1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SAĞLIKTA STRATEJİK PLAN
SAĞLIKTA STRATEJİK PLAN

SAĞLIKTA STRATEJİK PLAN

Sağlıkta stratejik plan..

A+A-

GÜLLE: “BAKANLIK OLARAK ÇALIŞTAY’DA ORTAYA ÇIKAN BULGULARA DAYALI STRATEJİK PLAN ÇALIŞMASI YAPACAK, BUNU ŞUBAT 2014’E KADAR TAMAMLAYIP BAKANLAR KURULU’NA SUNACAĞIZ”

“PLANDA YER ALACAK AKSİYONLAR, ÖNGÖRÜLEN ZAMAN ÇİZELGESİ, SORUMLULUKLAR VE KAYNAK KULLANIMLARI MART 2014’TE YÜRÜRLÜĞE KONULACAK”

“ÇALIŞTAY SONUCUNDA TESPİT EDİLEN SORUN VE ÖNERİLER IŞIĞINDA ORTAYA ÇIKACAK PLANIN UYGULANMASI SONRASINDA SAĞLIK SEKTÖRÜNÜN YENİDEN YAPILANDIRILMASI OCAK 2015’TE BAŞLAYACAK”

RAPORDAN... “KKTC’DE KALICI BİR SAĞLIK POLİTİKASI VE STRATEJİ OLUŞMADI”

Lefkoşa, 21 Ocak 14 (T.A.K): Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, 2013 yılının Kasım ayında gerçekleşen Sağlık Çalıştayı sonuçlarına göre sağlık sektörünün yeniden yapılandırılacağını, yapılanmaya 2015 yılının Ocak ayında başlanacağını açıkladı.

Gülle, “Bakanlık olarak çalıştayda ortaya çıkan bulgulara dayalı bir stratejik plan çalışması yapacak, bunu Şubat 2014’e kadar tamamlayıp Bakanlar Kurulu’na sunacağız. Planda yer alacak aksiyonlar, öngörülen zaman çizelgesi, sorumluluklar ve kaynak kullanımları Mart 2014’te yürürlüğe konulacak” dedi.

Bakan Gülle, çalıştay sonucunda tespit edilen sorun ve öneriler ışığında ortaya çıkacak planın uygulanması sonrasında sağlık sektörünün yeniden yapılandırılmasını 2015 sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.

SAĞLIK ÇALIŞTAYININ RAPORU KAMOYUYLA PAYLAŞILDI

Sağlık Bakanlığı tarafından 28 ile 30 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen ve sağlık sektöründeki tüm paydaşların katkı koyduğu, The Management Centre danışmanlığıyla hazırlanan çalıştay raporu bugün Lefkoşa Golden Tulip Hotel’de gerçekleştirilen basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı.

Basın toplantısında başta Sağlık Bakanı Ahmet Gülle’nin yanı sıra Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi (YTKD) Başhekimi Dr. Adil Özyılkan, Devlet Laboratuarı Müdürü Mehmet Tatar, Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi Müdürü Dr. Ahmet Ulutekin, The Management Centre Direktörü Bülent Kanol, Sağlık Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Süleyman Mert ve Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Dr. Emine Güllüelli hazır bulundu.

“ÇALIŞTAYDA CİDDİ BİR HEYECAN VARDI”

Basın toplantısında ilk sözü alan The Management Centre Direktörü Bülent Kanol, Kasım ayında gerçekleştirilen Sağlık Çalıştayı’nın sağlık sektöründeki hizmet sunumunun iyileştirilmesi hedefiyle düzenlendiğini anımsatarak, “Danışman kuruluş olarak yönettiğimiz çalıştayda ciddi bir heyecan vardı” dedi.

3 gün süren çalıştay sürecini hatırlatan Kanol, çalıştay sonuçlarının metod gereği basınla paylaşıldığını ifade etti.

BAKAN GÜLLLE, ÇALIŞTAYIN SONUÇLARI İLE İLGİLİ SUNUM YAPTI

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, basın toplantısında Sağlık Çalıştayı sonuçlarıyla ilgili bir sunum yaptı.

Gülle, çalıştayın amacını, metodunu ve içeriğini paylaştı, çalıştayda ele alınan sorunlara değinerek çözüm önerilerini ve sağlıktaki yeni yol haritasını açıkladı.

“TRAFİK, ÖNÜMÜZDEKİ EN BÜYÜK PROBLEMLERDEN BİRİDİR”

Gülle, sunuma başlamadan önce dün akşam meydana gelen ve ülkede büyük üzüntü yaratan ölümlü trafik kazasına dikkat çekerek, “Trafik, önümüzdeki en büyük problemlerden biridir” dedi, konunun ele alınması gerektiğini söyleyerek üzüntüsünü dile getirdi.

“KALİTELİ, ÇAĞDAŞ VE EŞİTLİKÇİ SAĞLIK HİZMETİ YARATMAK İÇİN”

Bakan Ahmet Gülle, sunumunda Sağlık Çalıştayı’nın hedeflerine değinerek, hasta odaklı, çalışanın memnuniyetine dayalı, kaliteli, çağdaş ve eşitlikçi bir sağlık hizmeti yaratmak için yola çıktıklarını vurguladı.

“ÖNEMLİ BİR SEKTÖRÜ ELE ALDIK”

Çalıştayda önemli bir sektörün ele alındığını ve sıkıntıların farkında olduklarını belirten Ahmet Gülle, toplumdaki potansiyel gücün iyi organize edilmesi halinde konuyla ilgili güzel sonuçlar çıkacağına inanç belirtti.

KISA, ORTA VE UZUN VADEDE KATEGORİLEŞTİRİLEN ÇÖZÜMLER

Gülle, Çalıştay’da bildiri özetlerinin sunulduğunu, komitelerin 8 başlıkta kök sorunları, tali ve yüzeysel sorunları yapılandırılmasıyla ortaya çıkan durumdan sonra ise aynı yöntemle çözüm önerilerinin sıralandığını, çözümlerin kısa, orta ve uzun vadeli olarak kategorileştirildiğini söyledi.

TÜM KATILIMCILARDAN GERİ BİLDİRİM ALINDI

Komitelerin çalışma sonuçlarının çalıştayın son günü tüm katılımcılara sunulduğunu ve geri bildirim alındığını anlatan Gülle, daha sonra hazırlanan taslak raporun yine tüm katılımcılara gönderildiğini, bir kez daha geri bildirim alınarak söz konusu bildirimlerin rapora eklendiğini ifade etti.

KKTC’DE KALICI BİR SAĞLIK POLİTİKASI VE STRATEJİ OLUŞMADI

Bakan Gülle’nin sunumu, Sağlık Çalıştayı Sonuç Raporu’nda tespit edilen Sağlık Sisteminin Sorunları’nı paylaşmasıyla devam etti.

Buna göre raporda, KKTC’de kalıcı bir sağlık politikası ve stratejinin oluşmadığı, yasalar, denetim, organizasyon ve finansmanda eksiklikler olduğu belirtildi.

HUKUK DEVLETİNE OLAN İNANÇ ZEDELENDİ

Raporun sorunlar kısmında “Tedavi edici sağlık hizmetlerinin sunum ve finansmanında sorunlar vardır, tedavi edici sağlık hizmetlerine öncelik verilmesi sonucunda koruyucu sağlık hizmetleri ikinci plana düşmüştür” denirken, hasta haklarıyla ilgili yasaların eksik olduğu, sağlıktaki mevcut yasal mevzuatın tam anlamıyla uygulanmadığı, böylelikle de hukuk devletine olan inancın da zedelendiği ifade edildi.

“YASALAR GERÇEK ANLAMDA UYGULANAMIYOR”

Bakan Gülle, ülkede yasaların ve yasal düzenlemelerin gerçek anlamda uygulanamadığını belirterek bu durumun hukuk devletine güvensizlik olarak ortaya çıktığını söyledi.

OTOMASYON EKSİKLİĞİ İLAÇ İSRAFINA DA YOL AÇIYOR

Otomasyon, bilgi işlem sistemlerinin eksikliği ve kamu ve özel sağlık sunucularının bir arada otomasyon sistemine geçmemiş olmasının büyük eksiklik olduğu ifade edilen raporla ilgili sunumda ayrıca, otomasyona dayalı ilaç takip sisteminin olmayışı nedeniyle ortaya çıkan ilaç israfına dikkat çekildi.

İSTATİSTİKİ BİLGİ VE İŞBİRLİĞİ EKSİKLİĞİ

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle’nin sunumunda özel sağlık kuruluşlarının sosyal sağlık hizmetlerinin basamakları içerisinde yer almamasıyla Sosyal Sigortalar Dairesi’nin özel sektöre açık olmayışının sağlık sisteminin bir sorunu olduğu belirtildi.

YAPISI BİLİNMEYEN NÜFUS

Sunumda, sağlık hizmetleri üzerindeki talebin kontrolsüz ve yapısı bilinmeyen nüfus nedeniyle planlanamadığı, sektörün verimli bir istatistiki veri sisteminden yoksun olduğu, sağlığı ilgilendiren diğer kurumlarla ciddi işbirliği eksikliği bulunduğu ifade edildi.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNUN KAPASİTESİ YOK

Çalıştay’da belirlenen sorunları paylaşan Bakan Gülle, raporda sosyal güvenlik kurumunun sağlıkla işbirliği yapacak kapasitesinin olmamasına, sağlık harcamalarında ve insan kaynaklarında verimliliğin iyi bir şekilde yönetilmemesine dikkat çekildiğini anlattı.

Gülle, çalıştayın sorunlar bölümünde yöneticilik eğitimi almış yöneticiler olmaması, bilimsel yönetimin ve stratejik planlamanın kullanılmaması, sağlık yönetiminde, Sağlık Bakanlığı’nın yönetim organizasyon şemalarının güncel olmaması ve yöneticilerin yetkilerinin ve yaptırım güçlerinin belirgin olmamasına da işaret edildiğini belirtti.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ HAZIRLANDI

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle’nin basın toplantısında yaptığı sunumun sorunlarla ilgili kısmı tamamlandıktan sonra yine Çalıştay sonunda ortaya çıkan ve sağlık sistemi içerisindeki tüm paydaşların mutabık olduğu raporun çözüm önerileri kısmına geçildi.

KADROLAR YENİDEN YAPILANDIRILACAK

Çözüm önerilerinde sağlık çalışanlarını maddi ve manevi anlamda tatmin edecek çalışma ortamının yaratılması gerektiği belirtilirken, standardizasyonun ve otomasyonun oluşturularak denetimin sağlanması için kararlı bir siyasi irade ortaya konulması gerektiği üzerinde duruldu.

ULUSAL SAĞLIK POLİTİKASI PLANLANMASI

Gerçekçi nüfus verilerine göre ulusal sağlık politikalarının planlanması, teşkilat yasalarının güncellenmesi gerektiğinin belirtildiği Bakan Gülle’nin raporla ilgili sunumunda, nüfusa göre kadroların yeniden yapılandırılması, sağlık çalışanlarının kamu çalışanlarından ayrı maaş ve özlük haklarının düzenlenmesi, ayrıca sağlık çalışanlarının sürekli eğitim almalarına imkan tanınması gerektiği ifade edildi.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI, SOSYAL GÜVENLİK BİRİMLERİNİN BİRLEŞTİRİLİP BİR BÜTÇE ALTINDA TOPLANMASI VE ZORUNLU SAĞLIK SİGORTASI GETİRİLMESİ

Öneriler bölümünde “Ülkemizdeki tüm nüfusu kapsayacak şekilde genel sağlık sigortası fonunun oluşturulması gerekmektedir” denilirken, oluşturulacak sağlık güvencesi şemsiyesinin finans kaynaklarının ve hizmet alıcılarının detaylandırılması, tanımlanması ve sosyal güvenlik birimlerinin birleştirilip bir bütçe altında toplanması ve zorunlu sağlık sigortası getirilmesi üzerinde duruldu.

YETİŞKİNLERE YÖNELİK SAĞLIK EĞİTİMİ

Bakan Gülle ayrıca sağlıkta gerçek maliyetlerin belirlenebilmesi için sisteme dahil olacak sağlık hizmetlerinin kademelendirilerek zamana yayılması şeklinde bir çözüm önerisinin bulunduğu raporun sonuçlarını anlatırken, okullarda ve çeşitli merkezlerde yetişkinlere yönelik sağlık eğitimi verilmesi gerektiği, bu noktada da öncelikli olarak kadınların sağlık eğitimi alması ve ana-çocuk sağlığına önem verilmesi gerektiğini belirtti.

HASTANELER GELİŞTİRİLECEK

Hastanelerin ve sağlık merkezlerinin alt ve üst yapılarının yeniden yapılandırılması gereğinin ifade edildiği raporda, ayrıca yurt dışı sevklerin azaltılması için kurumların kapasitelerinin artırılması gerektiği üzerinde duruldu.

Temel sağlık hizmetlerindeki teknik elemanların artırılması, sorumluluk verilmesi çözüm önerisinin yer aldığı raporda, aynı zamanda sağlık kurumlarının ve sağlık personelinin denetlenmelerinin sağlanması gerektiği belirtildi.

HASTA HAKLARI ÜZERİNDE EN FAZLA DURULAN KONULARDAN BİRİ

Bakan Gülle, çalıştay süresinde en fazla üzerinde durulan konuların başında gelen Hasta Hakları konusunun raporda yer aldığını anlattı.

Gülle, “Hasta hakları yasasının kabulü ve yürürlüğe girmesi, Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık kuruluşlarında ve özel sağlık kuruluşlarında hasta hakları biriminin oluşturulması ve hasta hakları temsilcilerinin de bulunması, sağlık çalışanlarının ve hastaların hasta hakları konusunda bilinçlendirilmesi” şeklindeki çözüm önerilerinin raporda bulunduğunu belirtti.

OTOMASYON VE ELEKTRONİK REÇETE

Kamu ve özel sağlık servislerinin birbirine entegre olduğu otomasyon sistemine geçilmesinin şart olduğunun belirtildiği Sağlık Çalıştayı sonuç raporunda, elektronik reçete sisteminin yerleştirilmesi, akılcı ilaç tüketimini sağlayacak ve tedavi maliyetini olumlu yönde etkileyecek mekanizmaların geliştirilmesi, elektronik reçete sistemine geçene kadar tüm ilaçların reçetelere doktorlar tarafından yazılması ve özellikle antibiyotiklerin reçetesiz verilmemesi önerileri bulunuyor.

BAKANLIK YAPISI

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, gelir düzeyine göre artan oranlarda herkesten sağlık fonuna kesinti yapılması yönünde düzenlemeye gidilmesi, ilaçların ATC kod sistemine göre sınıflandırılması gibi önerilerin de raporda bulunduğunu belirttiği sunumunda ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın yeniden organize edilmesi, Sağlık Bakanlığı bünyesinde hukuk, iletişim, istatistik ve ARGE birimleri kurulması ve yasada belirtilen sağlık kurullarının işlevsellik kazanması şeklinde yapısal çözüm önerileri üzerinde de durdu.

Bakan Gülle, koruyucu sağlık hizmetlerine ve acil hizmetlere odaklanılırken, sağlık çalışanlarının ülkesel ihtiyaca göre uzun vadeli süreçte planlı ve özendirilerek yetiştirilmesi ve sağlıkta yöneticilik yapacak kişilerin yöneticilik eğitimi almasının sağlanması gerektiğinin raporun çözüm önerileri kısmında bulunduğunu kaydetti.

BAZI HİZMETLER ÖZELE

Sağlık Bakanı, şu ana kadar yapılmış en kapsamlı sağlık çalışması olan Kasım 2013’teki Sağlık Çalıştayı sonuçları içerisinde ihtiyaç görülmesi halinde belirli sağlık hizmetlerinin özel sektörden de tedarik edilerek Sağlık Bakanlığı’nın sistemdeki rolünün düzenleyici ve denetleyici olması şeklindeki çözüm önerisini de basınla paylaştı.

SAĞLIKTA YENİ YOL HARİTASI

Sağlık Çalıştayı’nın sonuçları ile ilgili raporun sorunlar ve çözüm önerileri belirlendikten sonra ortaya çıkan ve Sağlık Bakanlığı’nın bu sorun ve çözüm önerileri ışığında hazırladığı Sağlıkta Yeni Yol Haritası ile ilgili basına bilgi veren Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Gülle şunları vurguladı:

“Bakanlık olarak Çalıştay’da ortaya çıkan bulgulara dayalı bir stratejik plan çalışması yapacak, bunu Şubat 2014’e kadar tamamlayıp Bakanlar Kurulu’na sunacağız. Planda yer alacak aksiyonlar, öngörülen zaman çizelgesi, sorumluluklar ve kaynak kullanımları Mart 2014’te yürürlüğe konulacak.”

HEDEF 2015

Bakan Gülle, Çalıştay sonucunda tespit edilen sorun ve öneriler ışığında ortaya çıkacak planın uygulanması sonrasında sağlık sektörünün yeniden yapılandırılmasının Ocak 2015’te başlayacağını vurguladı.

Bakan Gülle, basın toplantısının sonunda konunun 3 ana başlık altında toplanabileceğine, sağlık alanında çalışanlar, hastalar ve Genel Sağlık Sigortası konusunda yapılması gerekenlere dikkat çekti.

ONKOLOJİ MERKEZİ İÇİN İHALE

Bakan Gülle, sunumunun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken kanser konusu üzerinde özenle durduklarını ifade ederek, kanser kayıt ve erken tanı sistemiyle dünyadaki gibi bütünsel bir organizasyon yapacaklarını ifade ederek Onkoloji Merkezi Projesi için önümüzdeki günlerde ihaleye çıkılacağını açıkladı.

Gülle, “Gıda Yasası sanıyorum önümüzdeki hafta içinde Meclis’in gündemine gelecek” dedi, sağlıktaki her konunun bütünsel olarak ele alınacağını ve güvenin sağlanacağını söyledi.

SAĞLIKTA ÖZERKLEŞME

Bir soru üzerine, sağlıkta özerkleşme konusunun yasalarda olduğunu ancak bunun daha genişletileceğini ifade eden Ahmet Gülle, şunu ekledi:

“Hastanelerimizin gerçekten daha özerk yapılar haline getirilmesi, orada çalışanların kendilerini kamu çalışanı gibi değil, orasının aslında bir yerde sahibi olduklarını, iyi ve kötü her sonuçtan sorumlu olduklarını, iyileşmesi için daha fazla sorumluluk almalarının sağlanması öngörülmektedir.

Böyle bir özerk kurum da gerektiğinde özelden de hizmet alabilir, hizmetleri farklı şekilde organize edilebilir. Çünkü burada artık hedef kaliteli sağlık hizmetini sunmaktadır.

Özerk yönetimler bunun yolunu açacaktır.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.