1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ŞAHALİ’Yİ ZOR GÜNLER BEKLİYOR
ŞAHALİ’Yİ ZOR GÜNLER BEKLİYOR

ŞAHALİ’Yİ ZOR GÜNLER BEKLİYOR

Üretici parasını istiyor;

A+A-

ŞAHALİ’Yİ ZOR GÜNLER BEKLİYOR

Tarıma dayalı tüm üretim sektörlerinin devletten milyonlarca TL alacağı var. Hayvan üreticileri 36 milyon, çiftçiler 61 milyon 400 bin, narenciye üreticileri 3 buçuk milyon ve patates üreticiler de 1 milyon TL alacağı olduğunu söylüyor

ÜRETİCİ PARASINI İSTİYOR:

Tarıma dayalı tüm üretim sektörlerinin devletten milyonlarca TL alacağı var. Hayvan üreticileri 36 milyon, çiftçiler 61 milyon 400 bin, narenciye üreticileri 3 buçuk milyon ve patates üreticiler de 1 milyon TL alacağı olduğunu söylüyor

ŞAHALİ’NİN İŞİ ZOR:

Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu’nun görevden alınmasının ardından yerine atanan Erkut Şahali’yi zor bir süreç bekliyor. Üreticilerin örgütlü olduğunu birlikler yeni bakana alacaklarını ödemesi için bir ay zaman verdi. Örgütler eylem uyarısını da tekrarladı

 

Türk Lirası’nın döviz karşısında sürekli değer kaybetmesi, girdi maliyetlerinin artması, akaryakıt zammı, ekonomik kriz derken zaten zor şartlarda üretim yapan üretici kesim, devletten de alacaklarını tahsil edemeyince iyice zora düştü. Çiftçilerin, hayvan üreticilerinin, narenciye üreticilerinin ve patates üreticilerinin devletten alacağı milyonlarca TL var. 

Tarımda örgütlü birlik yetkililerinden edinilen bilgiye göre hayvan üreticilerinin devletten yaklaşık 36 milyon TL, çiftçilerin 61 milyon 400, narenciye üreticilerinin 3 buçuk milyon TL ve patates üreticilerinin de 1 milyon TL, şuana kadar kendilerine ödenmiş olması gereken alacağı var. 

Bakanın işi zor…

Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu’nun görevden alınmasının ardından yerine atanan Bakan Erkut Şahali’yi zor bir süreç bekliyor. Tarımda ileriye dönük uygulanabilir politika isteyen üreticiler, devletten alacakları içinde eyleme gidebileceklerinin sinyalini veriyor.

Naimoğluları: Ciddi politikalar şart

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğlulları, hayvancılık alanındaki sorunların çözümü için sürdürülebilir tarım ve hayvancılık politikasının olması gerektiğini savundu. Bir önceki Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu döneminde de bunun mücadelesini verdiklerini kaydeden Naimoğlulları, önemli olanın üreticinin sesine kulak vermek olduğunu kaydetti. Naimoğlulları, Önder Sennaroğlu’na bugüne kadar verdiği hizmetlerden dolayı teşekkür etti.

“Bekleyecek zamanımız yok”

Küçükbaş hayvancıların doğrudan gelir desteği olarak 8 milyon TL, çiftçi ile havyacının ortak alacağı mazot desteği olarak 8 milyon TL, yine çiftçilerle hayvancıların orta alacağı olan gelir desteğinden 20 milyon TL alacağı olduğunu hatırlatan Naimoğlulları “Hayvancıların artık bekleyecek zamanı kalmadı” dedi. Naimoğluları yeni göreve gelen Erkut Şahali’ye çağrı yaparak tüm bu sorunlar için bir an önce Maliye Bakanlığı ile temasa geçilmesi çağrısı yaptı.

“Üretici borç batağında”

Hükümetin tarıma yönelik politikasının olamaması nedeniyle üreticinin borç batağı içerisinde olduğunu söyleyen Naimoğlulları şu ifadeleri kullandı:

Bakanın değişmesi bizi ilgilendirmiyor. Bizi ilgilendiren kısmı hükümetin tarım için ne yapacağıdır. Yeni bakanız genç biridir ve ilçe başkanlığı yapmış bir isimdir. İlçe başkanı olması nedeniyle bölgeleri gezmiş vatandaşlarla konuşmuş ve üreticinin sorununu da bilen bir isimdir. Bu doğrultu da başarılı olacağını düşünüyorum. Bugün ya da yarın bizi gelip ziyaret edeceğini söyledi. Orada sorunları daha detaylı konuşacağız.  Tarımdaki sıkıntıların aşılması için kadro kurulmalı ve ciddi çalışmalar yapılmalıdır.

Yeşilada: 1 Milyon TL hala ödenmedi

Patates Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yeşilada patates üreticilerinin devletten alacağı 1 milyon TL’lik ürün bedeli olduğunu hatırlattı ve bu patateslerin ilkbahar döneminde kuruma verilip şu anda son bahar ekimine geçilmesine rağmen hala ödeme yapılamadığını anlattı. Yeşilada bu ödemenin yapılmaması durumunda üreticinin yeni dönemde patates üretemeyeceğini belirtti.

“Patates ihracat ürünü”

Patatesin önemli bir ihracat ürünü olduğunu kaydeden Yeşilada, ayrıca iç piyasanın da patates ihtiyacının tümünü ülkedeki üreticinin karşıladığını hatırlattı. Geri kalan patatesin ise yurt dışına ihraç edildiğini hatırlatan Ahmet Yeşilada şu ifadeleri kullandı:

Patatesini özel sektöre veren parasını aldı, devlete veren hala parasını almadı. Yeni ekim dönemi geldi hala daha paramızı alamadık. Biz de kooperatif kurma çalışması başlattık. Ümit ediyoruz ki çok yakında hizmete girecektir. Hükümetten de beklentimiz bir an önce bu ürün bedellerini üreticiye ödemesidir. Ürün bedelleri ödenmezse üretici yine perişan olacaktır. Arıca diğer sektörlerin mazot desteği almasına rağmen biz destek almıyoruz. İhraç ürünü olan patates için bu destek verilmiyor. Unutulmamalıdır ki bir ülke için üretim çok önemlidir.

Kelle: Çiftçilerin sorunu, bekleyecek düzeyde değil

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, çiftçilerinin yaşadığı sorunların çözümünün ertelenmesinin mümkün olmadığını söyledi. Kelle çiftçilerin yaşadığı başlıca sorunları doğrudan gelir desteği ödemelerinin düzenli yapılmaması ve mazot desteğinin düzenli ödenmemesi olarak sıraladı. Çiftçilerin yeni ekim dönemine hazırlandığının altını çizen Kelle, tüm bu ödemelerin yapılmaması durumunda üretimin durma noktasına geleceğini anlattı.

“Ödemeler acil yapılmalı”

Çiftçilerin 38 milyon TL ürün bedeli, 14 milyon 400 bin TL doğrudan gelir desteği ve 9 milyon TL’de mazot parası olduğunu hatırlatan Kelle, yeni göreve gelen bakanın acil olarak bu sorunlara eğilmesi gerektiğini savundu. Kelle, “Bizim için önemli olan bakanın kim olduğu değil, hükümetin yapacağı icraatlardır” dedi. 

“Sivil toplum örgütlerinin sesine kulak verilmeli”

Önemli olanın tarımda örgütlü sivil toplum örgütlerinin seslerine kulak vermek olduğunu kaydeden Kelle şu ifadeleri kullandı:

Ödemelerin yapılması için Tarım Bakanı ile Maliye Bakanı temasa geçmelidir. Yeni ekim dönemi gelmiştir ve çiftçinin alacakları duruyor. Eğer çiftçi devletten alacağı parayı alamazsa ekim yapamaz. Bunun nedenle çiftçi çok kızgındır. İpler gerilmeden sorunları çözmek gerek.

Alioğlu: Tarım politikası olmalı

Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu, kendileri için bakanın kim olduğunun önemli olmadığını kendileri için önemli olanın tarım politikası olduğunu anlattı. Ancak her bakan değiştiğinde tarımda en az 6 ayın heba olup gittiğini kaydeden Alioğlu, bu nedenle de her gün rekoltenin daha da düştüğüne işaret etti.

“Üretici devletine karşı güvensizlik içinde”

Üreticinin devlete karşı güvensizlik içinde olduğunu kaydeden Alioğlu bunun en büyük göstergesinin de üretim sektörünü genç kuşakların devralmak istememesi olduğunu belirtti. Alioğlu “2000’li yılların başından bugünlere 50 milyon TL borçla gelindiğini duyduk. Bu durumda üreticiye yansıyor” dedi.

“Alacaklar bekliyor”

Alioğlu narenciye üreticisinin devletten 2014-2015 yılının doğrudan gelir desteğin ilk taksiti olarak 3 buçuk milyon TL, mazot desteği olarak 400 bin TL alacağı olduğunu anlattı. Bu ödemelerin yapılmaması durumunda yeniden bir eylem planının gündeme gelebileceğini ifade eden Alioğlu bu ödemelerin en kısa sürede yapılası gerektiğini kaydetti.

“Üreticiler susuz aldı”

Bir yandan üreticinin devletten alacağı parayı günü gününe alamadığını hatırlatan Alioğlu,  diğer yandan elektrik kurumunun otomatik sayaca geçmesi nedeniyle üreticilerin su motorlarının elektriğinin bir bir kesildiğini söyledi. Alioğlu şu ifadeleri kullandı:

Yeni göreve gelen bakanımız genç ve dinamik bir kişidir. Bu doğrultu da başarılı olmasını arzu ederim. Zaten dersine iyi çalışan bir kişidir. Daha önceki çalışmalarında da bunun örneklerini gördük. Umarım bizi de çağırıp öngörümüzü alırlar. Zaten kısa süre içinde bütçe çalışlarına başlanacaktır ve bu konuda bizimde görüşümüzü almaların sağlıklı olacağı düşüncesindeyim. TL, Dolar, Sterlin ve Euro karşısında değer kaybettikçe bizimde giderimiz artıyor.  Tüm bunların göz önünde bulundurulması gerekir.

Havadis

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.