1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. SAĞLIK BAKANLIĞI HALKI UYARDI!
SAĞLIK BAKANLIĞI HALKI UYARDI!

SAĞLIK BAKANLIĞI HALKI UYARDI!

Dikkat!

A+A-

“HAVALARIN SOĞUMASI VE OKULLARIN AÇILMASIYLA VİRAL ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINDA ARTIŞ BAŞLADI”

“GRİPTEN KORUNMADA TEK VE EN ÖNEMLİ YOL AŞIDIR”

“GRİP AŞISI HER YIL EYLÜL-EKİM-KASIM AYLARINDA TEK DOZ ŞEKLİNDE YAPILMALIDIR”

Sağlık Bakanlığı, Grip ve Grip aşısı konusunda uyardı.

Sağlık Bakanlığı, basın bürosu aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada, havaların soğuması ve okulların açılmasıyla viral üst solunum yolu enfeksiyonları;  nezle, soğuk algınlığı gibi enfeksiyonların sıklığında artış başladığına dikkat çekti.

“RHINO VİRÜSÜ”

Sıklıkla ‘Rhino virusu’ ile gelişen bu tablonun burun akıntısı, hapşırma, gözlerde kızarıklık, yaşarma, hafif ateş ile seyrettiği ve genelde 5-7 günde kendiliğinden iyileştiği belirtilen açıklamada, bu gibi viral enfeksiyonların tedavisinde antibiyotiklerin yeri olmadığının altı çizildi.

“INFLUENZA VİRÜSÜ”

Gribin ise, İnfluenza virüsünün neden olduğu, Ekim-Kasım aylarında başlayıp, Mart Nisan ayına kadar sürebilen, salgınlara yol açabilen bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığı olduğuna  işaret edildi.

Solunum yollarına yerleştikten 1-2 gün sonra yüksek ateş, yaygın kas eklem ağrı, kuru öksürük, halsizlik şikayetlerine neden olup, ‘Paçavra’ olarak da bilinen gribin, yaşlılarda, çocuklarda, altta yatan hastalığı olanlarda ciddi seyredip hastaneye yatışı gerektirebilecek tablolara neden olabildiğine vurgu yapıldı. Açıklamada şu bilgiler aktarıldı:

BULAŞMA YOLLARI…

“Çok kolay ve hızlı bulaşabilen influenza vürusu, kişi hapşırdığında ya da öksürdüğünde  havada asılı kalmakta, ve aynı odaya giren kişilerin bu havayı solumasıyla virüs bulaşabilmektedir.

GRİP AŞISI

Çok hızlı ve kolay bulaşabilen bu enfeksiyon hastalığından korunmada tek ve en önemli yol aşıdır. Grip aşısının içeriği, DSÖ tarafında her yıl bir önceki yıl dolaşımda olan Influenza türlerine göre hazırlanmaktadır. Virüs her sene kendini yenilediği için aşı içeriği her yıl değişmektedir ve bu yüzden her yıl tekrar aşılanmak gerekir. Her yıl Eylül-Ekim-Kasım aylarında tek doz şeklinde yapılmalıdır. Grip aşısından sonra kesin koruyuculuğun başlaması için en az 10-14 günlük bir süre gerekmektedir. Aşı ile koruyuculuk sağlıklı kişilerde yüzde 80’lere varmaktadır; yaş ilerledikçe koruyuculuk yüzde 50-60’lara inmekle birlikte hastalığın hafif geçirilmesi sağlanmaktadır. Yaşlılarda hastaneye yatışları yüzde 50-60, ölümleri yüzde 80 oranında azaltmaktadır.”

GRİP AŞISI KİMLERE ÖNERİLMEKTEDİR?

Bakanlık açıklamasında, Grip aşısının yapılmasında sakınca olmadığı için herkesin yaptırmasının önerildiği ancak  özellikle yaptırması önerilen grupların şunlar olduğu belirtildi:

AŞILANMASI GEREKEN GRUP

“50 yaşın üstündekiler, Şeker hastaları, Astım hastaları, Kronik akciğer hastaları, Kronik kalp ve damar sistemi hastaları, Kronik hastalık dışında bağışıklık sistemleri zayıflamış olan kişiler: Kanserli-lösemili kişiler, bağışıklık sistemi hastalığı olan¬lar, organ ve kemik iliği nakli yapılan kişiler, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlar) Huzurevi, bakımevi vb ortamlarda yaşayanlar.

AŞILANMASI ÖNERİLEN GRUP

Mutlaka yapılması önerilen kişilerle sürekli temas halinde olanlar, 50-64 yaş arası kişiler, Kronik tıbbi rahatsızlıkları bulunan huzurevi ve diğer kronik bakım kuruluşlarının tüm yaşlardaki sakinleri, Astım dahil pulmoner ve kardiyovasküler sisteme ait kronik hastalıkları bulunan erişkinler ve çocuklar, Bir önceki yılda (şeker hastalığı dahil) kronik metabolik hastalıklar, böbrek disfonksiyonu, hemoglobinopatiler, ya da bağışıklık sisteminin baskılanması nedeniyle düzenli tıbbi takip ya da hastaneye yatırılmaları gerekmiş olan erişkinler ve çocuklar, Sağlık personeli, Yukarıda belirtilen risk grupları ile aynı ortamda yaşayanlar, Huzurevi, bakımevi ve benzeri yerlerde çalışan personel.

ÖZEL GRUPLAR

Hamile bayanlar (4 aylıktan itibaren), HIV ile enfekte kişiler, Sık seyahat edenler,Gribin tıbbi ve ekonomik olumsuz etkilerinden korunmak isteyen kişiler (iş adamları, üretimde çalışanlar, sporcular vb).

8 YAŞ ALTI ÇOCUKLAR

Grip aşısı, 8 yaşının altındaki çocuklara ilk kez yapılacağı zaman bir ay ara ile iki doz önerilir sonraki yıllarda tek doz yapılır. 3 yaş altına yarım doz önerilir. Yetişkinlerde tek doz yeterlidir. Koruyuculuğu bir yıl kadar devam eder.”

Açıklamada, Bakanlığın daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da devlet hastanelerinde çalışan hemşire, doktor ve yardımcı sağlık çalışanlarını aşılamak için gerekli planlamayı yaptığı ancak Grip aşısının Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen bir “mecburi aşı” olmaması nedeniyle tüm halkın yapılan bilgi ve uyarılar doğrultusunda tedbir alması gerektiği  belirtildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.