1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SAĞLIKTA GERİ SAYIM BAŞLADI!
SAĞLIKTA GERİ SAYIM BAŞLADI!

SAĞLIKTA GERİ SAYIM BAŞLADI!

Bu devran böyle dönmez!

A+A-
Kamuda çalışıp ikinci iş yapan doktorlar hakkında işlem yapılmasını öngören mahkeme emrinin süresinin dolmasına son 9 gün kalırken, KTSÇH elinde dosya hazır bekliyor
 
Suna ERDEN

Kamuda çalışıp ikinci iş yapan doktorlar hakkında işlem yapılmasını öngören mahkeme emrinin süresinin dolmasına son 9 gün kalırken, KTSÇH elinde dosya hazır bekliyor

Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği’nin (KTSÇH), Anayasa Mahkemesi kararına rağmen, kamu doktorlarının ikinci iş yapmasını önlemeye yönelik işlem yapmadığı gerekçesiyle Yüksek Mahkemeye yaptığı başvuru sonucu alınan mandamus emirnamesinin (bir yetkinin kullanılmasını sağlamak) süresi 1 Ağustos tarihinde doluyor. Sağlık Bakanlığı’nın ikinci iş yapan doktorlarla ilgili işlem yapmasını öngören emirname gereğince bakanlığa verilen sürenin tamamlanmasına 9 gün kalmışken, KTSÇH elinde dosya hazır bekliyor. KTSÇH Başkanı Remzi Gardiyanoğlu, ikinci işe yönelik işlem başlatması için Sağlık Bakanlığı’na verilen sürenin 1 Ağustos tarihinde dolduğunu, 2 Ağustos tarihinde ikinci iş yapan hekimlerin isimlerinin yer aldığı dosyayla birlikte bakanlığın kapısını çalacaklarını söyledi. Star Kıbrıs’a konuşan Gardiyanoğlu, sadece bakanlığa değil, Ombudsman Emine Dizdarlı’ya da aynı dosyayı vereceklerini, bakanının görevini yapmaması halinde dokunulmazlığının kaldırılması için girişimde bulunacaklarını açıkladı. Gardiyanoğlu, 1 Ağustos tarihinden itibaren ikinci iş yapan doktorların geri dönüşümsüz kamudan ihraç edileceğini söyledi.

BİRÇOK DOKTORU İLGİLENDİRİYOR

Gardiyanoğlu, ülke genelinde sözleşmeli ve kadrolu 265 doktorun kamuda görev yaptığını, bu hekimlerin yüzde 80’ninden fazlasının ikinci iş yaptığını dile getirdi. Gardiyanoğlu, Sağlık Bakanı’nın mahkemeden “mandamus emrini” yerine getirebilmek için 6 aylık bir süre istediğini ifade ederek, “Sayın Bakan gerekli çalışmaların ve sağlık yasalarının çıkarılması için mahkemeden süre istedi. Talep edilen 6 aylık süre bakanlığa tanındı ancak zaman dolmasına rağmen gerekli adımlar atılmadı” dedi. Gardiyanoğlu, Sağlık Bakanının 6 aylık sürede ikinci iş yasağını uygulamaya koymak için gerekli çalışmaları yapmak yerine mahkeme emrini delmenin yollarını aradığını savundu.

AMAÇLARI BELLİ

Gardiyanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm hekimlerin birliği olması gerekirken sadece Tıp-İş’in çıkarları için çalışan Tabipler Birliği, bir tüzük hazırlayarak bunu Sağlık Bakanlığı’na verdi. Hazırlanma amacı mahkeme emrine rağmen ikinci işi yasal hale getirmek olan bu tüzük, bizim itirazlarımız sayesinde birkaç kez değiştirildi ve son olarak 17 Temmuz tarihinde Bakanlar Kurulu’na gönderildi. Ancak Maliye Bakanı Serdar Denktaş, tüzüğün hazırlanış amacını anladı ve düzenlenmesi için geri gönderdi. Bu tüzük sadece bazı kesimlerin çıkarları için hazırlanmış bir tüzüktür. Özel kliniklerini kamuya kiralayarak ikinci işlerini devam ettirmeye çalışan kesimin, tüzüğü çıkarmak için verdikleri çaba boşuna gidecektir.” Tıp-İş’in artık bu ülkede ikinci işin son bulduğunu anlaması gerektiğini kaydeden Gardiyanoğlu, tüzüğün geçmesi halinde mahkemeye başvuracaklarını ve ara emri alacaklarını dile getirdi.

2 AĞUSTOS’TA HAREKETE GEÇECEKLER

Mahkemenin Sağlık Bakanlığı’na verdiği sürenin bitmesine 9 gün kaldığını ifade eden Gardiyanoğlu şunları söyledi: “Mahkemenin, bakanlığa ikinci iş yasağını uygulamaya koyması için verdiği emir süresi doluyor. Serbest Çalışan Hekimler Birliği olarak, 2 Ağustos sabahı Tıp-İş Başkanı’nın, Tabipler Birliği Başkanı’nın ve birlik yönetim kurulundan bazı doktorların ikinci iş yaptığına dair içinde belgeleri olan dosyayı bakanlığa sunacağız. Sadece bakanlık değil aynı dosyayı Ombudsman Emine Dizdarlı’ya da vereceğiz. Eğer bakanlık irade yetkisini kullanmayacaksa baypass edilecek ve Ombudsman devreye girecek. Bir hafta sonra yani 9 Ağustos’ta ise klinik şeflerini, 16 Ağustos’ta da kamuda çalışıp ikinci iş yapan tüm hekimlerin ismini belgeleriyle bildireceğiz.”

KAMUDAN UZAKLAŞTIRILACAKLAR

Gardiyanoğlu, şikayetin yapılmasının ardından devam edecek süreci ise şöyle anlattı: “Şikayetten sonra bakanlık ikinci iş yapan doktorları tespit etmek için soruşturma memuru atayacak. Tespit edilen isimler Kamu Hizmetleri Komisyonu’na verilecek ve disiplin soruşturması başlatılacak. İkinci iş yaptıklarına kanaat getirilen hekimler geri dönüşümsüz olarak kamudan uzaklaştırılacak. Biz zaten ikinci iş yapan doktorlarla ilgili tüm belgeleri temin ettik ve Sağlık Bakanı’na sunacağız. Ancak bakana güvenimiz olmadığı için aynı dosyayı Ombudsman Emine Dizdarlı’ya da vereceğiz. Eğer bakan görevini yapmazsa Ombudsman devreye girecek. Tabi biz de görevini yapmayan bakanının dokunulmazlığının kaldırılması için meclise başvuracağız. Ayrıca mandamus emri, görevini yapmayan kişiyi görevden alma yetkisini de getirir.”

BU DEVRAN BÖYLE DÖNMEZ

Gardiyanoğlu, 40 yılı aşkın süredir halkın hiçe sayıldığını ifade ederek, “Kamu hastanelerinden saat 11.00’da kaçıp özel kliniklerinde hasta bakmak halkçılık değildir. Yıllardır süren bu yasadışılık artık son bulacaktır. Ancak onlar statükonun devam etmesi için her şeyi yapmaya hazırdır. İkinci işleri uğruna ülkeyi bile feda edebilirler. Gelsinler bu tüzüğü neden yaptıklarını basında ve herkesin önünde açıklasınlar. Biz her türlü yüzleşmeye hazırız.”Gardiyanoğlu, son 9 gün kaldığını yineleyerek, Sağlık Bakanının süreci iyi yönetemediğini savundu ve “Bakanı istifaya çağırıyoruz” şeklinde sözlerini sonlandırdı.

ŞUBAT AYINDA KARAR AÇIKLANMIŞTI

Anayasa Mahkemesi, 2009 yılında doktorların 2. iş yapmalarına olanak kılan yasa maddesini Anayasaya aykırı bulmuş ve gereğinin yapılmasına emir vermişti. Ancak Anayasa Mahkemesi kararına rağmen, kamu doktorlarının ikinci iş yapmasını önlemeye yönelik bir adım atılmamıştı. Bunun üzerine Serbest Çalışan Hekimler Birliği, Sağlık Bakanlığı ile Sağlık Bakanını 2. iş yapan doktorlara disiplin işlemi yapmadıkları gerekçesi ile “Mandamus emirnamesi” çıkarılması için 2015 yılında Yüksek Mahkemeye başvurmuştu. Kamuda çalışan doktorların özel sektörde de hizmet vermesine ilişkin 2 yıl devam eden dava 1 Şubat 2017 tarihinde karara bağlanmıştı. Mahkeme, Sağlık Bakanına ve Sağlık Bakanlığı tüzel kişiliği aleyhine yasanın ilgili maddelerini uygulaması yani kamu görevlisi doktoru olup özel kliniklerinde de doktorluk yapanlara yönelik olan yasanın uygulanmasını emreden bir mandamus emirnamesi (bir yetkinin kullanılmasını sağlamak) çıkarılmasına karar vermişti. Mahkeme, ayrıca kararın uygulanmaya konması için Sağlık Bakanına ve Bakanlık Tüzel kişiliğine 6 ay süre tanımıştı.
Star Kıbrıs
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.