1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. SAĞLIĞI SİGARA KADAR OLUMSUZ ETKİLEYEN 4 ALIŞKANLIK
SAĞLIĞI SİGARA KADAR OLUMSUZ ETKİLEYEN 4 ALIŞKANLIK

SAĞLIĞI SİGARA KADAR OLUMSUZ ETKİLEYEN 4 ALIŞKANLIK

Sağlığı sigara kadar olumsuz etkileyen 4 alışkanlık

A+A-

Sigara içmiyor ve genel olarak baktığınızda, hayatınızda pek çok sağlıklı alışkanlığınızın olduğunu biliyorsunuz. Bunlardan dolayı da sağlıksız alışkanlıklarınızla ilgili çok fazla endişelenmenize gerek olmadığını düşünüyorsunuz. Emin misiniz?

Aslında mesele düşündüğünüz kadar basit değil. Neredeyse her gün yeni bir çalışma, hayatımızı oluşturan alışkanlıkları inceleyerek yeni sağlıksız alışkanlıklar keşfediyor. Gerçekten de çoğu alışkanlık biz farkına bile varamadan birçok sağlık sorununa sebebiyet veriyor. Üstelik, bunlardan bazıları sağlığı en az sigara kadar olumsuz etkileyebiliyor.

1- Uzun süre hareket etmeden oturmak
Düzenli egzersiz yapıyor olsanız bile, uzun süreler boyunca oturup kalmak (sandalyede, koltukta, masa başında veya arabada) pek çok sağlık problemi ile ilişkilendirilmekte. Hareketsizlik, her yıl büyük miktarlarda (sigaranın 3'te 2'si kadar) kolon kanseri, prostat kanseri, akciğer kanseri veya göğüs kanseri gibi hastalıklara yol açıyor.

Oturduğunuz yerden arada bir kalkabilmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Örneğin masa başında çalışıyorsanız, mutlaka arada kalkıp ofiste bir tur atmalısınız. Evde televizyon başında saatlerce gömülüp kalmamalı, arada bir dışarıya çıkıp kısa yürüyüşler yapmaya çalışmalısınız.

2- Fazla et ve peynir tüketmek
Hayvansal proteinler IGF-1 adı verilen ve kanserli hücrelerin büyümesini tetikleyen büyüme hormonu açısından zengindir. University of Southern California'da gerçekleştirilen ve Cell Metabolism'de yayımlanan bir araştırmaya göre, orta yaşlarda beslenme planlarında yüksek miktarda hayvansal proteine yer veren insanlarda, protein açısından daha düşük bir beslenme planı uygulayanlara göre kanserden kaynaklı ölüm vakaları daha fazla gözlemleniyor.

Hayvansal proteinlerin bir kısmını bitkisel proteinlerle değiştirmelisiniz. Aynı çalışma, yüksek miktarda bitkisel protein içeren diyetlerin, kanser oluşumunu hayvansal protein ağırlıklı diyetler kadar tetiklemediğini ortaya koyuyor. Araştırmanın ilginç bir sonucu ise, 65 yaş sonrasında hayvansal protein alımının yüksek olmasının risk taşımadığı, çünkü IGF-1 üretiminin yavaşladığı yönünde.

3- Yanlış yağlarla yemek pişirmek
Evinizde elektrikli ocak kullanıyor olsanız bile, pişirmenin zararlı kirletici etkilerinden kurtulmanız mümkün değil. Ayrıca, kullanılan sağlıksız yağların içerisinde sigaranın içeriğine benzer zararlı maddeler de bulunabiliyor. O yüzden, doğru yemek yapımları için doğru yağlar tercih edilmeli. Örneğin, kızartma ya da yüksek sıcaklıklarda yemek pişirmek için zeytinyağı çok iyi bir tercih olmuyor. Ancak salatalarda ya da düşük sıcaklıklarda pişirilen yemeklerde zeytinyağı kullanımı daha sağlıklı. Avokado yağı ise, zeytinyağının aksine, yüksek sıcaklıklı pişirmelerde daha sağlıklı oluyor.

4- Yeterli uyumamak
Kronik uyku yoksunluğu tansiyonu yükseltiyor; kalp krizi, felç, obezite ve diğer birçok riski tetikliyor. Hatta konu üzerine gerçekleştirilen bir araştırmaya göre günde en az 6-7 saat uyuyamamanın en az sigara içmek kadar ölüme neden oluyor. Kalitesiz ve sık sık bölünen uygular da oldukça tehlikeli; çünkü tümör oluşumu hızlanabiliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.