1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SAĞLIĞIMIZLA OYNUYORLAR
SAĞLIĞIMIZLA OYNUYORLAR

SAĞLIĞIMIZLA OYNUYORLAR

Bin 630 ürüne el konuldu! Tarihi geçmiş, insan sağlığını olumsuz etkileyen ürünler pes dedirtiyor!

A+A-

 

Belediyelerin yaptığı denetimlerde, insan sağlığını hiçe sayanların sattığı sağlığa zararlı ürünlere el konularak imha ediliyor. Peki ya denetimlere takılmayanlar?

Gazetenin İskele, Lefkoşa, Gazimağusa, Girne ve Güzelyurt Belediyeleri’nden derlediği bilgilere göre, son üç ayda yapılan denetimlerde, salam sucuktan, bisküviye, çikolatadan unlu gıdalara, süt ürünlerinden bakliyata ve konserveye kadar yüzlerce çeşit ürünün, sağlıksız koşullarda satıldığı ortaya çıkarıldı. Üç ayda toplam bin 630 ürüne el konuldu

Beş büyük belediyenin gerçekleştirdiği denetimlerde en fazla ürüne el konulan bölge 739 ürünle İskele oldu. Gazimağusa Belediyesi ise 538 adet ürüne el koydu. Lefkoşa’da ise 206 ürün imha edildi

Belediyelerin yaptığı denetimlerde el konulan, tarihi geçmiş, insan sağlığını olumsuz etkileyen ürünler pes dedirtiyor.

Gazetenin İskele, Lefkoşa, Gazimağusa, Girne ve Güzelyurt Belediyeleri’nden derlediği bilgilere göre, son üç ayda yapılan denetimlerde, salam sucuktan, bisküviye, çikolatadan unlu gıdalara, süt ürünlerinden bakliyata ve konserveye kadar yüzlerce çeşit ürünün sağlıksız koşullarda satıldığı ortaya çıkarıldı. Üç ayda toplam ürüne bin 630 ürüne el konuldu

Gözünü para hırsı bürümüş bazı satıcılar, insan sağlığını hiçe sayarak, tüketim ömrü bitmiş gıda ürünlerini bile bile satmaya kalkıyor.

Belediyelerin denetimine takılan zararlı ürünler el konulup imha edilirken, insanlar, “ya belediyenin denetimine takılmayanlar ne olacak? Bunlara en ağır cezalar verilmeli. Bunun adı gıda terörüdür” diye tepkilerini dile getiriyor.

Gazetenin İskele, Lefkoşa, Gazimağusa, Girne ve Güzelyurt Belediyeleri’nden derlediği bilgiler göre, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarını kapsayan son üç ayda yapılan denetimlerde, önemli miktarda gıda ürünlerine el konularak imha edildi.

Denetimlerde, salam sosis, sucuktan, bisküviye, çikolatadan, hamburgere, unlu gıdalardan, peynire, bakliyattan konserveye kadar yüzlerce çeşit ürüne el konuldu.

PARA CEZALARI YETERSİZ

Belediyeler, insan sağlığını tehdit eden zararlı ürünlere el koyup imha ederken, caydırıcı para cezası yazamıyor.

Para cezalarının yetersiz kalmaları, sattıkları gıda ürünleri ile insanların sağlığıyla oynayan kurnaz satıcıların gözünü korkutmuyor.

Belediyeler Yasası’nda belirlenmiş olan para cezaları düşük ve caydırıcı olmayan miktarlar. Yasanın güncellenmesi ve cezaların günümüz koşullarına uyarlanması gerekiyor.

LEFKOŞA’DA ÜÇ AYDA 206 ÇEŞİT ÜRÜN İMHA EDİLDİ

Lefkoşa Türk Belediyesi Halk Sağlığı Şubesi tarafından Lefkoşa’daki restoran, market, kuaför, internet cafe, okul kantini, fırın vb işyerlerine yönelik olarak 1 Ağustos- 16 Ekim 2015 tarihleri arasında 987 iş yeri denetlendi

Denetlemelerde 7 işyerinin faaliyeti geçici süreyle durduruldu.

206 çeşit ürün sağlıksız koşullarda muhafaza veya son kullanım tarihinin geçmiş olması gibi sebeplerden dolayı müsadere ve imha edildi.

Çeşitli eksiklikleri olan işyerlerine toplam 58 ihbar yazısı yazıldı.

Çeşitli gıda ürünlerinden 25 numune, şebeke sularından 39 numune alındı. Analiz sonuçları uygun çıkmayan ürünlere gerekli müdahaleler yapıldı.

İşyerlerine izinsiz veya sağlık karnesiz çalışma veya sağlıksız koşullar nedeniyle 592 TL para cezası yazıldı.

GAZİMAĞUSA’DA HİJYEN VE GIDA DENETİMLERİ

Kent genelindeki işyerlerinin sağlık denetimlerini düzenli olarak sürdüren Gazimağusa Belediyesi,  işyerlerinin genel hijyen koşulları, çalışma izinleri ve çalışanların sağlık kartlarını kontrol ediyor.

Kent genelinde gıda üretimi ve satışı yapan işyerlerinin insan sağlığı açısından herhangi bir risk taşımadan faaliyet sürdürmesi ve gerekli hijyen koşullarına sahip olması için düzenli olarak kontrol edilen işyerlerinde, denetimler çerçevesinde sağlık kartları ve işletme izinleri de kontrol ediliyor.

Sağlık ve zabıta biriminden oluşan ekiplerin yaptığı denetimlerde, hijyenik şartlara daha çok dikkat edilmesi ve hem işletme izni hem de sağlık kartlarının düzenli olarak çıkarmaları için uyarılıyor.

Eksik belgesi olanlara 67 adet yazılı ihbar yapıldı. Önümüzdeki günlerde denetimler restoranlarda yoğunlaştırılacak.

KONSERVEDEN HAZIR ÇORBAYA KADAR TOPLANDI

Gazimağusa Belediyesi’nden alınan bilgilere göre, Ağustos-Eylül-Ekim aylarında, gıda satışı yapan tüm işyerlerinde yapılan denetimlerde, 125 adet konserve çeşidi, 208 adet bisküvi ve çikolata çeşidi, 7 adet meyve suyu, 26 adet peynir, 21 adet hamburger ve sucuk çeşidi, 17 adet çips, 55 adet hazır çorba, 22 adet yoğurt, 57 adet etiketsiz ekmek toplandı.

TESBİH VE MUSKA DA TOPLANDI

İzinsiz olarak yapılan seyyar satışlardan ise, 55 adet çorap, 3 adet nevresim takımı, 13 adet yüz havlusu, 1 adet perde, 57 adet tesbih ve muska da toplandı.

GİRNE’DE SAĞLIK EKİPLERİ ÜÇ AYDA 384 İŞ YERİNİ DENETLEDİ

Girne Belediyesi basın bölümünden alınan bilgiye göre, Belediye Sağlık Şubesi son üç ayda, 384 iş yeri denetledi.

Restoran, cafe ve fırın gibi iş yerlerine yapılan denetimlerde, bazı iş yerlerinde kullanımı uygun bulunmayan gıda ürünlerine el konuldu. Bazı iş yerlerine de ceza kesildi.

Belediyeden verilen bilgide, el konulan ürünler ve kesilen cezalarla ilgili miktar belirtilmedi.

Belediye Zabıta ve Kolluk Birimi de ayrıca, bu sürede, 47 iş yerine denetleyerek 7 iş yerinin faaliyetlerini durdurdu.36 inşaat denetimi de yapıldı ve 17 inşaat durduruldu. Bazıları ise uyarıldı.

GÜZELYURT’TA DURUM

Güzelyurt Belediyesi’den alınan bilgiye göre, Ağustos-Ekim aylarında belediye ekiplerince yapılan kontrollerde tarihi geçmiş 82 ürün ve sağlık koşullarına uygun olmayacak şekilde muhafaza edilen 65 adet ekmeğe el konuldu.

Denetimlerde, ayrıca izinsiz olarak satışa sunulan 4 adet battaniye ile bir adet nevresim takımı zabıtalar tarafından müsadere edildi. Okul kantinlerinde yapılan denetimde ise herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığı aktarıldı.

İSKELE’DE 739 ÜRÜNE EL KONULDU

İskele Belediyesi Zabıta Birimi ekiplerince Ağustos, Eylül, Ekim ayları içerisinde İskele ve beldelerinde yapılan denetimlerde tarihi geçmiş, insan sağlığını olumsuz etkileyecek toplam 739 ürüne el konularak imha edildi.

 Denetimler sonucu işletme sahiplerine yazılı uyarı yapılmış olup, ikinci denetimlerde uyarıyı dikkate aldıkları için herhangi bir para cezası kesilmemiştir.

İskele’de el konularak imha edilen ürünlerin tür ve miktarları

Gazlı İçecekler: 12

Baharat: 135

Cips Kraker: 290

Et Ürünleri ( Salam Sosis) : 20

Yemiş türü ( çikolata, bisküvi…) 132

Süt Ürünleri: 78

Unlu Mamuller: 25

Konserve: 22

Bakliyat: 16

Sos: 6

Balık: 3

Halkın Sesi

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.