİN NEDEN BUNDAN MAHRUM EDİLDİĞİNİ SORGULADI" 

"ÖLMEDEN BU YASAĞIN KALKTIĞINI GÖRMEYİ UMUT EDİYORUM"

"YASAK ANCAK KRAL TARAFINDAN KALDIRILIR"

Suudi Arabistan'da kadınların yapmayı planladığı "direksiyon eylemi"ni destekleyen, ülkedeki kadın aydınlardan Abir Zaki, söz konusu eylemin başka bir amacının olmadığını belirterek, "Sadece araba kullanmak istiyoruz" dedi.

Zaki, Suudi Arabistan'da kadınlara yönelik araba kullanma yasağının kalkması için düzenlenmesi planlanan eylemi, AA muhabirine değerlendirdi.

"26 Ekim kadınların araç kullanma günü" adıyla yürütülen faaliyetlerin herhangi bir grup tarafından değil, Suudlu kadın aktivistlerce sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla organize edildiğini vurgulayan Zaki, araba kullanma yasağı karşısında düzenlenen faaliyetleri bir kadın olarak desteklediğini belirtti.

Zaki, yasağın kaldırılması için yurt dışından da olumlu tepkiler alındığına değinerek, "Ölmeden bu yasağın kalktığını görmeyi umut ediyorum" ifadesini kullandı.

Kadın aktivistlerin "sadece araba kullanarak" gerçekleştirmeyi planladığı eylemin, 31 Kasım'a ertelendiğini aktaran Zaki, ancak ülke genelinde bireysel bazı eylemlerin yapıldığı yönünde haberler aldığını belirtti.

KADIN AKTİVİSTLERE YÖNELİK TEHDİT MESAJLARI İDDİASI

Zaki, kadın aktivistlerin tehdit mesajları aldığına dair söylentilerin olduğunu dile getirerek, "Bazı aktivistler, kendilerine tehdit mesajları geldiği, söz konusu mesajların bir kısmının İçişleri Bakanlığı'ndan gönderildiğine dair bilgileri, sosyal paylaşım sitelerindeki hesaplarında paylaşıyor. Mesajlarda, '26 Ekim'deki eyleme katılmamanız rica edilir' gibi ifadelerin kullanıldığı belirtiliyor" diye konuştu.

"İLK EYLEM 1990'DA"

Kadınların araba kullanma yasağını protesto etmek amacıyla ilk eylemin 1990'da düzenlendiğini bildiren Zaki, şu bilgileri verdi:

"Suudlu kadınlar, Körfez Savaşı sırasında ülkeye gelen Amerikalı kadın askerlerin araba kullandığını görünce, kendilerinin neden bundan mahrum edildiğini sorguladı. Bunun üzerine kadınlara yönelik araba kullanma yasağının kaldırılması için eylem yapıldı. Bu konudaki rahatsızlıklarını araba kullanarak ifade eden kadınlar hakkında soruşturma başlatıldı, bazıları tutuklanırken bir kısmının da işlerine son verildi."

"TOPLUM BUNA HAZIR"

Kadınlara yönelik araba kullanma yasağının ancak Kral Abdullah tarafından kaldırılabileceğini ifade eden Abir Zaki, yasağın kaldırılmamasına gerekçe olarak toplumun buna hazır olmadığının ileri sürüldüğünü belirtti. Zaki, "Bizi yıllardır bu tür gerekçelerle uyutuyorlar. Buna karşı, bir kadının kendi oğlundan sürüş dersleri alırkenki görüntülerinin olduğu videolar, sosyal paylaşım sitelerinde yayınlanıyor. Bu da toplumun aslında buna hazır olduğunu ve bu yasağın siyasi bir karara dayandığını gösteriyor" şeklinde konuştu.

Son zamanlarda hafta sonu tatilinin tepki almasına rağmen değiştirildiğine değinen Zaki, "yasağın kalkacağı yönünde yeşil ışık yakılsa", resmi işlemlerin yapılması için gerekli süreyi beklemeye hazır olduklarını dile getirdi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.