1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SAĞLIKTA REFORM DEĞİL, DEFORM YILI!
SAĞLIKTA REFORM DEĞİL, DEFORM YILI!

SAĞLIKTA REFORM DEĞİL, DEFORM YILI!

“Sağlıkta reform adına ne yapıldı? "

A+A-

Sağlık alanında faaliyetlerini sürdüren örgütlerin temsilcileri, hükümetin sağlıkla ilgili ortaya koyduğu performansın kötü olduğunu belirtti.

Özlem ÇİMANDAL

Ülkede her geçen gün sağlık sisteminin daha da geriye gittiğini savunan sağlık birlikleri temsilcileri, hükümetin 2017 yılının sağlıkta reform yılı olacağı sözünü hatırlatarak, verilen sözlerle pratik hayattaki gerçeklerin örtüşmediğini kaydetti. 

 

Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu: 

“2017 yılı sağlıkta 

reform yılı olacaktı”

UBP-DP hükümetinin iktidara gelirken sağlıkta reform yılı olacağı ve 2017 yılının sonunda da reformların tamamlanacağı sözünü verdiğini hatırlatan Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu, verilen sözlerle pratik hayattaki gerçeklerin örtüşmemesini eleştirdi. 

 

“Sağlık Bakanlığı icraatları Anayasa’dan döndü”

KKTC’de sağlıkta gelinen noktada Serbest Hekimler Birliği’nin açmış olduğu dava sürecini kaybeden bir Sağlık Bakanlığı ile karşı karşıya olunduğuna değinen Gardiyanoğlu, “Başsavcılığın olumsuz görüşüne rağmen Anayasa’ya alelacele geçirilmeye çalışılan ve Anayasa mahkemesinden dönen bir döner sermaye yasası da ortadadır. İktidarlık süresi boyunca kendisini sadece park ve bahçeler müdürü sanan bir Sağlık Bakanı gördük” dedi. 

 

“Sağlıkta reform adına ne yapıldı? Hiçbir şey”

“Hastanenin duvarlarını yaptı övündü, sıcak su akıttı övündü, park yerine asfalt döktü övündü” diyen Gardiyanoğlu, “Peki sağlıkta reform adına ne yaptı? Hiçbir şey yapmadı” ifadelerini kullandı.    

 

“Kamu hekimlerinin özelde hasta bakması yasal değil”

Yapılacak, edilecek şeklindeki söylemlerin çok fazla olduğunu ancak icraatta elle tutulur bir şey olmadığını savunan Gardiyanoğlu, “Geçtiğimiz haftalarda da 2018 yılının reform yılı olacağı söylendi. Bundan önceki 1,5 yılın çöpe atıldığı farkında olunmadan. Bir tek bu dönem ne yapıldı kamu sağlık çalışanlarına hem kamuda hem de özelde hasta bakma hakkı tanındı yasal olmamasına rağmen. Bununla ilgili tüzük de mahkemededir. Zaten döner sermaye yasası iptal olduğu için ve döner sermaye yasasının olmadığı bir kamu sağlık çalışanları yasası içinde kamu hekimlerinin şu an özel hastanelerde hasta bakma hakları yoktur” ifadelerini kullandı. 

 

“Sağlıkta halkın 

yararına hiçbir adım 

atılmadı”

KKTC sağlık alanında mevcut hükümetin iktidarlığı süresince halkın yararına bir uygulama ve reform olmadığını söyleyen Gardiyanoğlu, “Kendilerini sağlığın başı olduğunu unutarak, park ve bahçeler müdürü olduklarını sanıyorlar” dedi.  

 

“Hekim olmadığı için hastalar Mağusa’dan 

Lefkoşa’ya yollanıyor”

Yeni hastane yapılacağı söylemlerini de eleştiren Gardiyanoğlu, mevcut hastanelerin yönetilememesinin acizliğinin dahi farkında olunamadığını dile getirdi. Gardiyanoğlu, “Bugün hala Mağusa’da olan bir kazada yaralananlar Lefkoşa’ya sevk ediliyor hekim açıklığı nedeniyle. Hekim açığı olan bir zihniyet kasaba büyüklüğündeki bir hastaneyi nasıl idare edecek?” diye sordu. 

 

“Poliklinik zihniyeti 

ile oradan oraya 

hasta taşıyorlar”

Gardiyanoğlu, “Cengiz Topel’de doktor yok deniliyor. Buraya doktor yollayamayan bir zihniyet Güzelyurt’taki hastaneyi nasıl yönetecek. Karpaz’a hekim olarak kimi göndereceksiniz deseniz bunun cevabı yoktur. Poliklinik zihniyeti ile oradan oraya hasta taşıyacak olan bir zihniyetle hareket edilmektedir” ifadelerini kullandı. 

 

KKTC halkının 

şikayetçi olduğu 

2. konu sağlık

Ülkede yapılan son anket çalışmasına göre halkın ilk sırada şikayetçi olduğu konunun Kıbrıs konusu olduğu görülürken, ikinci sırada sağlık konusunun geldiğini hatırlatan Gardiyanoğlu, halkın da ülke sağlık sistemine tepkili olduğunu söyledi. 

 

“Sabah 11’den 

sonra hastanede 

doktor yok”

Hastanelerde randevulu sisteme geçildiği söylemlerini de eleştiren Gardiyanoğlu, randevulu sisteme geçildiği ve doktorların mesai saatlerine uyduğu açıklamalarının da gerçeği yansıtmadığını savunarak, “Yarın sabah 11’de hastaneye gidelim bir tane hekim bulabilecek miyiz?” diye sordu.  

 

Tabipler Birliği As 

Başkanı Teksen 

Köroğlu:  “KKTC sağlık sisteminin sorunları gittikçe derinleşiyor”

KKTC sağlık sisteminin sorunlarının gittikçe derinleşmeye devam ettiğini ifade eden Kıbrıs Türk Tabipler Birliği As Başkanı Teksen Köroğlu, “Ne hizmet verenler ne hizmet alanların memnun olmadığı bir duruma gelindiğini hepimiz görmekteyiz. Böyle bir durumda sağlık sisteminin eleştirilmesi bile artık abesle eşdeğerdir” dedi. 

 

“Yapılan yanlışlara 

hükümetler 

kulaklarını tıkadı”

Sağlık alanındaki yanlışların yıllardır doğru düzgün açıklanmamasının ülkeyi bu hale getirdiğini dile getiren Köroğlu, “Liyakatsiz yönetimler bizi bu günlere getirdi. Sağlık alanında yapılan yanlışlara hükümetler yıllardır kulaklarını tıkamıştır” ifadelerini kullandı. 

 

42 yılda 39 hükümet, 41 sağlık bakanı 

42 yılda 39 hükümetin görev aldığı 41 sağlık bakanının atandığı bir sistemin varlığına da dikkat çeken Köroğlu, “Sağlık alanının neden bu hale geldiğinin açıklamasını yapan hiçbir hükümet olmadı bunca zamandır” dedi. 

 

“Mevcut sistemi yanlış yöneticiler bu 

hale getirdi”

Sağlık sistemindeki problemi yaratanların yarattıkları problemleri nasıl çözeceklerini hiç düşünmediklerinin de altını çizen Köroğlu, “Çünkü her sektörde olduğu gibi partizanca popülist kararlarla yönetici kadrolar hep yanlışlarla dolduruldu. Yanlış yöneticiler, önyargı ile seçilmiş yöneticiler sağlık sistemini bu kötü günlere getirdi” diye konuştu. 

 

“Sağlık sistemi rant 

lobilerinin etkisinde”

“Rant lobilerinin etkisindeki sağlık sisteminin bu şekilde sürdürülmesi çarpıklığın devamını ve sağlık sisteminin çökmesini sağladı ve şimdiki oluşan bu kaotik bozuk yapıyı ortaya çıkardı” diyen Köroğlu, “Sağlık sistemini düzeltmek mümkün mü derseniz evet çareler vardır, mümkündür, paydaş örgütlerle diyalog içinde tartışma ortamı oluşturarak dünyadaki iyi ve çalışan örnekleri de ada şartlarına uygulayabilmek hiç de zor değildir” ifadelerini kullandı. 

 

“Hükümet ve 

partiler ancak 

nutuk attı”

“Ben bilirim olur deyip de tepeden inme kararlarla günü birlik çözümler üreterek sorunları hasıraltı ederek sağlıktaki problemleri çözemezsiniz diyen Köroğlu, yıllardır bu vizyonla hareket eden hükümetler ve partilerin sadece nutuk sallamakla yetindiğini ve sağlık sistemini olduğundan da geriye götürdüğünü söyledi.

Yeni Bakış

 

 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.