1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SAĞLIKTAKİ İSTİFALAR
SAĞLIKTAKİ İSTİFALAR

SAĞLIKTAKİ İSTİFALAR

“Devlet önceliği özele verdi”

A+A-

 

Eski sağlık bakanları, sağlıktaki istifaları değerlendirdi

Vaiz: “Mevcut hükümet, şu anki ve ondan önceki bakan bir sağlık politikası uygulamaya çalıştı. Bu politikada, sosyal devlet anlayışına ve sosyal demokrasi düşüncesine aykırı bir politika izlendi”


Gülle: “Eylemlerini saygıyla karşılıyorum. Sağlığın önünde atılması gereken adımlar bellidir. Sağlık Çalıştayı ve daha önce de defalarca yapılan şuralarda atılması öngörülen adımlar ve düzenlemeler bellidir”

Sağlık eski Bakanı Eşref Vaiz, hükümetin sağlık sisteminde önceliği özele verdiğini belirterek, “Daha politika uygulanmadan istifa ettiler. Duyuru yapılırken bile istifalar başladı. Siz devleti toparlamadan özel sektöre yönelirseniz, herkes devletten kaçar” dedi. 

Sağlık eski Bakanı Ahmet Gülle de, hekimlerin maaşlarının iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Hekimlere daha fazla bir ücret vermek gerekiyor. Bunun nasıl olacağı ve hangi koşullarda verileceğiyle ilgili gerekli koşulların tamamlanması lazım”  şeklinde konuştu.

Ülkede sağlık alanında yaşanan sorunların ve eylemlerin ardından eski sağlık bakanları Haberal Kıbrıslı gazetesine değerlendirmede bulundu. 

Mevcut hükümetin sağlık politikası uygulamaya çalıştığını belirten Sağlık eski Bakanı Eşref Vaiz, “Mevcut hükümet, şu anki ve ondan önceki bakan, bir sağlık politikası uygulamaya çalıştı. Bu politikada sosyal devlet anlayışına ve sosyal demokrasi düşüncesine aykırı bir politika izlendi. Bu politikaya göre özel sektöre para pompalanacak ve özel sektör güçlendirilecek. Bu arada da devletin var olan sorunlarıyla da ilgisiz kalınacak. Devlette var olan sorunlar ve orada çalışan sözleşmeli hekimler vardır. Onların kadrolaması durdurulacak ve kadrolamayacaklar. Bununla beraber maaş artışları ve özlük hakları iyileştirilmeyecek, sadece özel sektöre teşvik verilecek. Bu iş için Türkiye’den bir de para bulundu” şeklinde konuştu.

Vaiz: “Böyle bir parayla özel sektörü güçlendirme ve geliştirme kampanyası yapacaklar”

Türkiye’den yılda 500 milyon civarında bir kaynak bulunduğunu ifade eden Vaiz, “Yılda 500 milyon civarında kaynak bulundu. 3 yıl Türkiye Cumhuriyeti hükümeti hangi kaynak ve nereden hibe edilecek bilmiyorum. Böyle bir parayla özel sektörü güçlendirme ve geliştirme kampanyası yapacaklar. Bunun adına da ‘özelden hizmet alma’ veyahut ‘genel sağlık sigortası’ dediler. Aslında özelden hizmet alma şeklinde bir uygulamadır. Bu uygulamanın sürdürülebilir olacağı da belli değildir. Bu konu hakkında halka ve sendikaya da bilgi vermiyorlar” ifadesini kullandı.

“Türkiye’den gönderilen para bittiği zaman nasıl sürdürülecek?”

Politikanın duyulması sonucu özlük haklarından memnun olmayan hekimlerin istifa edip özel sektöre çıktıklarını belirten Vaiz, “Türkiye’den gönderilen para bittiği zaman nasıl sürdürülecek? Bu konuda bir bilgi yoktur. Para bittiği zaman halka ücretli mi sağlık servisi verecekler? Ücretli hizmet mi verecekler? Özel sağlık sigortacılığına mı götürmek istiyorlar? O zaman parası olan sigortalansın, çünkü bu para 3 yıllığına veriliyor. Elbet bir gün bitecektir. Bu politikanın duyulması sonucu, özlük haklarından memnun olmayan bazı kamuda çalışan hekimler istifa edip özele çıkmaya çalışıyorlar. Çünkü devletin tercihini özel sektörden yana koyduğunu gördüler ve bu para özel sektöre pompalanacak. Dolayısıyla özel sektörde zaten hizmet cazip ve şu anda yüksek kazançlar elde ediliyor. Bu çerçevede özel sektöre çıkmanın daha avantajlı olduğunu düşünmeye başladılar” dedi.

 

“Daha politika uygulanmadan istifa ettiler”

Vaiz, sözlerine şöyle devam etti: 

“Daha politika uygulanmadan istifa ettiler. Duyuru yapılırken bile istifalar başladı. Özellikle Kardiyoloji Servisi’nden istifalar başladı. 3 tane kardiyolog istifa dilekçesini Başhekimliğe verdi. Dolayısıyla kardiyoloji servisi çöktü. Eğer hükümet ve Sağlık Bakanlığı sağlık sektörünü destekleyemeyecekse ve devlet sektörünü ayakta tutmak için bazı iyileştirici tedbirler almayacaksa, devletin hiçbir cazibesi kalmayacak. Dolayısıyla devlette çalışan hekimler, özellikle tek branşlar da bunlara dâhildir, hepsi sırayla dışarıya çıkacaktır.”

“Bu yanlış politikayı Kıbrıs’ta da uygulamaya çalışıyorlar ve bunun sonucunda ilk tepki gösteren hekimler oldu”

Sosyal devlet anlayışının, devlet hastanelerinin terk edilmesini engelleyici olması gerektiğini vurgulayan Vaiz şunları söyledi: 

“Yani mevcut hükümet, devlet ayağını güçlendirmeliydi. Devlet ayağındaki hizmetleri iyileştirdikten sonra devlet de ona göre parası artarsa, verilmeyen hizmetleri halk için özel sektörden satın alabilirdi. Siz önce devleti toparlamadan özel sektöre yönelirseniz, herkes devletten kaçar. Bunun benzeri Türkiye’de de olmuştu. Üniversite ve devlet hastanelerinden bütün iyi doktorlar, uzman hekimler ve üst ihtisaslı branşların hepsi özel sektöre çıktı. Böylece Türkiye’de özel sektör güçlenmiş oldu. Üniversite hastaneleri de çöktü. Bu yanlış politikayı Kıbrıs’ta da uygulamaya çalışıyorlar ve bunun sonucunda ilk tepki gösteren hekimler oldu.” 

“Bu meslek grubunun bütün dünyada özlük hakları sürekli tartışılır bir durumdadır”

Özlük hakları konusunda değerlendirme yapan Vaiz, “Hekimler meslekleri icabı 10 yıl bir eğitimle geliyorlar. Bu meslek grubunun bütün dünyada özlük hakları sürekli tartışılır bir durumdadır. Bütün dünyadaki ülkeler bu meslek grubunun özlük haklarını ve yaşam standartlarını artırmaya yönelik çalışır. Çünkü dünyada hekim sayısı azdır. Dolayısıyla hekimlerin özlük haklarını iyileştirme konusunda bir uğraşları vardır. Şu anda sözleşmeli hekimler 3 bin TL civarında bir maaş alıyorlar. Bunları uzun yıllardır da kadrolamıyorlar. Hükümetler ve sağlık bakanları yeni kadro açıp bu insanları kadrolamadığı için maaşları da yükselmiyor. Sözleşmeli olarak çalışıyorlar” dedi.

 

Gülle: “Eylemlerini saygı ile karşılıyorum”
Eski Sağlık Bakanı Ahmet Gülle yapılan eylemi saygıyla karşıladığını ifade ederek şöyle konuştu: 

“Eylemlerini saygı ile karşılıyorum. Sağlığın önünde atılması gereken adımlar bellidir. Belli çalışmalar başlatılmıştır. Bunların hızlı hızlı bir şekilde tamamlanması gerekiyor. Hükümet Programı’nda da vardır. Dolayısıyla bunların hızlandırılması gerekiyor. Bu anlamda hızlandırılmasına katkı koyuyorlar diye düşünüyorum. Hep birlikte somut olan ve belli olan hedeflere karşı tüm hekimlerin ve sağlık çalışanlarının birlikte koyduğu hedefler vardır. Bu hedefler için hep birlikte çalışılması gerekiyor. Mutlaka hekimlere daha fazla bir ücret vermek gerekiyor. Bunun nasıl olacağı ve hangi koşullarda verileceği ile ilgili gerekli koşulların tamamlanması lazım.” 
Haberal Kıbrıslı
 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.