1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SAĞLIKTA YENİ SİSTEM, ORTAMI GERDİ
SAĞLIKTA YENİ SİSTEM, ORTAMI GERDİ

SAĞLIKTA YENİ SİSTEM, ORTAMI GERDİ

Sağlıkta yeni sisteme sayılı günler kaldı

A+A-

 

Devlet hastanelerinde otomasyon sisteminin hayata geçmesine sayılı günler kala sağlık personeli arasında huzursuzluk su yüzüne çıktı

Devlet hastanelerinde hizmetlerin tamamını dijital ortama aktarmayı öngören otomasyon sistemi 1 Temmuz itibari ile hayata geçiyor. Beş ilçedeki hastanelerde devreye girecek olan sistem sayesinde, polikliniklerde randevu sistemine geçilecek; ilaç, röntgen, tahlil için tüm reçeteler bilgisayar üzerinden yazılacak.

Ancak yeni sistemin hayata geçmesine sayılı günler kala sağlık personeli arasında huzursuzluk su yüzüne çıktı.Lefkoşa Dr.Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde önceki gün başhekim ile sağlık personeli arasında yeni sistemin hayata geçirilmesine dair tartışma yaşandığı iddia edilirken, bazı doktorların sistemde öngörülen bilgisayara kayıt sistemine karşı çıktığı öğrenildi. Sağlık personelinin yeni sisteme göre eğer doktora muayene olmak istiyorlarsa diğer hastalar gibi randevu alıp beklemeleri konusuna isyan ettiği, sistemin tanıtılması ve öğretilmesi için verilen hizmet içi eğitime birçok sağlık personelinin katılmadığı öğrenildi. Star Kıbrıs’a açıklama yapan Başhekim Yardımcısı Dr. Bülent Dizdarlı, yeni sistemin 1 Temmuz itibari ile hayata geçeceğini belirterek, sağlık personelinin bir kısmının bu durumdan rahatsız olduğunu ifade etti.Dizdarlı, “Uzay çağında yaşıyoruz. Yeni sistemlere adapte olmamız lazım. Yeniliklere açık olmazsak yerimizde sayarız. Yeni sistemden dolayı personel arasında huzursuzluk var. Ancak bu huzursuzluğun zamanla ortadan kalkacağını ve yeni sistemle sağlığın daha iyi yerlere geleceğini düşünüyorum” dedi.

SAĞLIKTA YENİ SİSTEME SAYILI GÜNLER KALDI
Ülke genelindeki tüm devlet hastanelerinde otomasyon sisteminin hayata geçmesine sayılı günler kaldı.1 Temmuz 2014 tarihinde hayata geçirilecek otomasyon sistemi ile sağlık alanında birçok yenilik olacak. Yeni sistemin hayata geçmesi ile polikliniklerde randevu sistemine geçilecek; ilaç, röntgen, tahlil için tüm reçeteler bilgisayar üzerinden yazılacak. Otomasyon sistemi ile sağlık alanındaki kayıt dışılığın ortadan kaldırılması ve ilaç giderlerinde 5 milyon TL tasarruf beklentisi hedefleniyor. Ayrıca reçete yazma tarihe karışacak ve tahlil sonuçlar internet ortamında yayımlanacak.

TÜM FAALİYETLER KAYIT ALTINA ALINACAK, TORPİL ORTADAN KALKACAK
Böylelikle sağlık alanında kayıt dışı verilen ilaç, sıra numarası almadan muayene ve sağlık personelinin akraba ve dostlarına gösterdiği torpil ortadan kaldırılacak. Yeni sistemde sağlık çalışanlarının da sağlık faaliyetleri kayıt altına alınacak. Doktor, hemşire ve diğer sağlık çalışanları kayıtsız hiçbir işlem yapamayacak. Personelin kendisi de eğer doktora görünmek istiyorsa kayıt yaptıracak ve ilacı bedava alamayacak. Öte yandan doktorların muayeneden sonra bulguları bilgisayar ortamına aktarması şart koşulacak.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI HUZURSUZ
İşte bu yeniliklerin hepsi 1 Temmuz itibari ile tüm devlet hastanelerinde hayata geçirilecek. Sağlık alanındaki tüm faaliyetleri; tahlilleri, hasta sayısını ve ilaç giderlerini kayıt altına almayı hedefleyen yeni sistemin uygulamaya kalmasına günler kala sağlık personeli huzursuz olmaya başladı. Elde edilen bilgilere göre, yeni sisteme karşı olan doktor, hemşire ve diğer sağlık personeli yeni sistemin bazı noktalarından oldukça rahatsız. Doktorlar, muayene ettiği her hastanın bilgilerini bilgisayara aktarma konusunda şikâyetçi ve bunun kendilerine çok fazla vakit kaybettireceğini düşünüyor. Bazı doktorlar ise hem hasta hem de kayıt tutmanın bakılacak hasta sayısının azalmasına neden olacağını ifade ediyor. Bazı doktorlar ise bilgisayara bilgi aktarma işinin kendilerine verilmesine şiddetle karşı çıkıyor.

AYRICALIK İSTİYORLAR
Hemşire ve sağlık personeli ise doktor muayenesine ihtiyaç duyduklarında, diğer hastalar gibi randevu alıp beklemeyi zaman kaybı olarak niteliyor. Sağlık personeli, doktora görünme konusunda ayrıcalıklı olmaları gerektiğini belirtirken, normal hastalar gibi randevu alıp beklemenin işlerine sekte vuracağını, zaman kaybına neden olacağını düşünüyor.

BAZILARI EĞİTİME KATILMADI
Yeni sistemin hayata geçmesini kabullenmeyen sağlık personelinin, otomasyon sistemini tanıtmak için verilen hizmet içi eğitimlere katılmadığı da öğrenildi. Özellikle Lefkoşa Dr.Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde huzursuzluğun had safhada yaşandığı, önceki gün başhekim ile sağlık personeli arasında yeni sistem ile ilgili tartışma yaşandığı iddia edildi. Başhekim Yardımcısı Dr. Bülent Dizdarlı, yeni sistemin 1 Temmuz itibari ile hayata geçeceğini belirterek, sağlık personelinin bir kısmının bu durumdan rahatsız olduğunu ifade etti.

DİZDARLI, “YENİ SİSTEME ZAMANLA ALIŞACAĞIZ”
Dizdarlı, yeni sistemle birlikte sağlık alanındaki tüm çalışmaların kayıt altına alınacağını, hasta sayısının, tüketilen ilacın ve yapılan tüm işlemlerin belirleneceğini dile getirdi. Dizdarlı, sistemin devreye girmesiyle İlaç Eczacılık deposundan ne kadar ilaç çıktığı, nerelere gittiğinin takip edilebileceğini, sisteme tüm hastaneler ve eczanelerin dâhil olacağını kaydetti. Otomasyon sistemi ile hem polikliniklerin daha rahat çalışacağını ve randevu sistemine geçileceğini kaydeden Dizdarlı, “Uzay çağında yaşıyoruz. Yeni sistemlere adapte olmamız lazım. Yeniliklere açık olmazsak yerimizde sayarız. Yeni sistemden dolayı personel arasında huzursuzluk var. Ancak bu huzursuzluğun zamanla ortadan kalkacağını ve yeni sistemle sağlığın daha iyi yerlere geleceğini düşünüyorum” dedi.

Star Kıbrıs

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.