1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “SAĞLIK ÇALIŞANLARINA SALDIRILAR KABUL EDİLEMEZ"
“SAĞLIK ÇALIŞANLARINA SALDIRILAR KABUL EDİLEMEZ"

“SAĞLIK ÇALIŞANLARINA SALDIRILAR KABUL EDİLEMEZ"

Kamu-Sen, Sağlık Bakanlığı’nı, acil servis ile sağlık sektöründe yaşanan sorunları,

A+A-

BAKANLIĞI, ACİL SERVİS İLE SAĞLIK SEKTÖRÜNDE YAŞANAN SORUNLARI KÖKÜNDEN ÇÖZECEK ADIMLAR ATMAYA ÇAĞIRAN SENDİKA YETKİLİLERİ BAKAN GÜLLE İLE DE GÖRÜŞTÜ

SAĞLIK BAKANI GÜLLE: “SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YAPILAN SALDIRILAR KABUL EDİLEMEZ… ŞİDDETLE KINIYORUZ”

Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen), Sağlık Bakanlığı’nı, acil servis ile sağlık sektöründe yaşanan sorunları artık kökünden çözecek yasal önlemler için adım atmaya çağırdı.

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle de, sağlık personeline olabilecek fiziki ve sözlü saldırıların kabul edilemez olduğunu ve bunu şiddetle kınadıklarını vurguladı.

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi acil servisinde bir hemşirenin darp edilmesini protesto eden Kamu-Sen, bugün Sağlık Bakanlığı önünde basın açıklaması da yaptı ve Sağlık Bakanı’ndan, sıkıntılara çözüm bulamayacaksa istifasını vermesini talep etti.

Kamu-Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş başkanlığındaki heyet, darp edilen hemşire ile birlikte Sağlık Bakanı Ahmet Gülle ile de görüştü.

Basına, darp edilen hemşirenin yırtılmış önlüğünü de gösteren Özkardaş, ülkede sağlık çalışanlarının, basın mensuplarının ve kamu görevlilerinin darp edildiğini ancak ülkeyi yönetenlerin sadece “üzüntülerini belirttiğini” ve cezai işlem için olayın takipçisi olmadığını savundu.

Özkardaş, Cuma akşamı alkollü bir sürücünün hastaneye getirildiğini, yakınlarının da hastaneye geldiğini, “lütfen dışarıda bekleyin, hastaya doktor gerekli müdahaleyi yapacak” diyen hemşirenin darp edildiğini ifade ederek, burada polise ve güvenlik görevlilerine de küfür edildiğini iddia etti.

Hemşirelerin tüm özverileriyle görevleri olmayan konularda bile çalıştığını, ancak artık görevleri dışında hiçbir görevi yerine getirmeyeceğini ifade eden Özkardaş, darp, şiddet ve hakaret olaylarından Sağlık Bakanlığı ve hükümeti sorumlu gösterdi.

Acil serviste fiziki altyapıda iyileştirmeler talep eden Özkardaş, saldırıyı yapanlara gerekli cezai işlemlerin uygulanması gerektiğini belirterek, bakanlığın işin takipçisi olmasını istedi.

Özkardaş, sağlıkta örgütlü sendikalara da çağrıda bulunarak, sağlık sektöründeki sorunların çözülmesi ve çalışanlar için birlikte hareket edilmesinin gerekliliğine işaret etti.

BASIN AÇIKLAMASI

Sendikanın basın açıklamasını okuyan Kamu-Sen Genel Sekreteri Metin Atan da, personel eksikliği, araç gereç yetersizliği ve bozuk sisteme rağmen canla başla çalışılarak hayat kurtarmaya çalışan sağlık personelinin zaman zaman bazı hasta ve veya yakınları tarafından darp edildiğini, hakarete ve şiddete maruz kaldığına dikkat çekti.

Atan, yaşanan her darp ve şiddet olayı sonrası sadece “üzüntülerini” bildiren yetkililerin ise, sorunun çözülmesi için bugüne kadar hiçbir adım atmadığını savunarak, şöyle devam etti:

“Birçok hemşiremiz, personel eksikliği nedeni ile günde 36 saat çalışmak zorunda kalmakta ve görevleri olmadığı halde ambulans şoförlüğü, teknisyenlik, eczacı kalfalığı, röntgen teknisyenliği, kapıcılık, sekreterlik gibi bir çok görevleri de yapmak zorunda kalmaktadırlar.

Tüm bunlara rağmen hak etmedikleri şekilde hakaretlere, darp ve şiddet uygulamalarına maruz kalmaktadırlar.

Geçtiğimiz gün, gece yarısı Lefkoşa Devlet Hastanesi Acil servisinde görevli hemşireyi darp eden ve küfürlü hakaretler yağdıran şahısların, arsız hırsız misali hemşireyi suçlamaya çalışması ve davasını geri çekmesi için nüfusunu kullandığına dair duyumlar ise, ülkemizdeki çarpık yapının resmidir.

Günde 400-500 kişiye hizmet verilmeye çalışılan acil servisteki hemşirelerimiz de tıpkı diğer servislerde olduğu gibi artık bu yükü kaldıramaz olmuşlardır.

Sağlık hizmetleri sadece, hemşiresiz, doktorsuz, sağlık ocaklarını açıp, kurdele kesmekle olmuyor. Hemşire istihdamlarına gelince para ve kadro bulamayanlar, partizanlığa gelince, para da, kadro da yaratmaktadırlar.

Sağlık Bakanlığı artık ya bu sorunları kökünden çözecek yasal önlemler için adım atar ya da ‘biz bu işi bu kadar yapabiliyoruz’ diyerek istifalarını veririler.

Sağlık üzerinden yaptıkları partizanlıklar ve tasarruflar artık halkın sağlığını da çalışanların ruh sağlıklarını ve can güvenliklerini de tehdit eder duruma gelmiştir.

Sağlıkta örgütlü tüm sendika ve birliklere de çağrımızdır; halkın ve çalışanların can güvenliği üzerinden inatlaşma yapılamaz. Sağlıkta yaşanan tüm sorunlar için birlikte hareket etmek için artık bir araya gelmeliyiz.”

GÜLLE

Basın açıklamasının ardından Kamu-Sen’i kabul eden Sağlık Bakanı Ahmet Gülle de, sendikanın bu konudaki duyarlılığına teşekkür ederek, sağlık personeline olabilecek fiziki ve sözlü saldırıların kabul edilemez olduğunu ve bunu şiddetle kınadıklarını vurguladı.

Gülle, sağlık çalışanlarının tüm özverileriyle hoşgörüyle görevini yaptığını, halkın da bu konuda duyarlı olması, dikkatli davranması gerektiğini ifade ederek, sağlık çalışanına yönelik yapılan olayın kabul edilemez olduğunu kaydetti.

“ACİL SERVİSLERDE YENİDEN YAPILANDIRMA ÇALIŞMASI BAŞLATTIK”

Acil servislerde yeniden yapılandırma çalışması başlattıklarını, Türkiye’den uzmanların da kendilerine destek için incelemelerde bulunduğunu, acil servis binasının yeniden dizayn edilip çağdaş hale getirilmesi için planlamaların yapıldığını anlatan Gülle, personel eksikliğinin giderilmesi, güvenlik elemanlarının yasal çalışması ve fiziki altyapının güçlendirilmesi için çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.