1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SAĞLIK BAKANLIĞINDAN UYARI
SAĞLIK BAKANLIĞINDAN UYARI

SAĞLIK BAKANLIĞINDAN UYARI

Sağlık bakanlığı bulaşıcı hastalıklar koordinasyon komitesinden uyarı

A+A-

Sağlık Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren, ‘Bulaşıcı Hastalıklar Koordinasyon Komitesi’, mevsimsel gripte, risk grubunda olan kişilerin, daha dikkatli olmaları uyarısında bulundu.

Komite dün bir toplantı gerçekleştirdi.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, komitenin grip mevsiminin başladığına dikkat çekerek, 2009 yılındaki dünya çapındaki salgından (Pandemi) sonra H1N1 virüsü olarak bilinen ‘İnfluenza’ virüsünün mevsimsel grip etkenleri arasında yerini almakta olduğunu belirttiği kaydedildi.

Dünya çapındaki salgından sonra geçen 6 yıl içerisinde, çoğu insanın virüsle karşılaştığı kaydedilen açıklamada, bu nedenle hastalığa karşı, toplumda önemli ölçüde bir bağışıklığın geliştiği ifade edildi.

Buna rağmen, belli risk gruplarındaki kişilerin mevsimsel grip dönemlerinde her zaman daha dikkatli olmaları gerektiği vurgulanan açıklamada, bağışıklık sistemleri zayıf olan bu kişilerin her yıl Ekim-Kasım aylarında muhakkak grip aşılarını yaptırmaları önerisinde bulunuldu.

Grip aşısının koruyuculuğunun, aşıdan 15 gün sonra başlayıp 6 aya kadar sürdüğü altı çizilen açıklamada, risk grubundaki kişilerin, 38 dereceyi geçen ateş ve veya baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı, burun akıntısı, öksürük veya solunum güçlüğü gibi bulgulardan birisi bulunması halinde, zaman kaybetmeden hekime başvurmaları önerildi. 

Hekimlere de çağrı yapılarak, risk grubunda olan kişinin grip olduğu düşünülüyorsa, mutlaka antiviral tedaviye başlanması istenen açıklamada, Sağlık Bakanlığı Bulaşıcı Hastalıklar Koordinasyon Komitesi tarafından risk grubundaki kişiler şu şekilde tanımladı:

“65 yaş ve üzeri kişiler; İki yaşın altındaki bebekler; Hamileler; Bakımevi veya huzurevinde kalanlar; Astımı, kronik akciğer hastalığı olanlar; Kalp damar sistemi hastalığı olanlar; Bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar; Kan hastalığı olanlar; Şeker hastalığı olanlar; Nörolojik hastalığı olanlar; Metabolik hastalığı olanlar; Kronik karaciğer hastalığı olanlar; Aşırı kilolu olanlar; Sağlık çalışanları; 6 ay 18 yaş arasında olup uzun süre aspirin kullanması gerekenler”.

Açıklamada,  “Risk grubunda olmasa da kişide nefes darlığı, hızlı nefes alıp verme, tansiyonda düşme, bilinç düzeyinde değişiklik gibi bulgular varsa, en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna gidilmesi ve tedavi başlatılması gerekmektedir” denildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.