1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SAĞLIKLI KAYIT SİSTEMİ BULUNMUYOR
SAĞLIKLI KAYIT SİSTEMİ BULUNMUYOR

SAĞLIKLI KAYIT SİSTEMİ BULUNMUYOR

Meclis Başkanı Sibel Siber, bugün Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Kurumu, Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin’i kabul etti ve verimli araştırma yapılabilmesi için istatistiki bilgilerin çok önemli olduğunu vurguladı.

A+A-

SİBER, VERİMLİ ARAŞTIRMA YAPILABİMESİ İÇİN STATİSKİ BİLGİLERİN ÇOK ÖNEMLİ OLDUĞUNU VURGULADI

Meclis Başkanı Sibel Siber, bugün Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Kurumu, Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin’i kabul etti ve verimli araştırma yapılabilmesi için istatistiki bilgilerin çok önemli olduğunu vurguladı.

Meclis’ten yapılan açıklamaya göre, Sibel Siber kabulde yaptığı konuşmada,  Kayıt sisteminin oluşturulmasının şart olduğunu dile getirerek, verilerin sağlıklı tutulması için kayıt sisteminin oluşturulmasına yönelik yapılacak tüm çalışmalara katkı koymaya hazır olduğunu kaydetti.

YETERLİ İSTATİSTİKİ BİLGİ YOK

Siber, herkesin çok  hassas olduğu kanser hastalığının, yeterli olmayan istatistiki bilgilere göre bile çok yüksek olduğunu söyledi.

Tüm sağlık politikalarında olduğu gibi kanser konusunda da bir devlet politikası oluşturulması gerektiğini vurgulayan Sibel Siber, “Sağlık konusunun, her zaman gelen giden hükümetlerle değişen bir politik süreçten ziyade, devlet politikası olması gerekiyor. Çünkü sağlık ayrı bir önem taşıyor” dedi

SAĞLIKLI KAYIT SİSTEMİ BULUNMUYOR

KKTC’de, uluslararası normlara göre, sağlıklı bir kayıt sisteminin olmadığını belirten Siber, “Eğer elinizde sağlıklı veri yoksa, bununla ilgili savaş yapamazsınız. Önce ne olduğunu tespit edeceksiniz, durum tespiti yapılacak ve ona göre bununla mücadele başlayacak veya politikalar oluşturulacak” diye konuştu.

Sibel Siber, sadece kanserde değil ülkede sıklıkla görülen birçok hastalıkta bir kayıt sistemine ihtiyaç olduğunu da dile getirdi.

MURAT GÜLTEKİN

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Doç.Dr.Murat Gültekin ise konuşmasında,  Kuzey Kıbrıs’a daha önce yaptığı ziyarette kanser konusunun ön sırada olduğunu gördüklerini, ancak kanser kontrol programının bulunmamasının ciddi bir eksiklik olduğunu söyledi.

Kanserin kontrol mücadelelerinin dünya genelinde standart olduğunu da dile getiren Doç.Dr. Gültekin, kanserde kayıtın çok önemli olduğunu ifade ederek, “öncelikle kanserin doğru kayıt edilmesi gerekir” dedi.

KKTC’de kanser kayıtlarını, uluslararası standartta tuttuktan sonra, taraması, erken teşhis edilmesi ve önlenmesi için yeni politikalar geliştireceklerini anlatan Murat Gültekin, doğru istatistik, doğru bilgiler ve doğru politikalarla kanser araştırma konusunda daha başarılı olunabileceğini belirtti.

Gültekin, KKTC’deki verileri bilimsel olarak kabul etmediklerini ifade ederek, Kıbrıs’ta kayıtçılık sistemi, gerçek istatistikler ve buna bağlı politikalar üretmek istediklerini söyledi.

Tüm ülkelerde Kanser kontrol programının, resmi devlet politikası olduğuna dikkati çeken Doç.Dr. Gültekin, Kuzey Kıbrıs’ta da, kanser kontrol programının, resmi devlet politikası haline dönüştürülmesini önerdi.
Kanserin önlenebilir ve erken teşhisi ile tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu dile getiren Gültekin, kanserin bir kader olmadığını doğru beslenme sağlıklı yaşama ile bunun önüne geçilebileceğini vurguladı.

Görüşmeye, Temel Onkoloji Uzmanı, Kanser Hastalarına Yardım Derneğinin Bilimsel Danışmanı Mine Çağlar ile Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail de katıldı.

ÇAĞLAR

Temel Onkoloji Uzmanı, Kanser Hastalarına Yardım Derneği’nin Bilimsel Danışmanı Mine Çağlar da, kanser konusunun devlet politikası haline getirilmesini istedi.

Çağlar, kanser hastalığının zaman kaybedilecek bir hastalık olmadığını belirterek, kanser araştırmalarında erken bir zamanda doğru bir sistem kurmak istediklerini söyledi.

Mine Çağlar, KKTC’ye ulusal kanser kontrol programının kazandırılmasının en büyük hedefleri olduğunu da belirtti.

KOCAİSMAİL

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail de, 20 yıldır hedeflenen noktaya bugün ulaşıldığını görmenin gururunu yaşadıklarını söyledi.

Kocaismail, kanser  kontrol programının ülkeye kazandırılacak olmasını, memnuniyet verici olarak değerlendirerek en erken bir zamanda bunun yürürlüğe geçmesini temenni etti.

TAK

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.