1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ŞAHALI: SUYUN YÖNETILMESI KONUSUNDA SORUN YOK
ŞAHALI: SUYUN YÖNETILMESI KONUSUNDA SORUN YOK

ŞAHALI: SUYUN YÖNETILMESI KONUSUNDA SORUN YOK

Şahali: Suyun yönetilmesi konusunda sorun yok

A+A-

Bakan Şahali, suyun yönetilmesi konusunda bir sıkıntı yaşanmadığını suyun şu anda yönetildiğini aktardı…
Suyunyönetimi ile ilgili bir kaos yaratılmaya çalışıldığına dikkati çeken Bakan Şahali, “suyun yönetilmesi konusunda sorun yok. Zaten yönetiliyor. Esas konu alt yapıların yönetilmesidir. Ancak bu da birkaç alternatifle çözümlenebilir” dedi…
Bakan Şahali, alternatif çözümlerin yap-işlet-devret veya özel-devlet ortaklığı şeklinde de olabileceğini söyledi.
Belediyelerin su tahsilatları konusundaki eksikliklerine de dikkat çeken Bakan Şahali, bu konuda belediyelere ciddi görevler düştüğünü kaydetti.
Bakan Şahali, “bizim idari zaaflarımızın giderilmesi gerekir. Esas tartışmaları bu konuda yapmalıyız. Belediyeler yaptığı işi doğru yapmalı. Halka dağıttıkları suyun parasını almak zorundadırlar. Suyun bugüne kadar disiplinli bir şekilde yönetilmesi konusunda hem devletin hem de belediyelerin zafiyetleri vardı.Bundan sonra olmaması için çalışmalar yapıyoruz” dedi.
Belediyelerin ön ödemeli sayaç sistemine geçmesi gerektiğini anlatan Bakan Şahali, belediyelerin halka verdikleri suyun parasını tahsil etmesinin kaçınılmaz olduğunu, aksi halde önemli sorun yaşanabileceğini vurguladı.
Şahali, “Hükümetimiz, su yönetiminde özerk su kurumunu biz oluştururuz diyor ve bu konuda çalışmalar yapıyor. Belediyeler de kamu kurumu olduğuna göre Suyun yönetimi ile bir sıkıntı yok”dedi…
Türkiye’den getirilen suyun maliyetinin de çok yüksek olduğunu ve bunun bilinci ile hareket edilmesi gerektiğini anlatan Şahali, suyun tüketiciye ulaşımındaki maliyetin belirlenmesi için de işletme maliyetinin mutlaka oluşturulması gerektiğini söyledi.
Bakan Şahali, 2010’da su yönetimi konusunda imzalanan Çerçeve anlaşmasına da değinerek “Çerçeve anlaşmasına göre suyun geçeceği yerleri biz Türkiye’ye devrettik ve Türkiye de kendine ait mülkler denetleme hakkına sahiptir. Dolayısıyla imzalanan anlaşma ile bu meseleyi bitirdiler. Önemli olan iki dost ülkenin ortak birleyeceği bir oluşumun kurulmasıdır”dedi…
Bakan Şahali, ne KKTC’nin Türkiye’yi ne de Türkiye’nin KKTC’yi yok sayacak bir niyeti olduğunu belirterek,“esas olan gelen suyun Kıbrıs Türkü tarafından ektin olarak kullanılmasıdır” diye konuştu.
Suyun deneme uygulamalarının devam ettiğini belirten Şahali,

Suyun akmadığı söylemlerinin doğru olmadığını; suyun Alaköprü’den Güzelyalı’ya geldiğini anlattı.
Suyun çeşmelerden akması için daha tamamlanmamış işler bulunduğuna dikkati çeken Şahali, suyun tam olarak kullanılabilmesi için KKTC’deki kara yapılarının inşaatının tamamlanması gerektiğini; bunun için de Türkiye’nin KKTC’de ihale açtığını açtığını vurguladı…
Bakan Şahali, su israfının artık önüne geçilmesi gerektiğine de dikkati çekerek bu yönde de atılması gereken adımlar olduğunu da belirtti.

havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.